Форум »Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » климатик Осака CH-52-SLSt
1. stru6kata - 02 Април, 2012 - 17:17:37
Здравейте, имам следния проблем с една колона осака 52-slst, при пускане на топло машината заработва но налягането мн бързо се покачва може би за секунди стига до 27 бара и пресостат я спира.Когато е на студено работи на 1-0.5 бара даже седи и на 0, тогава пък я спита пресустат за ниско н. Прогледах питата на вътр. тяло чиста е .Явно има някакво запушване но не мога да разбера къде.Чек вентила работи свалях го,трипътнитът сащо е сменен с нов ,капилярните тръби са с голямо сечение и ме съмнява да е там,коланата е на 4-5 години и досега е работила безупречно.МОЛЯ някои за съвет че ми се изчерпаха идеите HELP!!!
Вентилаторите си трагват нормално и на топло и студено!

2. nebelservice - 04 Април, 2012 - 11:21:05
1. Разгледай много внимателно вътрешния топлообменник, след като махнеш капаците обаче.
2. Зареди климатика с точното количество фреон по табела, с кантар

3. Bavareca - 04 Април, 2012 - 11:48:09
Вентилаторите как са включват ли се или въобще не се стига до там ?

4. p1 - 05 Април, 2012 - 22:21:37
stru6kata погледни вътрешния топлообменник от задна страна.
отпред винаги са чисти.

5. kordilio - 05 Април, 2012 - 23:31:45
Според мен причината е в филтър-дехидратора - намира се на смукателната страна непосредствено преди компресора.
Много хора си мислят,че това е отделител на течност но не е. Пробвай ако можеш да изтеглиш фреона, вакумирай системата и докато вакуумираш грей филтъра с пистолет за горещ въздух или оксижен поне около 20-30 мин.според мен има влага в инсталацията която запушва филтъра

6. Bat Lyubo - 06 Април, 2012 - 07:56:33
Да- това е филтъра, ама аз си мисля, че запушването от влага става след дроселиращия елемент- при изпарението на фреона.
Имал съм случай на запушена капилярка- тази, която удължава при режим топло. На студено преминава през едната, но на топло чека превключва и към другата, а тя- запушена!

7. stru6kata - 06 Април, 2012 - 14:22:30
нали ако е филтър ще има от тези съчмички за влага няма ли да ги изгоря и да стане една....
kordilio, отварял ли си такова нещо какво има вътре,цетки?
И друдо фреона го сабрах на 2,5кг почти всичкия и после си го засмуква без проблем, дали ако вкарам повечко Метанол ще му повлиае

8. joroklima - 06 Април, 2012 - 16:55:08
При достигането на тези 27 бара, замервал ли си температурата на изходящия въздух?
Ако е ниска (под 45 градуса) се насочи към това, което Bat Lyubo ти е писал, въобще не търси причината във филтъра, ако е от него няма да ти вдига налягане, защото е на смукателната страна а не на нагнетателната:
запушването от влага става след дроселиращия елемент- при изпарението на фреона.
Имал съм случай на запушена капилярка- тази, която удължава при режим топло. На студено преминава през едната, но на топло чека превключва и към другата, а тя- запушена!

9. stru6kata - 06 Април, 2012 - 19:42:04
ами не сам я замервал ама духа когато е по студено времето дига налягането по бавно и при най-висока вентилация задържа на 25 бара,вътре духа жега и то голяма щом изолацията на тръбите се е стопила чак залепнала за тях прей сметка. Ама това беше първото дето проверих и чека и байпаса не са запушени, нататък по веригата....

10. joroklima - 07 Април, 2012 - 07:40:55
Струшка, нищо лично, но ти от кога се занимаваш с климатици? Щом отдавна я наблюдаваш тази машина, не си ли загледал при по влажно време, как заскрежава външното тяло, дали изцяло или частично, то е нататък по веригата. Ако заскрежава изцяло и по дотук описаните симптоми, означава, че машината ти е презаредена. Аз понеже не се занимавам с Осака, така и не разбрах с какво количество фреон трябва да бъде климатика, един път казваш че е теглен по табела с 3кг
фреона не е причината теглен е 3кг
, втори път си изтеглил 2,5кг,
фреона го сабрах на 2,5кг почти всичкия
, извинявай но нищо не може да ти се разбере.

11. stru6kata - 07 Април, 2012 - 08:02:24
оф ами на табелата пише 3кг. R-22,когато я зареждам пускам 3.Ама не мога да изтегля съшото количество, като изсмуквам обратно фреона сабирам2.5-2.7 кг.Дори с професионална машина за изсмукване не можеш да събереш всичко до грам.Що се отнася до запушването ,смятам че е частично,замразва една трета от кондензатора отдолу нагоре,в режим студено.

12. joroklima - 07 Април, 2012 - 08:16:20
замразва една трета от кондензатора отдолу нагоре,в режим студено.

Няма как да ти замръзне кондензатора в режим на охлаждане, тогава ти заскрежава изпарителя на вътрешното тяло. Но независимо за изпарител ли става въпрос или за кондензатор, ти сам си отговори на въпроса:
Що се отнася до запушването ,смятам че е частично,замразва една трета от кондензатора отдолу нагоре

Този кръг, който ти замръзва, търси там причината.

13. soldier - 09 Април, 2012 - 07:55:50
здр колега, ако на студено ти замразва изпарителя на вътрешното тяло имаш проблем .това да не те претеснява че теглиш с 300 грама по малко фреон нормално е .
от това което разбрах нито на топло нито на студено работи и вдига голямо налягане има проблем с капилярките с течение на времето се запушват. виж това е колона свали капака на вътрешното тяло от дясната страна ще видиш медни тръбички отколо 40 см дълги и тънички малко трудно се сменят не е много лесно ако имаш оксижен се залавяй за работа
не знам доколко си запознат, ако има нещо пиши

14. stru6kata - 16 Април, 2012 - 16:04:57
а оксижена е най-малкия проблем,но замръзването не е на вътрешното а на външното,когото работи на студено манометъра показва че работи на вакум а нагнетателната замръзва.и аз си мислях да не е запушен вътре ама го надувах с азот и преминава без проблем.има и капиляри на външ.тяло само тях остана да сменя ама не е толкова лесно защото се събират в една обща.6те постна и снимки за повече нагледност

15. stru6kata - 16 Април, 2012 - 16:06:36
тук сам снимал байпаса и чек вентила не са запушени .Това замръзва цялото и почва към питата по малко да заскрежава

16. stru6kata - 16 Април, 2012 - 16:13:44
аз мисля че причината е тук или някоя от тези 7-8 капиляри...

17. Bat Lyubo - 17 Април, 2012 - 08:01:26
При частично запушване заскрежаването започва точно от там! Това запушване се явява като дроселиращ елемент. От там започва изпарението. Пробвай да го нагрееш както работи.

18. soldier - 17 Април, 2012 - 08:06:18
здравеи колега къде се намира този климатик? с какъв фреон е климатика не гледай табелата на външното тяло погледни компресора на него има табела и пише R410 или R22 или R407
фирма ОСАКА обичат да слагат табели че климатиците са на 410 а всъшност са на 22 .
нещо сменяно ли е по външното тяло като четерипътник чек вентил провери ли крановете дали са отворени.
все си мисля че някои капилярка ти прави проблем .вакумираи системата поне 40 минути .но има ли вода в някоя от капелярките трудно ще я изкараш режиш капилярката и после заваряш. дано тръгне.
и още нещо да те питам какав и беше проблема че те извикаха за ремонт и някои барал ли е нещо преди теб

19. vanilechkin - 03 Ноември, 2012 - 14:23:29
Здравейте, Имам едентичен проблем като stru6kata с Osaka CH 52-LSt.
Моля, ако сте намерили решение на проблема да ми дадете някакви указания, че и аз зациклих !