Форум »Други » Търсене на схеми , dump-ове , инструкции » Бойлер Ariston VLS 80 -терморегулатор
1. rope - 05 Януари, 2018 - 09:39:36
Платката е с микроконтролер, беше гръмнал 78М05 по вход, ама след смяната му със изправен, и налични 5V , не работи нищо, вероятно и процесорчето се е споминало. Платката трябва да е 65151230 , в БГ сервиз предлагат 65151663, който е за други модели и май не е съвместим.
Някой знае ли откъде може да се намери такъв контролер, цената на бойлера хич не е малка и ремонта си струва ? Благодаря !

2. kolyo - 05 Януари, 2018 - 17:24:00
https://www.youtube.com/watch?v=0_JSoHh4l8w
Еще одна распространенная проблема, это выгорание стабилизатора на 5 вольт. Причина как правило кроется в конденсате на температурных датчиках. При данной неисправности выгорает микрушка на панель управления и транзистор по цепи ее питания. От конденсата не избавишся. А вот датчики температуры можно в термокембрик запихнуть и проблема будет решена. Помогает 100% проверено на многих бойлерах.

Друг често срещан проблем е изгарянето на стабилизатора на 5 волта. Причината обикновено е в конденз на сензорите за температура. При тази неизправност изгаря микросхема на контролния панел и транзистора във веригата на захранването. От конденза не може да се отървете, но температурните сензори могат да бъдат поставени в термошлауха и проблемът ще бъде решен. Помага на 100% , тествано на много бойлери.
Сергей Третьяков

3. rope - 05 Януари, 2018 - 23:00:17
Тези неща ги четох, но това ще ми е приоритет като намеря ново управление, да изолирам термодатчика, те в БГ сервиз затова явно ги продават комплект с нов датчик. За съжаление даденото в сайта им, не е това което търся, евентуално понеделник ще се свържа с човека , който се занимава с Аристоните, и ще опитаме да намерим някакво решение, но ако някой знае нещо - отворен съм за всякакви предложения. Че този контролер е умрял, няма съмнение, гледах го с осцилоскоп, процесора не дава никакви признаци на живот, 7805, както писах, беше окъсил откъм входа, нямаше 12V, след смяната му напреженията се появиха, и дотолкова. "Микрушката" на предния панел е 74HC595 - серийно паралелен регистър, но не окъсява захранването, може да я сменя, за всеки случай( в Комет са стотинки), но не мисля да е от нея проблемаPowered by ExBB 1.9.1

  BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0229 ]   [ Gzipped ]