Форум »Други » Общи приказки » Определяне дължината на ­ капилярка
1. ba6maistora - 17 Февруари, 2009 - 18:43:46
хладилна камера , капилярка
имам здача да сътворя хладилна камера плусова която трябва да работи в диапазона 12-15 градуса.Имам налични компресори с кондензатори произведени в софиския хладилен завод с мошност 1,1 KW от камера ТОРГО .Имам и изпарителите.
агрегатите ще произвеждат само студ .Въпросите които ма интересуват са:
1.мога ли ка сменя ТРВ /понеже е миносов/ с капилярка, колко трябва да е дълга и с какво сечение да е.
2. как се изчислява обема на изпарителя има ли съотношение с това на кондензатора
с какво сечение да е трабата на изпарителя/диаметъра/
_______________________________________________________
Моите ТРВ са минусови за камера -25 градуса, а аз трябва да поддържам +12 + 15 , мисля да го направя с капилярка
Камерата е 200 кубика и е термоизолирана
Разполагам с 4 агрегата , но само с два изпарителя

2. rosen__hristov - 18 Февруари, 2009 - 07:23:28
Според обема на камерата се изчислява и мощността на изпарителя. Според изпарителя се поставя и ТРВ със съответната дюза.
Тук не може да се използва капилярка, защото количеството фреон което трябва да премине е много по-голямо отколкото при домашните хладилници, фризари и климатици.

3. Дани___Д - 19 Февруари, 2009 - 21:08:34
При компромис с оборудването и крайния резултат е компромисен.
Забрави за капилярката. Продават се ТРВ на цена 40-60 лв и изпарители.
Какво значи минусово ТРВ? Температура на изпарение? Фреон? Сменяеми дюзи или не?
1.1 компресори има с обем 26, 37 и 45 куб. см за различни фреони.

4. ice_man - 19 Февруари, 2009 - 21:31:34
Моите ТРВ са минусови за камера -25 градуса, а аз трябва да поддържам +12 + 15
Слагаи един DIXELL и само си настрои температурата.

5. miroslavmitov - 19 Февруари, 2009 - 23:59:39
Камерата е 200 кубика и е термоизолирана Разполагам с 4 агрегата , но само с два изпарителя
Мисията е невъзможна 200 кубика с 4.4 киловата е капка в морето.

6. ba6maistora - 20 Февруари, 2009 - 20:01:22
Благодаря за отговорите
какво е предназначението на ТРВ освен да дроселира фреона , затваря ли притока на фреон към изпарителя . и датчика се поставя на изпарителя ?
дюзите как се определят и как се проверяват наличните .
Дюзите са с различно сечение , то зависи ли от диаметъра на тръбата на изпарителя и как се смята

7. Дани___Д - 21 Февруари, 2009 - 10:17:24
С тези знания за хладилната техника мисля, че ще е по-добре да намериш някой, който умее да ти направи хладилната инсталация - ще ти е по-евтино и по-качествено.
При положение, че не знаеш какво е ТРВ няма смисъл да започваш.
Хладилната инсталация се изчислява, като се взимат предвид натоварване, отваряне на вратата, загуби през изолацията , а даже и вида на съхраняваната стока.
В тези скъпи времена е важен и разхода на ток, като малък разход се постига с качествено оборудване и прилично изчислени машини - 200 кубика не са малко. Зависи колко време ще работи камерата, но ако е целогодишно, по-добре изобщо не се захващай с да правиш нещо с морално остаряла и енергоемка техника.
Успех.

8. kolyo - 01 Септември, 2011 - 13:53:06
Определяне дължината на ­ капилярка
Здравейте,имам едно питане как се определя дължината и диаметъра на капилярката ?
Bavareca


http://www.danfoss.com/South_Africa/BusinessAreas/Refrigeration+and+Air+Conditioning/Product+Selection+Tools+Details/DanCap.htm
Sashko

9. ktamen - 17 Октомври, 2011 - 22:21:02
Опитах се да използвам линк за дължината на капилярката, но тъй като знанията ми по английски са също толкова скромни, както за хладилната техника някой може ли да ми обясни какво е
evaporating temperature
condensing temperature
Това са температурите на изпарителя и кондензатора или температурите на фреона вътре в тях?
И какво е degree of subcooling?

10. Bat Lyubo - 24 Октомври, 2011 - 22:37:28
Така, както е дадено е температурата на хладилният агент.
degree of subcooling е степента на подохлаждане, която се получава от разликата между температурата на кондензация /по таблица/ и действителната температура в кондензатора. Нормално трябва да е около 3, но зависи от големината на хладилния агрегат, температурата която гониш, вида на дроселиращия елемент и др. В смисъл, ако го натъпчеш с много газ, то тая газ няма да кондензира добре и през дроселиращия елемент ще премине в газообразно състояние и в изпарителя няма да има какво да се изпари. Обратното- ако е по-малко газта то изпарението ще стане преди дроселиращия елемент и в изпарителя- пак нищо. Абе в общи линии не съм учител и може би не обяснявам добре, тъй че кой разбрал-разбрал.

11. Vialex - 25 Октомври, 2011 - 08:21:18
Абе в общи линии не съм учител и може би не обяснявам добре, тъй че кой разбрал-разбрал.
Bat Lyubo, много добре казано!

12. KIRO1977 - 27 Септември, 2012 - 15:59:57
За правилния избор на хладилно оборудване най-напред се изхожда от топлопритоците, а именно:
1. Топлоприток от ограждащи конструкции
2. Топлоприток от продукт
3. Експолатационни т-ци
4. От инфилтрация
5. От дишане (само за плодове)
Формули няма да пиша
След това се определя температурния режим, на който ще работи инсталацията.
Избира се хладилно оборудване.

13. kolyo - 18 Октомври, 2017 - 06:03:41
Фризер ракла 500л. - Пробит изпарител
Здравейте, фризера е 500л. Проблемът е, че му се проби изпарителя. Колебая се дали да му сложа две 'платки' изпарители или да го опаша с тръба. Конкретно въпросът ми в случая е как да подбера дължината и диаметъра на капилярната тръба?
Фреона му е r134a.
Aby



Powered by ExBB 1.9.1

  BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0182 ]   [ Gzipped ]