Форум »Ремонт » Ремонт на битова автоматика и дребна битова техника » бойлер ELDOM ??? - заземяване
1. valentino9799 - 30 Март, 2011 - 16:59:22
Направо невероятно след подмяна на гъвкавата вразката пак същото ,даже свети повече..все едно заваряш...
Ел. инсталацията е двупроводна и аз сам хванал земното за нулата
малко помощ...колеги за парви път срещам такова нещо...
Всичко е в изправност на бойлера.

не съм замерил напрежението но щом го пипам с ръка не е много...
а и топли вода ...замерих го има...нула..

2. Георги Стоичков - 30 Март, 2011 - 18:06:45
Провери дали имаш нула до бойлера .

3. dmironov - 31 Март, 2011 - 17:37:30
Със сигурност ти е прегоряла или ти е офазена нулата .
Провери си и нагревателя, може да е прекъснал и да е избил към корпус и да взима нулата от меките връзки .
Много е опасно ако прегори меката връзка да вземе нулата през къпещия се човек . Така че внимавайте, после да не си мачкаме щапките ????

4. Vialex - 01 Април, 2011 - 07:26:06
или ти е офазена нулата.
dmironov, това ще да е нещо ново на българския пазар...
Както вече писа Георги Стоичков, просто няма нула до бойлера.

5. dmironov - 01 Април, 2011 - 09:16:34
Valex щото не си виждал как по монофазна линия върви 380 V за това ти е ново за българския пазар.

6. zz_stefanov - 01 Април, 2011 - 13:07:45
Vialex
Ти си ми втория тази седмица, на който трябва да се обяснява какво става ако се разхлаби нулата примерно на последното най близко трифазно табло. Тогава, през мощен консуматор на някоя от другите фази, нулата става с напрежение различно от нула и може да достигне и до 380V между нашата фаза и нула в контакта/апартаментното табло.
Получава се отместване на звездния център и неговото напрежение не е нула спрямо земя. Много опасен момент, защото е непредсказуемо (зависи от комбинацията на включените консуматори по фазите) и може да убие човек. За разните електроники не коментирам.
А ако няма нула до бойлера, също си е опасно при двупроводна инсталация, защото утечката пак може да се затвори през къпещия се, особено сега с полипропиленовите ВиК.
Ти в твоя сервиз колко варистора сменяш на седмица по електрониката и от какво мислиш, че гъмят (масовите на 275V)

7. Vialex - 01 Април, 2011 - 20:59:36
dmironov и zz_stefanov, не знам защо "подскочихте". Стана ми интересен(и смешен) израза за "офазената нула". Май е по-правилно(и по-вярно) ОФАЗЕН НУЛЕВ ПРОВОДНИК.
valentino9799 си е написал, че
Ел. инсталацията е двупроводна и аз сам хванал земното за нулата
, т.е бойлера си е правилно занулен с една "МАЛКА" подробност, че нулевия проводник е прекъснат някъде преди бойлера(най-често в "коридорния" ключ). В повечето случаи на прекъснат нулев проводник, ако премахнеш моста между нулевия прозодник и корпус, потенциала на нулевия проводник спрямо земя не е нула и фазоуказателя ще "свети" както на фазовия проводник(и бойлера няма да нагрява). Ако го измериш с уред спрямо земя ще отчетеш около 100 волта, но те са индуктивно прехвърлени от паралелния фазов проводник и са почти безопасни само дето усещането не е от най-приятните. Ако свържеш лампа между нулевия проводник и тръбата ще светне ли? Същото напрежение го има по корпуса на почти всички уреди включени в незанулен контакт.
Но когато се включи бойлера да загрява ситуацията става съвсем друга. При липсваща нула и занулен по правилата, веригата на нагревателя се затваря през меките връзки и те затова горят(3 киловата = 13,6 А)

п.п. А за "случките" в практиката има друга тема. Веднъж колегите като развъртели холендрите на стария бойлер целия апартамент остана без ток.

8. zz_stefanov - 01 Април, 2011 - 21:16:34
Vialex
Олекна ми. Поне няма да спорим за глупости. Защо тогава ги написа тези по горе, щото офазената нула и ОФАЗЕН НУЛЕВ ПРОВОДНИК си е еднакво парадоксално за човек който не разбира, но са едно и също и са опасни. Затова скочих

9. svemar - 11 Май, 2011 - 20:11:50
Масова грешка е да се прекъсва нулата в бойлерното табло в коридора (или където и да е там) Даже в наредбите за безопасна работа при работа с ел съоръжения от няколко години се забранява прекъсването на нулата. Жалкото е, че това е само заради едните ми светещи ключове. Имал съм и няколко случая при подмяна на електромерите от Е-ОН ( в моя случай) да не са затегнали нулите и меките връзки стават на реотани при по-голяма консумация.

10. rokoko - 19 Май, 2011 - 20:27:35
При подобен случай на прекъснат нулев проводник в таблото между трафопоста и блока(т.е. входа на 8 ет. блок),като натиснеш ключа за стълбищно осветление светваха лампите в коридора и бйлерното табло в апартамента
ЧЕСТНА ДУМА И тъй като няма нула я взема през меките връзки.

11. ESO - 09 Август, 2011 - 21:26:07
Точно така ,слаба нула.Търси по пътя от бойлера до апартаментното табло.

12. julian1960 - 17 Август, 2011 - 12:46:06
да провери си нулата явно някъде няма добра връзка а за по сигурно ако има възможност си направи заземление и заземи бойлера --добре и да му сложиш дефектнотокова защита да си сигурен като влизаш в банята.Можеш да направиш и една проба като напълно разкачиш нулата и пробваш само с фаза ако продължава да искри значи и нагревателя има пробив към корпус.Ако умееш да си служиш с волтмер и оммер работата изисква няколко замервания. По принцип новите инсталации се правят с дефекнотокови защити и три проводника--заземителният си остава постоянно включенPowered by ExBB 1.9.1

BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0109 ]   [ Gzipped ]