Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника
 

Перална Whirlpool FL 5105


Форум » Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини [Страници (3): « 1 2 [3] ]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 Проблем с термодатчика
Vince


Нов участник


Здравейте отново, моите проблеми с пералнята продължават. Оказа се, че не са ми разяснили добре какво се е случило, вече разбрах, но не съм изяснил още какъв точно е проблема. Ето пълно описание на проблема и какво съм свършил до момента:
Пералнята е работила, направила е първото пълнене на вода с праха, въртяла е, после е източила водата и е трябвало за кратко да завърти на центрофуга, и след това пак да напълни вода, но вместо това двигателят явно е издал странен, по описание немощен звук и просто е спрял. В последствие, при опит за пускане на програма, тръгва помпата както е нормално, до колкото разбирам, леко завърта програматора и вместо да започне да пълни вода просто спира и нищо не прави повече. Кратко ръчно завъртане на програматора на пред стъпка по стъпка не води до никакво помръдване на барабана, просто двигателя не работи и по някаква причина не ще да пълни и вода. Включва се само помпата за източване, само тя реагира.
Проверих контактите на програматора няколко пъти и след сглобяването им ги замерих и съм сигурен, че проблема не е от там.
Клапана за вода дава вярното съпротивление по книга, маса има но не идва захранване, което идва от един симистор. Тествах симистора като му подадох напрежение от външен източник през реостат, между Гейта и А1 терминала и видях, че се отпушва изхода. Това означава, че не пълни вода поради липса на управляващ сигнал към съответния симистор от управляващия процесор, по някаква причина.
Замерих съпротивление на нагревателя и видях, че е вярното.
Замерих съпротивлението на двигателя, на статора е 2.1 Ома, на Ротора показа 4 и нещо Ома, а по книга пише 2.25 Ома, тук има разлика, на Тахо генератора дава 68 Ома колкото е по книга. НЕ съм отварял електродвигателя, но преди година-две го отварях и до колкото помня имаше доста останало от четките. Големия кондензатор на двигателя, май 1000uF беше, го сменях преди година-две, защото не въртеше на центрофуга. Замерих го и дава верния капацитет.
Замерих всички други кондензатори и дават верния капацитет според каквото пише на тях - замерени както са на платката. Платката изглежда перфектно и няма нищо привидно изгоряло. Замерих всички съпротивления и всички дават някаква стойност, която не съм проверявал по кодировката дали е вярната, но предполагам, че са ОК.
Реших, че не иска да тръгне от ключа на вратата и го заклиних в положение в което дава постоянен контакт между съответните две клеми, като по този начин избягнах управлението на ключа от процесора. Но дори с ключ на вратата даващ постоянен контакт пак пералнята не тръгна.
Надух маркучето на нивомера и даде контакт – няма запушвания по системата.
Утре мисля да проверя всички симистори и двете релета които явно управляват посоката на въртене на електродвигателя, ако и те са наред остава явно да заключа, че по някаква причина е изгорял управляващия процесор NEC нещо си, и явно ще трябва да отворя електродвигателя да видя дали не е дал видим дефект.
Проблема ми е, че пералнята е на село и е трудно да се товари и носи на сервиз, но ако е изгорял процесор на програматор, няма смисъл да се дават стотици левове за нов, понеже тя е вече на приблизително 15 години и не се знае още колко ще я бъде – за последните няколко години това и е трето счупване, а по-рано нямаше проблеми.
Моля, ако някой се сеща от какво може да е проблема да помогне!

Всичко записи: 5 : Дата на рег-ция: Ноем. 2019 : Отправено: 02 Декември, 2019 - 21:45:00
stean


Постоянен участник
От: В.Търново


Не пълни, защото не вижда мотора. Дали са четки, дали студени спойки, пречупени кабели или дефектирали релета, трябва сам да откриеш.

Всичко записи: 251 : Дата на рег-ция: Юли 2010 : Отправено: 03 Декември, 2019 - 11:34:51
Vince


Нов участник


Благодаря за отговора. Днес проверих симистора и двете релета които управляват двигателя. Релетата превключват при подаване на 24V напрежение и затварят нормално отворените контакти. Симистора също се включва при подаване на напрежение през външен източник. НА клемата на двигателя на програматора меря 2.4 Ома (2,04 по книга) на статорна намотка, НА ротора при въртене на двигателя варира между 3 и 4.3 Ома (2,25 по книга). Тахогенератора дава 66.8 Ома (68,7 Ома по книга). Четките са големи и изглеждат добре. НЕ виждам двигателя да има какъвто и да е проблем, няма проблеми с кабелите защото меря същото от към програматора и по програматора не открих никакъв проблем. Озадачен съм. Единственото което не мога да проверя е интегралната схема на програматора. Някой знае ли дали горят често тези схеми за управление. Най-интересното е, че по нищо не личи да има проблем. Платката изглежда идеално! Странното е, че при включване на пералнята, двигателя дори не трепва.

Всичко записи: 5 : Дата на рег-ция: Ноем. 2019 : Отправено: 03 Декември, 2019 - 20:18:23
 
| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини » Перална Whirlpool FL 5105 [Страници (3): « 1 2 [3] ]Powered by ExBB 1.9.1

BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0821 ]   [ Gzipped ]