Форум »Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини » Пералня GORENJE WA 50109 - тропа
1. volks - 20 Юни, 2018 - 22:43:34
Здравейте, Пералнята е модел Gorenje wa50109, наскоро започна да ни създава проблеми. Преди една година сменихме лагери и семеринг.
Преди две седмици започна едно силно тракане и след разглобяване се оказа че е счупена ремъчната шайба. Смених ремъчната шайба, армотисъорите (след като ги свалих се оказа че имат 2-3 см свободен ход), монтирах нови гумени крачета, тъй като старите бяха се закъсали и я нивелирах. И така до днес и следващия проблем. След като започне да центрофугира пералнята някъде към 12 мин на таймера, започва силно тропане и пералнята тръгва на разходка по коридора. След първото центрофугиране (9 мин на програматора) пералнята прави няколко оборота явно за отпускане и започва ново центрофугиране но го няма това тропане. И така стига до 3-тата минута и програматора пак се връща на 9-тата минута и така няколко пъти. Разглобих я отново но не мога да разбера откъде идва проблема, ще съм много благодарен ако някой ми даде някакви насоки.
Благодаря предварително.

2. BM21 - 21 Юни, 2018 - 00:38:45
Махнете горния и задния капак, изкарайте машината напред, и я пуснете да центрофугира. През това време наблюдавайте, от къде идва това тропане. Нещо явно не е сглобено, както трябва при предишните ремонти.
Ако сте набивали неправилно лагерите, може още с монтажа да са повредени и пак да са тръгнали.

3. daniram - 21 Юни, 2018 - 02:12:54
Може да се е откачила трилъчката на казана,много често срещан проблем при тези перални. Видимо не се разбира,само с отваряне на корпуса....

4. BM21 - 21 Юни, 2018 - 04:34:16
Това горение съм почти сигурен, че е с полимерен казан и няма "трилъчка" лагерно тяло към казана. Може би имате в предвид трилъчката на барабана? Ако тя се е разрушила или болтовете са се развили, може да се разбере много лесно, като се разклати самия барабан, ако има луфт то той е, или заради трилъчката, или заради лагерите. И в двата случая трябва да се разглобява.

5. volks - 21 Юни, 2018 - 07:07:39
Благодаря за отговорите. Казана действително е полимерен. След смяната на лагерите пералнята работеше доста време без да издава каквито и да е било симптоми, което ме навежда на мисълта че може би са монтирани като хората лагерите. Другото което казвате, пробвах да разклатя вътрешния барабан и не се усеща някакъв луфт. Най-странното е че това тропане се повтаря саамо по време на единия цикъл на центруфугиране ( от 12мин до 9 мин) а при последващите изчезва.

6. BM21 - 22 Юни, 2018 - 01:41:27
Отворете я и наблюдавайте внимателно, от къде точно идва това тропане. Даже дребен детайл като маркучето на пресостата, при центрофуга така гадно тропа по корпуса, ако не е монтирано правилно, че човек си мисли какви ли не по-лоши неща. Огледайте хубаво, преди отново да отваряте казана на машината, защото може да не е в лагерите или трилъчката този проблем. Светнете с фенер в барабана и огледайте хубаво, да не би нагревателя да не е фиксиран правилно и при колебанията по време на центрофуга да опира в барабана. Имайте в предвид, че той не се клепи само на полимерната част на казана, а във вътрешността има скоба, която допълнително го фиксира, и в която трябва да се напасне.Powered by ExBB 1.9.1

  BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0409 ]   [ Gzipped ]