| Форум »Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини » Пералня siltal slt 085x - не центрофугира |
| 1. magelan - 25 Март, 2009 - 20:07:06 |
| Пералнята ми siltal slt 085x установих, че не центрофугира при приключването на прането. Като дойде времето за центрофугиране, изпомпва се водата, но се чува като ромолене от помпата. Отварях филтъра, но няма предмети които да пречат на помпата, роторчето на която има осова хлабина... може би е разбита за да се чува подобно къркорене. Всъщност барабанът се завърта неколкократно в противоположни посоки ускорително и след това спира и така остава до приключването на програмата няколко минути, като през това време се чува прищракване от програматора, а помпичката постоянно ромоли и спира в края на програмата. Хората които са я ползвали, не знам какво са прали, но вече трето пране след изваждане на дрехите откривам по няколко камъчета с големина около грахово зърно и по-големички в барабана... проверих в гънките на маншона, но май вече не се откриват. Има и бутон за изключване на центрофугата, не съм проверявал дали той не е причината, само дето и в двете му позиции ефектът е еднакъв. Четох по форума, но не разбрах дали помпичката дава сигнал за включване на центрофугата. Бихте ли ми дали съвет какво да направя за да разбера причината за неработенето на центрофугата? _______________________________________________________________ Източва се водата и прави междинни обороти, но след това не изпълнява центрофуга, а само след като стигне до края на програмата се изключва. Програматора през това време си прещраква, като да дава сигнал за включването на центрофугата. Друго което ми направи впечатление е нивото на водата когато пере... нямам представа колко трябва да е то, но ми се струва, че едва се натопяват дрехите най-отдолу. Мисля, че трябва да е поне до една трета отдолу на капака |
| 2. kolyo - 25 Март, 2009 - 20:20:15 |
| Схемата не е ли такава : http://www.elremont.ru/stirm/st_eng/steng_rem55.php |
| 3. emilpavlov - 28 Март, 2009 - 17:44:40 |
| Siltala развърта три пъти на някакви междинни обороти и чак след това изпълнява центрофуга. Остава ли вода в барабана? Пусни я без пране да провериш. ___________________________________________________________________ Ако центрофугата не включва и на 7-ма и 14-та програма, сигурно има някъде лоша връзка или нагорял контакт в програматора. По добре извикай техник ! |
| 4. magelan - 05 Април, 2009 - 13:42:51 |
| При нас цените на частите и на техниците са по две, примерно кондензаторите са по 10 лв., а четох из форума, че са си го купували за 5.50, а и горе долу разбирам от техника, но не съм се занимавал с перални.... според документите дето видях посочени от Кольо, водата с която трябва да се напълни пералнята при пране трябва да е на ниво горе долу една трета от люка, но при мен май не стига до толкова... поне при пране 1/2 (само при такова имах наблюдение) водата не стигна до люка. Дали ниворегулаторът не функционира правилно? - извадих маркучето от горна страна и го продухах - не забелязах нещо да пречи. А центрофугата не включва и на 7-ма и 14-та програма.... само има дву-трикратно завъртане на по-висока скорост, но за кратко време, а онова по-продължително центрофугиране, може би около 3-4 минути което правеше, го няма. Просто през това време пералнята само изпомпва водата. Реално пералнята е ползвана не повече от 2-3 години. _____________________________________________________________________ При пране, в посока обратна на часовниковата стрелка върти равномерно, а следващото въртене - по часовниковата стрелка, завърта ускорително, дори с превъртане на ремъка (чува се изсвирване) еднократно или двукратно, но не винаги, понякога също е равномерно... не трябва ли въртенето да е еднакво и в двете посоки или програмата е така? Не получих и отговор дали има датчик за наличието на вода в пералнята при източването й, който да предотвратява центрофугирането. Има ли вероятност причината за горните две състояния да е прословутият кондензатор, чиято роля така и не разбрах? _____________________________________________________________________ Открих разтопяване около единия извод на филтъра (En — противопомеховый фильтр; ) с черния кабел, което предполагам е предизвикано от не стегнато съединение с кабелната обувка. Дали евентуалното повреждане на този филтър би довело до резултатите описани по-горе? _____________________________________________________________________ Дадох го на късо, но няма разлика. В същност колко време трае центрофугирането? Пробвах днес пране от 8 до 14 програма (до сега ползвах и пробвах от 1 до 7)... след 12 програма спря да функционира - пералнята остана пълна с вода без да прави нищо.... след доста време помогнах ръчно на завъртането на програматора с едно щракване и действието на пералнята продължи - веднага източи водата и направи няколко скоростни последователни завъртания по часовниковата стрелка наподобяващи центрофугиране и траещи 10 - 20 секунди. След това стои около 2 минути без въртене и започва пак бавно да върти в двете посоки, както при прането - така около 2-3 минути, след което приключва програмата. Сякаш програматорът нещо е объркан. Понеже не знам хората преди как са ползвали пералнята, има ли вероятност да е завъртян в обратна посока, поне напъван и от това да се е получил проблема? |
| 5. състезателя - 05 Април, 2009 - 19:31:48 |
| след 12 програма винаги спират с вода в барабана и трябва да и зададеш или изпомпване или центрофуга |
| 6. magelan - 06 Април, 2009 - 15:19:02 |
| Благодаря за информацията. Не можах да видя по схемите къде е кондензатора за да го проверя и каква е неговата роля? |
| 7. kolyo - 06 Април, 2009 - 15:56:14 |
| На твоята пералня няма кондензатор. Извади маркучето от ниворегулатора и включи на центрофуга - ако тръгне, значи маркучето е запушено. Провери и ремъка - може да приплъзва Провери и магнитчето на тахогенератора(отзад на мотора) - може да се е разхлабило |
| 8. magelan - 12 Април, 2009 - 17:29:16 |
| Продухвах маркучето и свободно излизаше въздуха, а и при пране, след първоначално наливане на водата и при първото завъртане на барабана - дрехите като поемат вода, се допълва още вода, т.е. отчита намалялото количество и долива... според мен не е запушено, но ще пробвам центрофугата с извадено. Не ми изглежда да приплъзва ремъка... достатъчно опънат е.... единствено приплъзва и то рядко при прането в момента на рязко завъртане на барабана в посока на часовниковата стрелка, както бях описал по-горе.... нормално ли е такова завъртане .... дори при подготвителното центрофугиране, когато неколкократно засилва и намалява скоростта на въртене в интервал, не завърта толкова рязко. А до мотора не мога да стигна отгоре. Предполагам трябва да сложа пералнята да легне на една страна? Но все повече ми се струва, че проблемът идва от мотора, дали тахогенератора, дали четки? _______________________________________________________________________ Оправи се центрофугата Катурнах пералнята да видя мотора... отзад има едно като капаче с 2 кабела. Извадих го, а вътре завито на ротора магнитче върху пластмасова ос. Оста на магнита се беше почти развила и вероятно беше трила в капачето с намотките (имаше диря по капачето отвътре). Завих го до край - не знам дали така трябва и поставих капачето обратно. Но защо капачето се движи така свободно по оста, т.е. в нещо като С-образна тръба, не трябва ли да е обездвижено? На земята имаше една като пружинна шайба с външен диаметър като на С-образната тръба в която влиза капачката на тахогенератора, дали не е от там и да е паднала. Сложих я в отвора, в който има нещо като напречно каналче но пак не подпира капачката, която се движи свободно осово. Завъртането на барабана стана сякаш по-леко и не така с тласъци в посока на часовата стрелка. И центрофугира |
| 9. kolyo - 23 Май, 2009 - 15:33:40 | |
Пералня SILTAL 085X - Пре пране двигателят върти трудно
|
| 10. Пламен 61 - 06 Юли, 2012 - 08:35:07 |
| Здравейте!Закъсал съм с пералня Силтал 085 Х.която переше до момента ,когато не я ползвах една година,при включването напълнена с дрехи й е трудно началното тръгване,а като тръгне е "пушка".Сякаш няма мощност да тръгне.Прочетох,че този модел няма кондензатор на двигателя ,а има тахогенерагор,отворих го и го огледах видимо всичко е нормално!Смених ремъка, който добре е опънат.Дали да сменям тахогенератора,моля помогнете?! |
| 11. kolyo - 06 Юли, 2012 - 08:43:22 |
| Четките на мотора как са ? Колектора има ли нагар ? |