Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

хладилник МРАЗ 130 - термостат

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 компресора не спира да работи
dove1

Нов участник
От: Пловдив

здравейте. Имам антикварен х-к Мраз 150 , който не изключва компресора.
при завъртане на термор.на нула - хладилника си изключва , след това при завъртане даречем на три се включва. и до там- работи непрекъснато ( вече 12часа)
тръбите около компресора са заледени.
някой ако има идея какво му е моля за съвет. или да го застрелям

Всичко записи: 18 : Дата на рег-ция: Май 2007 : Отправено: 12 Май, 2007 - 19:07:56
Валентин Алексиев

Нов участник
От: Ихтиман

Термостата приятелю май не е наред - това което го слагаш на 2 или 3.Той решава ,кога да се включва компресора.Антиката смятам,че още не е за изхвърляне или застлване,както ти го казваш.

Всичко записи: 48 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 12 Май, 2007 - 20:43:48
joroklima

Постоянен участник

тръбите около компресора са заледени.

А да не би скоро да е зареждан с фреон и да е презареден. Ако е презареден също не го чакай скоро да изключи . Заслушай дали се чува нещо като кипене в компресора , все едно сипваш вода в нагорещено олио.

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 12 Май, 2007 - 22:47:17
dove1

Нов участник

не е зареждан с фреон. от има няма 3 дни взе да го прави този номер, размразих го и пак продължи да го прави. Та значи може и да е за нов термостат. има ли ги по магазините за тези хладилници? или може да се замени с аналогичен . аз съм от пловдив.

обаче ме притеснява това че замразява тръбичките около компресора.

Всичко записи: 18 : Дата на рег-ция: Май 2007 : Отправено: 13 Май, 2007 - 00:13:50
joroklima

Постоянен участник

Има ги по магазините. Термостата е К60. Ако твоя е все още оргиналният ще се наложи малка промяна в захващането на термостата. Защото на новите е по друг начин.
Успех !

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 13 Май, 2007 - 00:31:22
dove1

Нов участник

смених термостата с нов - к60 , почистих контактите на релето , хладилника работи - достигна +2 градуса . обаче пак неще да изключи .
както казах и по - горе тръбите около компресора се заледяват , да неби да има запушване по трасето

Всичко записи: 18 : Дата на рег-ция: Май 2007 : Отправено: 14 Май, 2007 - 23:03:52
joroklima

Постоянен участник

При смяната на новия термостат да не си му пречупил осезателя или да си го подкъсил ако ти е бил дълъг. Ако е така няма да ти изключи.
Също така осезателя закрепи ли го за изпарителя (камерата) ?

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 14 Май, 2007 - 23:11:08
dove1

Нов участник

закрепих го за камерата , но наистина е доста дълъг и както си беше навит на спирала , малко съм я развил а остатъка съм я оставил така до камерата.

Всичко записи: 18 : Дата на рег-ция: Май 2007 : Отправено: 14 Май, 2007 - 23:23:00
joroklima

Постоянен участник

В този случай или си го пречупил някъде осезателя или термостата е дефектен.
Щом като казваш че хладилника не е зареждан с фреон и при условие че камерата замръзва хубаво навсякъде , няма какво друго да е.

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 14 Май, 2007 - 23:31:46
Bat Lyubo

Постоянен участник
От: Русе

Тавичката сложена ли е под камерата?

Всичко записи: 376 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 15 Май, 2007 - 08:39:19
Valio

Постоянен участник
От: Варна

Каква е температурата в камерата?Това че прави лед не означава,че има достатачни минуси /-12;-15град./за да изключи.Напълно възможно е проблема изобщо да не е от терморегулатора,а от това,че компресора няма вече достатъчна скорост/сила/.Провери темп. в камерата за да е ясно.............

Всичко записи: 336 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 15 Май, 2007 - 09:33:42
joroklima

Постоянен участник

Ами за да избива скреж по смукателната тръба чак до компресора значи все още има дебит.

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 15 Май, 2007 - 10:15:53
Bat Lyubo

Постоянен участник
От: Русе

Щом тръбата до компресора замръзва, то изпарителя не може да не е изпълнил навсякъде. Осезателя на два ката ли е сложен? Там, където е осезателя замръзнал ли е изпарителя? Сложи термостата на минимум и не отваряй хладилника да видиш дали ще изключи.

Всичко записи: 376 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 15 Май, 2007 - 10:16:00
Valio

Постоянен участник
От: Варна

Колеги имал съм доста такива случаи.Имайте предвид,че най вероятно компресора е от хоризонталните,като на ЗИЛ,точно при тях се получава тази аномалия.Те и без това са бавнооборотни и като остареят и резултатът е такъв.
Почти съм сигурен че в камерата няма и -9градусам,но dove1тррябва да замери за да говорим пак....

Всичко записи: 336 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 15 Май, 2007 - 10:25:09
joroklima

Постоянен участник

Аз мисля че компресора не е от хоризонталните. Съдя по това че е почистил контактите на релето . Ако е от хоризонталните няма да смее да го отвори. А и ако е наистина Мраз150 не съм виждал такъв с хоризонтален компресор, ако е Мраз 140 може и да е така.

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 15 Май, 2007 - 10:36:46
wasHandMix

Участник
От: Благоевград

Здравейте,
Мраз 130 честно казано не съм и виждал...а Мраз 150 по-рядко. Защо не кажеш какви цветове жици отиват до термостата, включително и зануляващия проводник...

Всичко записи: 57 : Дата на рег-ция: Февр. 2006 : Отправено: 16 Май, 2007 - 00:18:25

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » хладилник МРАЗ 130 - термостат [Страници (1)]