Форум »Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини » пералня ARISTON AL88X
Страници (2): [1] 2 »
1. toxy - 25 Февруари, 2008 - 15:34:25
Здравейте!Притежавам пералня ARISTON MARGHERITA 2000 AL88X ,която от няколко дни започна да вие повече от нормалното при центрофугиране.Отварях горния капак ,за да видя дали няма някъде нещо да опира при работата и,но няма нищо откачено или протрито.Предположенията ми за,че са за смяна лагерите.та въпроса ми е какъв е редът за разглобяване и възможно най-лесна смяна на същите.Ще бъда благодарен на всеки,който помогне със съвети и схеми.

p.s. До сега намерих само това за нея в нета http://www.remserv.ru/cgi/magazine/heading/home/33/696

2. kolyo - 25 Февруари, 2008 - 17:54:45
На казана няма ли кръстачка :

3. toxy - 25 Февруари, 2008 - 18:05:49
да,има

4. nebelservice - 25 Февруари, 2008 - 18:25:25
Ами то повече не ти е нужно.

5. toxy - 25 Февруари, 2008 - 19:40:19
ок,благодаря ви,утре я мятам,предполагам със свалените лагери и номерата от тях ще намеря нови и семеринги в някой магазин за лагери...и още нещо да питам,преди месец нещо тракаше при изпомпване на водата.Знам ,че се отваря една врътка на помпата отдолу и съм го правил преди периодично,проблема сега е че спря да трака,но не може да се развие капачето на помпата,това дето е тракало при помпане май сега е заседнало в този отвор и пречи на капака да се развие.Та въпроса ми е:ако я изкарам тази помпа мога ли да я отворя без да я разваля за да махна предмета ,който пречи.Благодаря !

6. zmd - 25 Февруари, 2008 - 20:55:46
Може би ще успееш.Но трябва да свалиш помпата от корпуса на пералнята.Тя е захваната с 4 винта или с две гаики отдолу . може да има и попаднал някои банел. Мн често съм имал тези проблеми.Сваляш и маркучите към нея които са закрепени и чистиш.Съвет за семерингата за лагерите много внимавай вземай от специализиран сервиз и със сигурност твоята е с периферия около нея вземи я със себе си когато отиваш да търсиш.Много нашумяха ментета с кофти каучук и след 6 месеца отново лагери.Успех

7. toxy - 27 Февруари, 2008 - 16:38:55
благодаря zmd,и аз така мисля с лагерите направо в магазина,има тук уж на SKF,ама да видим,в сервизи не ми се ходи,само се ебават,отвратен съм от майстори ,за това си правя квото мога сам.Знам,че не всички са мошеници и некомпетентни ама ...,доказателство,че има свестни хора и сред вас е точно този форум !

Здравейте.Днес махнах помпата разглобих я,имаше няколко монети и една шепа варовик в нея и тръбите,малката тръбичка беше задръстена,май е за ниворегулатора,монтирах я.Трудно отвих болта на маховика(мазан е с херметик),махнах горната тежест,развих всички болтове дето крепят кръстачката и не мога да я изкарам.Та въпросът ми е ,трябва ли да махам целия барабан за да успея и въобще как се отцепва оста на барабана от кръстачката с лагерите ?

8. vanco - 27 Февруари, 2008 - 20:07:36
Завий болта на остта , предполагам,че си махнал ремъчното колело, вземи голям чук и удари по болта . Успех.

Другият вариант е със скоба за лагери,но предполагам,че нямаш , затова удряй смело.

9. toxy - 27 Февруари, 2008 - 21:33:48
Благодаря vanco, колелото махнах,точно това правя в момента,навил съм един друг болт подложен с гайки,да не прекарам оригиналния и чукам.
Донякъде излезе,ама има и още малко,за това питам, да не потроша нещо.

изкарах лагерите и семеринга,на места не се разчитат добре от корозията,ще помоля знаещите да потвърдят дали това са номерата
семеринг-ROLF 25 47/64 7/10 FL
вътрешен лагер PPL 6204-Z
външен лагер SKF 8818031427
благодаря !

преди няколко години беше дала платката дефект,тогава я носих в сервиз да я оправят и понеже бях забелязал лек теч по барабана бях помолил майстора да смени и лагерите,но така и не съм сигурен дали го е направил,но парите ми взе.Сега като я отварях не си личеше ,че е пипано нищо,поне нямаше белези че е отваряно.Гледам,че има разминавания във вашите номера и моите и не знам кои да търся.

10. ilko iliev - 27 Февруари, 2008 - 22:05:36
6203
6204
25 47/64 7/10,5

това са номерата на детайлите които ти трябват останалото са производители и характеристики

SKF производител
2Z две метални капачки на лагера характеристика

11. toxy - 01 Март, 2008 - 09:32:30
Здравейте! Събрах си пералнята,всичко работи и пере.Благодаря на всички които ми помогнаха и изтърпяха лаишките ми въпроси !

Реших да сменя ремъка на същата пералня,стария е много напукан.Оригиналния е EL 1181 H8.Поръчах Геитс и ми доставиха някакъв без лого на никаква фирма,който е по-къс с 2 сантиметра(мерих го)с обозначения 1181 HMAEL,друго всичко е еднакво.Та ме интересува нормално ли е това ,да слагам ли новия или да ходя да ми го сменят.Благодаря!

12. ilko iliev - 01 Март, 2008 - 12:49:42
По принцип вероятно старият ремък е разтеглен в хода на експлоатацията и затова е с 2 сантиметра по дълъг.Означенията EL и MAEL показват че ремъците са еластични т.е. при поставянето не се налага притягане.H е профила на каналите а цифрата след буквата показва техният брой.А виж това че няма маркировка на производител малко смущава

13. toxy - 01 Март, 2008 - 14:10:30
Бе усетих се аз още докато го поръчвах,че пак съм попаднал на "компетентни специалисти",ама викам то това е верига магазини представители на известна фирма за лагери,те тук са специалисти.Та влизам,посреща ме усмихната застаряваща лелка ,ставаща от маса на единия край на магазина,на която се черпеха и мляскаха целия персонал и явно гости,сякаш са в собствения си хол.След обяснението ми по какъв повод съм лелята отсича-той колегата е специалиста по ремъците."Специалистът" се оказва алкохолизиран дядка,който взема ремъка и почва да го мери с шублер !? Следва "много важен въпрос"-то тоз ремък от ква пералня е ?,отговарям и ядосано питам какво е значението марката на пералнята и въобще защо го мери,нали си има номер ремъка,по него се поръчва!?Дядката радостно се съгласява,-верно то си има номер,по него ще го поръчаме .Следва проверка в компютъра уверяват ме че е Гейтс,иначе нямаше да им се вържа.На другия ден отивам да си го взема,няма фирма ,няма лого нищо,иначе банкета на "професионалистите "си тече пак.Та питам,защо ремъка не е Гейтс,отговарят-ма то така пише в компютъра,такъв го докараха,ние кво сме виновни !?
Дали ще ги посетя пак !?

14. eternal - 23 Февруари, 2010 - 21:21:41
Имам AristonMargerita 2000 правена за Англия/вход топла и студена вода/, които съм шунтирал.
От известно време спира програмата и почва позиционера да върти /превключва/ безкраино. Изключвам захранването и я оставям за няколко часа, когато нулира и отново пускам програма, тогава тръгва.
Ако не изчакам 4-5 часа, позиционера отново безкрайно превключва.
Свалях платката и замервах за дефектирали елементи, но не открих такива/нито активни ни пасивни/.

15. kolyo - 23 Февруари, 2010 - 21:23:03
http://www.service-ruse.eu/kod/wm/Ariston.html

16. kolyo - 15 Май, 2013 - 22:01:39
Пералня Ariston AL 88 - стърже
Здрвейте, използвам тази архаична машина от доста време и съм много доволен.
Наскоро започна да се чува странен стържещ шум при въртене на барабана.
Отворих я, махнах ремъка и завъртях колелото на барабана само за да установя, че шумът наистина идва оттам
Може ли да е някакъв предмет, заседнал м/у неподвижния външен и вътрешния барабан... или става въпрос за лагери?
... и как се сменят лагерите: маха ли се тежестта, вади ли се целия барабан, какъв е алгоритъма, тъй като за първи път се сблъсквам с този проблем?
Благодаря за помощта предварително. Поздрави
lisi4ko

http://www.service-ruse.eu/forum/topic.php?forum=1&topic=631

17. lisi4ko - 02 Декември, 2013 - 18:00:20
Пералня Ariston ­ AL88X - шум от мотор
Здравейте, преди месец-два смених лагерите на пералнята (благодарение на инструкциите от форума)
...и си я ползвахме безпроблемно до снощи, когато при центрофугата започна да издава много силен шум. След като си довърши програмата я разглобих, тъй като си мислех, че нещо съм оплескал със смяната на лагерите, но всичко си беше ОК там.

Развъртях оста на мотора на ръка и установих, че шумът идва именно от там. На всеки един оборот се чува леко пристъргване на точно определено място. Като го развъртя наобратно шумът пак се чува, но по-слабо. Естествено при 800об., не е леко пристъргване, а доста по-силен шум.
Другото, което забелязах е, че след като изкарах дрехите снощи миришеха доста странно на опърлено (може и да е било от предишното пране)
Някой да има идея дали мотора си заминава и от къде мога да се сдобия с нов (или пренавиване на този) във Варна?
Благодаря предварително

margherita 2000 al88x - тече и ­ тресе при центрофуга
Здравейте, Имам margherita 2000 al88x, на която преди около 6 месеца смених лагерите с помощта на форума (благодаря, за което)
Сега се появи нов проблем (по-точно два):
1) От два дни насам пералнята тече отдолу (точно под филтъра). Не започва да тече веднага след пускане, а по скоро след първата центрофуга, т.е. най-вероятно при изпомпване, което ме навежда на мисълта, че може да е проблем с помпата/маркучи.
Проверих филтъра за някакви предмети, но беше чист и нямаше нищо вътре. Погледнах отдолу за спукани маркучи и уплътнения, но не можах да разбера откъде е текло.
2) От известно време, можеби месец-два, при центрофугиране (високи обороти) пералнята тресе и вдига шум до небесата, но избирателно.
Не го прави при всяко пране, а отвреме навреме. Например снощи пуснах за пране маратонки с центрофуга (гениална идея!). При центрофугирането нито звук не издаде, всичко си беше ОК.
Веднага след това пуснах дрехи и там започна да шуми зверски (като картечница ).
След прането дрехите миришеха неприятно-на канал
Пробвах с нивелиране, но май не се получи много.
Някой има ли идея как мога да се справя с проблемите?
...и ако трябва да се води на ремонт - добър сервиз в гр.Варна (предполагам ще е добре да се закара директно до сервиза , отколкото да викам майстор-с оглед на това да може да си я видят на спокойствие).
Благодаря и Поздрави

18. toxy - 03 Декември, 2013 - 13:51:23
Здравей! Аз несъм майстор, но ще си позволя да ти дам съвет, имам същата пералня. Благодарение на този форум научих много, ремонтирам си някои неща сам, а и обичам аз да си правя ремонтите принципно. За проблемите, които пишеш, има доста писано в този форум,а и не само. Или нямаш време да четеш или не ти се чете. Това дето ще ти напиша е научено именно ОТТУК!
Първо за поста ти от лятото. Ако не си решил проблема с мотора, направи следното. Махни четкодържателите и ремъка, виж така дали има луфтове и шум при въртене. Ако има най-добре потърси майстор. Ако няма шумове си погледни четките. Ако не си ги сменял до сега най-добре ги смени. Така ще си спестиш скорошното ровене пак по форумите.
Сега за течовете. Няма начин просто да не си личи откъде е текло. Махни задния и горния капак, ако трябва събори пералнята на една страна и с фенер огледай добре, винаги си личи. Има вероятност да ти тече между оста и лагерното тяло. Това в следствие на менте лагери, семеринг, износена ос, неправилен монтаж. Може да ти тече от маркуча за входящата вода, дето е захванат за касетата. Много кофти е направен, нахлузен и застопорен с една гумена обтяжка. От вибрациите се размества или леко подлизва понякога. Най-добре го стегни с една хубава „ свинска опашка”. Може да ти тече от сглобката на самата помпа, там има един уплътнител. Понякога, при проблем с дренажа или помпата, при центрофугиране избива пяна от касетата за прах, а дори и просълзява от уплатнението на люка . Може да ти тече и от изходящия маркуч откъм дебелия край вързан за казана. Аз сега имам такъв проблем и още несъм го свалил да видя какво става, а е здрав. Най-лошия вариант е да си закъснял толкова много със смяната на лагерите, че да си протрил казана, малко вероятно.
За вибрациите и шума. Първо се увери, че ти е добре нивелирана пералнята. Отвори люка хвани и разклати барабана, виж дали има тракане и големи луфтове, ако има знаеш кво следва. Завърти барабана и виж дали има шумове, ако има може да е чуждо тяло, лагери. Ако е чуждо тяло, махни нагревателя и оттам се вади. Демонтирай капаците и огледай, разклати барабана, виж за нещо откачено счупено, пружина, амортисьор. Виж дали няма следи от протриване някъде. Погледни и снопа с кабелите, ако трябва го постегни прибери малко и позакрепи, да не се мятка и опира тук-там. При мен беше ужас. Огледай амортисьорите,ако трябва ги свали и пробвай дали не е изпуснал някой.
За неприятната миризма. Пусни една пералня на максимално висока температура, с повече КАЧЕСТВЕН прах за пране или лимонена киселина, не помня колко грама беше.
Относно почистването на” филтъра” на помпата. Понякога това не е достатъчно. На мен ми се е случвало, при махане на дренажния маркуч откъм казана, да намирам 2 бр. монети по 20 ст. Същите не могат да преминат в кожуха на помпата и действат като клапа в маркуча. Кога пускат и колко не се знае. Помпата уж работи ама… Като си свалиш помпата почисти и отвора дето влиза в маркуча за ниво-регулатора. Аз колкото пъти съм я махал толкова е бил запушен.
Ако след-всичко, което се постарах да напиша, не успееш да диагностицираш проблема, най-добре потърси майстор. Успех.
П.П. Имах и няколко снимки, но дори и с окастрен обем не успях да кача.

19. lisi4ko - 06 Декември, 2013 - 11:07:33
Здравей toxy,
Първо искам да ти благодаря за изчерпателния отговор...относно проблемите-за този модел не е писано много и затова реших да питам изрично.
Относно проблема с шума ... първоначално мислех, че не съм нивелирал пералнята добре, но не се оказа това. След това погледнах тежестите, но и те бяха ОК.
Най-вероятно ще се окаже амортисьори...няма логика избирателно да шуми, освен ако някой от амортисьорите не изпуска...
За теча почти съм сигурен, че е от помпата, тъй като точно в този ъгъл се събира водата.
Няма как да е от лагери и семеринги или вход.маркуч, тъй като отзад е сухо.

Явно днес ще се разглобява до дупка Благодаря ти отново Поздрави

Снощи я отворих и мога да кажа следното:

1) амортисьорите са ОК и пералнята си е перфектно нивелирана

2) установих, че течът не е от помпата, а от спукан казан. Съвсем миниатюрна пукнатина точно в основата на кръстачката:
http://postimg.org/image/hj4a0g68v/

Вижда се, че металът е износен по пукнатината и най-интересното е, че симетрично от другата страна на същото място, но на другия лъч на кръстачката металът е по същия начин износен и най-вероятно скоро ще се пропука! На снимката по-долу отбелязах двете симетрични износвания (вляво е пукнатината):
http://postimg.org/image/gvvq02dod/

3) Направих и видео, на което се вижда/чува как шуми и съм 99.9% сигурен, че е някъде вътре от барабана, но не мога да преценя точно.
https://www.youtube.com/watch?v=u9YUKsUA4LE&feature=youtu.be
Шумът се шува само при центрофуга, но не и когато развърам барабана на ръка(независимо колко силно).
... и пак дрехите миришеха на пластмаса като ги изкарахме!

Има ли смисъл да откачам казана и да го лепя/заварявам/проверявам за тракане или диагнозата е нова пералня?
предполагам нов барабан струва 1/2 от пералнята..

Поздрави

20. toxy - 06 Декември, 2013 - 12:30:15
Лошо. Вероятно не се е напукал сам казана, а се е протрил. Имаш два варианта.

1. Купуваш си нова пералня и се молиш да не е по-голям боклук от старата.

2. Ако ти се занимава и ако си достатъчно сръчен в ръцете ти предлагам следното. Махаш лагерното тяло. С едно ножче леко разтваряш пукнатините и ги досцепваш докъдето може. Изрязваш си подходящи ламаринки от алуминиева кутийка от бира или безалкохолно. Оформяш ламаринките Т-образно. Оразмеряваш ги така че основата на Т-то да влиза в цепнатината и да не е прекалено дълга, около 2мм. Перифериите на Т-то ще легнат върху външната част на казана, те също не трябва да са прекалено дълги, прецени на място колко. Вземаш някаква ситна шкурка. Шкуриш външната част на казана, там където ще лягат ламаринките, а и около тях. Почистваш много добре местата с медицински спирт или корселин. Вземаш сешоара на жената и обдухваш и изсушавах много добре мястото. Купуваш си хубаво двукомпонентно лепило "Поксипол" или "Бизон". Забъркваш от него равни порции смола и втвърдител. Мажеш цепнатините и подготвената външна час на казана добре. Слагаш вече подготвените и прогонени ламаринки по местата. Замазваш добре с остатъка от избилото лепило около и върху ламаринките,ако трябва слагаш още малко. Гледай само да не е прекалено дебел слоя, понеже после има вероятност да имаш проблем при монтирането на кръстачката. Може да сложиш и някаква лепенка после върху лепеното, козметично, да не се вижда грозотията около мазането. Чакаш един ден, молиш се на Бог всичко да е наред и переш.
Това е правено лично от мен, на собствената ми пералня и си е мой патент. При мен вече втора година няма теч. Вероятно лепенето може да стане и с качествен температуроустойчив и маслоустойчив силикон. Аз лепих със смола.
Преди да го направиш обаче разбери защо се е стигнало до тук. Пак ти казвам, махни нагревателя и в изправено положение на пералнята провери дали няма нещо вътре. Убеди се,че и лагерите не са ти за смяна. Сигурен съм, че не е пропукване.
Ето и снимки, там дето са лепенките е лепено.

http://wowowow.snimka.bg/tuning/lepen-kazan-na-al-88-x.791746.32137591

http://wowowow.snimka.bg/tuning/lepen-kazan-na-al-88-x.791746.32137590

21. lisi4ko - 07 Декември, 2013 - 14:20:46
Здр.Toxy,
Благодаря за идеята. Мисля да се възползвам.
При условие, че всичко си работи ще пробвам първо да я ремонтирам...пък ако стане.
По-важно е да разбера защо се е стигнало до там.
Доколкото виждам твоят казан се е спукал(е бил протрит) на същото място, на което и моят. Там има слабо място най-вероятно.
Това, което ме озадачава е:
1) от другата страна на абсолютно същото място има подобно износване на казана и най-вероятно скоро ще се спука и там...смятам да го залепя и там.
Това ме навежда на мисълта, че наистина може да е протриване. Ще сваля нагревателя както предложи и ще проверя.

2) относно лагерите - смених ги преди няколко месеца, но не знам дали в тях е проблема
Като завъртя барабана на ръка нищо не се чува и не скърца.
Когато работи и върти при плакнене се чува някакво скърцане и стържене.
Като започне да центрофужи, обаче зашумява като картечница.

Не знам защо не се отваря линка по-горе...пускам го пак:
www.youtube.com/watch?v=u9YUKsUA4LE&feature=youtu.be

Можеби пак трябва да ги сменям ... ама тоя път - професионалистPowered by ExBB 1.9.1

  BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0378 ]   [ Gzipped ]