Форум »Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини » Съдомиална Gorenje GVI 553 - зацикля
1. Ikinna - 09 Юни, 2007 - 22:44:55
Съдомиална Gorenje GVI 553 - включва , изписква тихо и се пълни с вода подграва водата включва пръскалките след което спира изписква тихо и тръгва на ново.
Това се повтаря докато ти не я изключиш и остава пълна с топла вода. За да се изпомпа водата трабва да се пусне програма за изплакване.
Само програма изплакване работи безпроблемно. Това стана постепенно не отведнъж
Търся схема или съвет ако някой се е борил с подобен проблем.
Възможно ли е да има изсъхнали кондензатори по платката?

2. kolyo - 13 Юни, 2007 - 21:52:31
Замери капацитета на големия кондензатор (с лепенката) - може да си е занижил параметрите.

3. patrik - 05 Май, 2010 - 15:01:00
Ikinna
колега, намери ли схемата и реши ли проблема ?
Ако случайно си я намерил ще я споделиш ли? че и аз имам разни проблеми със същия модел.

4. Гост - 06 Май, 2010 - 20:12:47
Имал съм този проблем ,оказа се конданзатора на входа на захранването 1.5 мкф беше намалял на половина

5. koko5 - 31 Януари, 2014 - 09:15:09
Здравейте, Имам горепосочения модел, който се повреди: Не може да си приключи програмата!
Пробвал съм 1,3 и 4* програма стига до едно и също място и спира:
Започва програмата при което регенерира йоннообменните смоли при което изхвърля остатъчна вода. Пълни вода. Пуска работната помпа и плакне съдовете, като приключи плакненето спира без да изхвърли водата. Грешки или звуков сигнал не дава.

Проверил съм:
- ниворегулатор
- краен изключвател на дъното(срещу наводнение)
- помпите очевидно работят
- крайния изключвател на вратата
- нагревател и термостата му
- термостата на вратата (терморезистор)
- рит ампулите на солта и гланца
- соленоида на солта
- електромагнитчето на съдържателя за миещ препарат


Повредена част - пръсната (мисля че може и без нея):
На захранването има филтър изграден от три кондензатора свързани в триъгълник: http://www.leboncoin.fr/electromenager/457770609.htm
Твърде вероятно е да се е повредил преди години.


*
1 програма - студено плакнене
3 програма - слабо замърсени съдове
4 програма - нормално замърсени съдове

Остана програматора:
- горепосочения кондензатор на програматора - дава 1,47uF
- релето за нагревателя на програматора - работи
- чрез задържане на бутона успешно се прекъсва програмата, светват светодиодите на 4 и 5 програма. Водата не се изхвърля. Изхвърлянето на водата правя като шунтирам двата извода на управляващия триак.

Какво още да търся?

6. Zdravkicha - 31 Януари, 2014 - 09:26:47
Провери дали идва ток до нагревателя. Евентуално пукнати спойки на релето.

7. koko5 - 31 Януари, 2014 - 15:13:30
Каква ти е идеята?
Миялната не завършва дори първа програма. Кръстили са я "SOAK" и като съдържание дават единствено "Cold prewash"

Да има някакво изискване за минимална температура? С цел коректна дабота на йонизиращите смоли... ако е така може да сваля термостата(на щипка е и е леснодостъпен) и да го стопля в ръката си.
==================================
Редакция:
След твоето предположение реших да пусна машината на 2 програма - тя тръгва директно с миене с топла вода. За моя изненада миялната завърши успешно програмата, а след това мина успешно и другите програми. Как се оправи така и не разбрах - правих доста опити, като дори запоих допълнителен кондензатор 68nF паралелно на 1.5uF...
но в последствие го махнах за да му удължавам изводите, реших да опитам и... потегли отново. Повторно измерих капацитета - струва ми се че е паднал още малко, при първа възможност ще го подменя!

В допълнение съм свалил схемата на машината, по късно ще я кача - може за някой да е полезна.

8. rope - 30 Септември, 2014 - 10:32:57
Имам проблем със същата съдомиялнал След подмяна на кондензатора 1.5uF спаднал на 0.6 , със 1uF , тръгва , но не винаги при включване на мрежовия ключ. Захранването бе измерено 24V и -5V с уред и осцилоскоп- перфектни. Впоследствие турих още 0.47uF в паралел , смених филтровите кондензатори на 5-те волта, резонатора 4Mhz на процесора- като тръгне да работи- работи, но понякога не светва изобщо, а понякога светва, но не се управлява от бутона. Грешка не показва. Ако някой има схема на управлението, да не следи и 230-те волта, или да се синхронизира по мрежата, ще съм благодарен. Коко5 , дай и ти схемата , която си свалил, може да ме насочи къде да ровя ! Благодаря !

9. RIM - 20 Септември, 2018 - 08:35:12
Благодаря на участниците във форума. Имах същия проблем със зацикляне на съдомиялна GVI 553. След замерване на големия кондензатор (1,5 uФ) се оказа със занижен капацитет (0,6). След смяната му машината работи перфектно.



Powered by ExBB 1.9.1

  BGtop.net

[ Script Execution time: 0.037 ]   [ Gzipped ]