Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника
 

пералня ARISTON AL88X


Форум » Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини [Страници (2): « 1 [2] ]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 смяна на лагери
ZdravkichaСупер участник
От: Варна


На мен това поне по звукът и вибрациите ми прилича на спукано рамо на трилъчника ( носача ) на барабана но ако е така - няма оправяне понеже този казан не се отваря. А даже и да се отвори и да се окаже че съм прав в предположението си - цената на нов носач едва ли ще ти хареса. Другия вариант е да е изтървала семерингата и лагерите отново да са се разбили. Всъщност не видях да пише дали е сменена семерингата и в какво състояние е била втулката на остта на носача?

Всичко записи: 607 : Дата на рег-ция: Март 2010 : Отправено: 07 Декември, 2013 - 17:48:49
toxy


Нов участник


lisi4ko, не е виновна пералнята, а закъснялата реакция на собствениците й. Гледам още пролетта kolyo ти е намекнал да махнеш нагревателя, ама ... Гледах клипа и взеха да ми се привиждат едни хирурзи, ортопеди...

Всичко записи: 33 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 07 Декември, 2013 - 18:18:03
lisi4koНов участник


За хирурзите и ортопедите - уж внимавам
семерингата я смених, а втулката - ОК

пробвам ... пък каквото сабя покаже

... гледам в продавалника този модел се продава за 70лв без платка на програматора. Мисля да сглобя една сборна По-лесно май е да преместя програматора от моята на другата, отколкото да сменям казаните ...
знаете линякой надежден сервиз за тази цел във Варна ?

Всичко записи: 10 : Дата на рег-ция: Май 2013 : Отправено: 08 Декември, 2013 - 15:51:28
toxy


Нов участник


Цената бива, гръмнала платка, пък с нов мотор, не се връзва. Има една за 100 кинта като нова, но е в София. И за кво ти е сервиз, сменяш платките и переш, работа за 5 мин.

Всичко записи: 33 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 08 Декември, 2013 - 22:57:30
lisi4koНов участник


...така пишеше в офертата ... продавачът предложи и да я тестваме
Софето наистина ми е далечко.
Ще огледам казана и мисля да я взема. Ако се окаже, че и нещо друго не работи ще се сменя казан...по трудно, но поне има вариант.

взех пералнята ... направихме теста на място (без да е вързана към вода/канала) си бачкаше (върти центрофугата), само че копчето на програматора започна да се върти без да спира.
не зная, обаче кое е дефектирало - самият програматор (точно зад копчето за прграмите) или платката в задния долен ъгъл на пералнята, за да сменя точния елемент?
или и двете

П.С.
забелязах, че на "новата" пералня кабелите, които излизат от платката към програматора са по-тънки от останалите, както и клемите за включване са малко по-други. На моята пералня всички са с еднаква квадратура.
Цялата пералня отвътре е покрита с някакъв черен прах....много цапа
иначе има лепенка от сервиз, че моторът е сменян преди година

Всичко записи: 10 : Дата на рег-ция: Май 2013 : Отправено: 11 Декември, 2013 - 21:27:19
ZdravkichaСупер участник
От: Варна


Прахът е от здраво ядене на четки. Те и за това са сменили мотора. А по другия проблем - провери нагревателя за утечка ( когато в казана има вода ) или да не е прекъснал.

Всичко записи: 607 : Дата на рег-ция: Март 2010 : Отправено: 12 Декември, 2013 - 08:00:07
toxy


Нов участник


Тя, таз пералня, като я гледах в обявата, сякаш катун цигани са я ползвали нонстоп и са яли и пили отгоре й. Свържи я с водопровода, тогава прави тестове. Тъй кат гледаш да се върти програматора, случайно да забелязваш една лампа да мига, през интервал, определен брой пъти!? И тоз диод не мига случайно, едва ли те сваля. За 10 години не си си направил труда да опознаеш тази машина, а имаш желание да я правиш. Не става само с питане...

Всичко записи: 33 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 12 Декември, 2013 - 12:13:40
lisi4koНов участник


Здр., пералнята верно си беше мръсна, но след като се изчисти си стана ОК.
Да не говорим, че отвътре моята изглежда по-износена.
Относно диода - не мигаше нищо през никакви интервали...просто си светеха нормално.

В крайна сметка основно ме интересуваше казанът да е здрав, което си беше факт!
Ако се наложи ще разменя всички копчалъци и кабелаци барабар с помпа,маркучи,нагревател,двигател и пр. от моята (в които съм сигурен, че работят) на другата!

Освен запушен филтър за 10 години не е имала друг проблем, за да се налага да я опознавам, докато лагерите не сдадоха багажа...и ги смених веднага. Имам желание да я поправя, защото нямам излишни 5-600лв. за нова пералня. Питам, защото не разбирам, а също така и на няколко пъти питах за читав сервиз във Варна...

Всичко записи: 10 : Дата на рег-ция: Май 2013 : Отправено: 13 Декември, 2013 - 11:06:08
toxy


Нов участник


Първо се търси, чете, мисли, пък после се пита. Този форум е предимно професионален. Никой няма интерес да ти помага и поправя уредите онлайн безплатно. От това страда бранша, пък и стават бели. Все пак тези хора с това си изкарват хляба.

Не търси големи сервизи- ще те "съблекат". "Майстори" много, професионалисти и човеци малко.

Имах желание да ти помогна, както са ми помагали и на мен. Мисля че бях достатъчно подробен и ясен. Ако ме беше послушал и чел внимателно щеше да си решил проблема до сега. Дотук си назад 70 кинта и имаш две неработещи перални. Вероятно няма да се разминеш без майстор- минимум 50. Предложих ти варинят за 5 лева и половин ден работа.
Аз съм дотук, успех с прехвърлянето на казана.

Всичко записи: 33 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 13 Декември, 2013 - 22:51:46
lisi4koНов участник


На стария аристон наистина му е било спукано рамо на триъгълника. На още 2-3 места по казана имаше следи от концентрично износване на ламарината и беше въпрос само на време да се доспука...лагерите и семерингата на кръстачката си бяха ОК.
Да споделя това, което направих:
От старата пералня (спукан казан и работеща електрониа) прехвърлих цялата електроника на другата пералня (здрав казан и прецакана платка).

Единственото затруднение беше да прехвърля термо датчкика, тъй като на новата беше към нагревателя, а на старата - на казана /с боркорона пробих същия диаметър дупка за датчика/.

Най-вероятно датчикът е за смяна, защото и на 30 и 90 градуса на 7ма програма си затопля еднакво водата /единствено на MIN не затопля изобщо/. Иначе всичко останало си е ОК...благодаря на всички за помощта

Всичко записи: 10 : Дата на рег-ция: Май 2013 : Отправено: 29 Декември, 2013 - 15:46:59
toxy


Нов участник


Новата ти пералня вероятно е с другата платка-LB 2000, другата е с FE, за туй има разлика в кабелите и някои от конекторите. Повечето от програмите са с фиксиран температурен режим, не се влияят от терморегулатора по време на пране. Пробвай на 2-ра програма, тя е на 90 градуса. Или замери датчика май беше 22 ко., а другия на нагревателя 20ко. . Виж като го нагряваш дали си променя стойностите. А е можело да си ремонтираш и новата платка, със същия процесор е.

Всичко записи: 33 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 29 Декември, 2013 - 17:36:36
kolyoАдмин
От: Русе


пералня ARISTON AL 88 X ­ - пуска вода на импулси по време на центрофуга
Здравейте. Пералня ARISTON AL88X, платка ARISTON FE. Пералнята тече от касетата за прах. Преди го правеше само по време на вземане на омекотител, подлизваше по сглобката на касетата. Разглобявал съм я, доколкото позволява. Чистена е с оцет и антикалциращи препарати, включително съм киснал и неразглобяемата част. Всички отвори пускат вода. Сега взе да тече повече. Оказа се, че по време на центрофуга магнитвентила пуска на импулси вода и пак подлизва по същия начин. Засилих се да сменям вентила, обаче..При махната букса на една на бобините спират импулсите, значи не е в него проблема а в управлението му. Не го прави винаги, когато си поиска. Мерих напрежението на същите клеми, при центрофуга варират между 30-200 v, на пикове, което май не е нормално. Мултицета ми е менте, от 10 лв..Не индикира никакви грешки, няма видимо опукали елементи по платката.
Та въпросите ми са. Дали да не запуша с поялника някои от крайните отвори по касетата? Да ровя ли в платката, да видя кое управлява вентила или да я нося на някой в сервиз за електроника.
Благодаря!
toxy

Всичко записи: 11495 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 02 Март, 2014 - 18:50:16
kolyoАдмин
От: Русе


пералня ariston al88x не пълни ­ вода
Здравейте,имам проблем с пералня аристон аl88x не ми пълни вода.Носих платката да я провеят и си е добре.
Когато я пусна на електро магнитните клапани в първият момент има фаза и на двата пина. Това е докато заключи вратата.
shmind

Всичко записи: 11495 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 08 Декември, 2014 - 23:11:35
mitaka-bs


Нов участник


Колеги. Пералня AL89XSIT - модела е като 88. Проблема е в счупен трилъчник на барабана.
Днес понеже я доразхвърлях. ....Стигнах до занитения казан.
Разчегърках инокса по целия ръб, с нагряване извадих предната част и извадих барабана.
Счупен е единия лъч - алуминия е изяден от корозия и се е счупил.
За този модел по сервизното гледам че се доставят само цял барабан с казан.
Колеги ако го заваря на аргон и подсиля дали ще бие - счупено е едното рамо точно в основата до оста на лагерите ??

Всичко записи: 14 : Дата на рег-ция: Дек. 2011 : Отправено: 10 Януари, 2018 - 10:55:36
 
| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини » пералня ARISTON AL88X [Страници (2): « 1 [2] ]Powered by ExBB 1.9.1

  BGtop.net

[ Script Execution time: 0.1231 ]   [ Gzipped ]