Форум »Ремонт » Ремонт на битова автоматика и дребна битова техника » Водонагревател ТЕРМО-3 - схема
1. alantoin - 23 Април, 2009 - 20:09:13
Водонагревател ТЕРМО-3 , монофазен- 3/6 киловата
Здравейте,
Обикновено на ел уредите лепят ел. схемата по вътрешната страна на капаците,но тоя я няма. Не ми се рискува да импровизирам ,затова моля ако някой я има нека я пусне.
Благодаря предварително.
____________________________________________________________
Боилера е отказал да работи, правен е опит да го отремонтират, като е сменен нагревателя, но всичко е разединено.кабелите в торба , дори рид-ампулата е счупена .
Пред мен стои предизвикателството да го пусна в действие.
____________________________________________________________
Доколкото разбрах това не е нов модел Юнга (защото купих механизъм на Юнга,които включва микропревключвател)а при мен е магнит с рид-ампула. аз съм техническо лице и мога да чета схеми,но когато ти дадат една торба с елементи и кабели в нея, не мога да рискувам ,затова реших да се допитам ако някой има ел. схема да ми помогне.
Още нещо има една платка с няколко елемента и 4 края кабели. Мисля че това е като реле "време"??

2. kolyo - 25 Април, 2009 - 18:50:53
Мисля че това е като реле "време"
аз пък мисля че е датчик за дебит - като пуснеш водата ридампулата затваря, включва симистора, който пък включва нагревателя.
Ридампули се продават по магазините

3. alantoin - 25 Април, 2009 - 20:50:59
Ами да, точно така е сигурно, но защо е усложнено с електроника като може и без този блок? Има си товарно реле и то поема товара? В крайна сметка кое как да вържа? От времето когато работех в "ЗЗУ" Ст.Загора съм се запасил с килограм рид-ампули, ТЕ НЕ СА ПРОБЛЕМ.

4. Vialex - 26 Април, 2009 - 00:42:40
http://www.tpetrov.com/search.php?prod=RID+%C0%CC%CF%D3%CB%C0+10+CH

5. alantoin - 27 Април, 2009 - 20:34:45
Приятели ,от написаното не стана ли ясно че търся ел. схема?
Даже поясних ,че рид-ампули имам на килограм.
Благодаря все пак и може да се счита Темата за ЗАТВОРЕНА.

6. julian1960 - 12 Юли, 2009 - 17:50:20
много не му мисли рид контакта следи дебита той е важният на електрониката и удари сечките добави контактор който да поеме нагревателя на казанчето трябва да има и термоограничител него задължително го свържи и си готов колкото повече чаркове толкова и дефекти затова режи

7. kolyo - 07 Април, 2015 - 22:07:19
Водонагревател ТЕРМО-3 , как ­ работи датчика
Рид ампулата беше счупена, но след смяната й, постоянно е задействана. Разглобих тръбичката с магнита, почистена е да се движи свободно, но честно казано нещо ми убягва принципа на действие, а и нагревателя си стои включен и при пусната и при спряна вода от топлия кран. Ако потока вода увлича магнитчето надолу - то би трябвало нагряването да спре, а то май точно тогава трябва да се включва. И за какво са двете цилиндърчета отвън тръбата на датчика, магнити ли са, имало ли е пружина да връща магнита нагоре, която да е изгнила - много въпроси , засега без отговор.
Ако някой има инфо, или чертеж поне на това чудо, както и теория за начина му на действие, моля да сподели . Благодаря !
rope

8. stean - 07 Април, 2015 - 23:37:37
Така, както го описваш, ми се струва, че са разменени вход/изход. По принцип магнита и ридампулата са на входа на студената вода. Като отвориш крана, налягането повдига магнита на нивото на ампулата и от там нататък ти е ясно. При затваряне - пада от собствената си тежест. Поне такъв е принципа на повечето проточни бойлери.

9. rope - 08 Април, 2015 - 09:18:50
В интерес на истината обяснението ти ми звучи абсолютно логично, още повече , че тръбата със датчика излиза на дъното на резервоара, а другия кран е към по дългата тръба , която излиза в горния край на същия. Странното е обаче, че цветовете на кранчетата са обратно, ако погледнеш на картинката месинговата тръба над топлия кран е със датчика. Освен ако в батерията не е променен пътя на водата и топлия кран да е вързан към лявата , което е най вероятното обяснение. Остава тогава движението на магнита все още да е затруднено и да засяда в горно положение, май ще се чисти пак ! Благодаря за идеята, сигурно си е така ! А вход и изход- няма как да са разменени, просто не съм си ги представял правилно ! Последен въпрос- понеже мястото е трудно достъпно, има ли някакъв препарат с който да се накисне и почисти ? Тръбичката е месинг, но явно има натрупвания от водата .

10. Vialex - 08 Април, 2015 - 18:14:14
Странното е обаче, че цветовете на кранчетата са обратно, ако погледнеш на картинката месинговата тръба над топлия кран е със датчика.
Няма нищо странно! Като развиваш крана с червеното, вкарваш студена вода в бойлера, която вдига магнита, тя се загрява и изтича през чучура. А като развиваш крана със синьото, пускаш студена вода директно на чучура.
------------
Премести рид-ампулата малко нагоре, за да не е постоянно включена.

11. rope - 08 Април, 2015 - 19:58:17
Така е колега, все пак ще опитам едно хубаво почистване, че магнита и нагоре трудно се движи. И отвора за студената вода ще видя, да не се е запушил, че това би намалило потока вода също !
За протокола- накрая разнитих нитчето блокиращо ваденето на магнита и като излезе се оказа на 2 парчета ! Смених го с подобен цилиндричен от някакви коригиращи бобина от развивка на телевизор и нита с нов от месинг, утре ще пробвам, на сухо с ампулата е ОК !Powered by ExBB 1.9.1

  BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0107 ]   [ Gzipped ]