|
|
|
|
|
|
|
Модела на климатика е ACS-HR12LED R410A , с Toshiba компресор. Преди доста време го взехме климатика и започна да прави проблеми около 2 години след монтажа. Проблема е, че не мога да регулирам оборотите на вътрешното тяло от дистанционното. Съответната индикация светва, но нищо не се случва. Обикновено тръгва директно на най-високата възможна скорост. Интересното е, че ако го оставя за около 24 часа изключен, то тогава проблема го няма за първите 1 - 2 включвания, а след това на всяко следващо включване оборотите се покачват. Единствените елементи, които са нормално откриваеми в магазин са кондензаторите и стабилизатора на 5 волта. Смених ги, но проблема остана. Замерих и двата датчика - единия е при питата, а другия е на една от тръбичките, дават горе долу едни и същи показания при стайна температура - около 4 - 5 кило ома и се променят при нагряване и охлаждане. Ето и малко снимки на самата платка. http://www.informa.bg/_files/files/IMAG0222.jpg http://www.informa.bg/_files/files/IMAG0223.jpg http://www.informa.bg/_files/files/IMAG0224.jpg http://www.informa.bg/_files/files/IMAG0225.jpg http://www.informa.bg/_files/files/Shema.jpg
Проблема е дразнещ, понеже стаята не е голяма и прави голямо течение. При достигане на желаната температура също не си променя оборотите, притваря клапата, но оборотите на вентилатора не се намалят. ______________________________________________________________________ За съжаление нямам възможност да пробвам с друг мотор. Има ли начин да разбера дали е от мотора без да го демонтирам? Доколкото разбирам единия конектор е за захранването на мотора, а другия за регулиране на оборотите. Мога ли да имитуирам работата на платката към конектора за регулиране на оборотите? ______________________________________________________________________ Доколкото видях има една памет. Дали нещо с нея не е наред? Мисля си това, поради факта, че като изключа климатика за 24 часа след това е ок. Дали няма dump за тази памет. Имам програматор и не ми е проблем да я презапиша. |
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Юни 2012 : Отправено: 17 Юни, 2012 - 23:03:32 |
|
|
|
turboie
Постоянен участник От: любимец
|
|
|
|
По скоро е от оправлението на мотора имам 2 платки с съшия проблем и днес шеги нося на специялист електрончик но общо взето е от два елемента тиристор и транзистор а при някои други модели маи беше специален модул А трите изхода на мотора са за оправлението му а другия изход с по тънкият е кабели и малката букса е изхода от датчика на хол |
|
Всичко записи: 308 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 18 Юни, 2012 - 08:00:11 |
|
|
|
|
|
|
Най вероятно тука ти е проблема.
|
|
Всичко записи: 585 : Дата на рег-ция: Апр. 2006 : Отправено: 18 Юни, 2012 - 13:33:08 |
|
|
|
|
|
|
Подмених триака BT 131 с BT 139. Също подмених оптронната двойка. Резултата - никакви обороти на вентилатора в никакъв режим. ___________________________________________________________________ Оптронната двойка също е с различен номер от оригиналната, но според намерените PDF документи в нета двете са с еднаква принципна схема. най-близкото беше MOC3063. |
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Юни 2012 : Отправено: 18 Юни, 2012 - 20:20:02 |
|
|
|
|
|
|
Върни BT131 - управляващия му ток е 5 mA, а на BT139 - 50 mA
MOC3063 е с Zero-Cross - не става за фазово управление |
|
Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 18 Юни, 2012 - 20:38:20 |
|
|
|
|
|
|
Оптрона трябва да е MOC3021 , MOC3022 или MOC3023. |
|
Всичко записи: 585 : Дата на рег-ция: Апр. 2006 : Отправено: 18 Юни, 2012 - 21:13:21 |
|
|
|
|
|
|
За заместител на МОC3021 намерих MOC3023, както е написал колегата s_gangalov. Поръчах BT131 но ще почакам за него. Най-близкото което намирам за момента е Z0107MA. Управляващия ток е 5 ma, но Vdrm е 600V, a при мен BT131 e на 800V. Има ли смисъл да пробвам с Z0107MA? ___________________________________________________________________ Върнах на мястото му BT131 и подмених само MOC3021 с MOC3023. След престой около 10 часа без изключване от мрежата всичко е ОК. ___________________________________________________________________ Сърдечно благодаря на колегите! Климатика работи като нов! |
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Юни 2012 : Отправено: 19 Юни, 2012 - 09:35:23 |
|
|
|
|
|
|
Климатик NEO ACS-HR12LED - грешка Е8
Здравейте, имам проблем с климатик NEO ACS-HR12LED, с компресор Тошиба, на 2-3г. е. Използва се само за охлаждане, зимата съм на камина. Когато се включва на какъвто и да е режим, тръгва само вътрешното тяло (не се чуват да щракат релетата). Работи 7-8 мин., спира и изписва на дисплея грешка Е8 (защита от прегряване). Когато го включа на режим CLEAN, тръгват вътрешното и външното тяло (компресор и вентилатор). Работи 5 мин., външното тяло изключва и остава да работи само вътрешното, без да спира. Не знам дали в този режим това е нормално, никога не е пробван. Когато работи в този режим тръбите и горния край на питата на вътрешното тяло се заскрежават (а и климатика духа студено), фреон би трябвало да има.
Някой има ли идея за причината? Ако трябва ще направя и читави снимки на платката. valeto | Може би проблема е в тръбният датчик... |
|
Всичко записи: 462 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 23 Ноември, 2012 - 23:13:43 |
|
|
|
|
|
|
Проблема е решен. Оказа се дефектирал тръбен датчик. |
|
Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Ноем. 2012 : Отправено: 27 Ноември, 2012 - 15:55:03 |
|
|
|
|
|
|
Климатик NEO ASC HR 12 LED - грешка E4
molja kodni greski za tozi model (E4) nae |
|
|
Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 28 Юли, 2016 - 06:43:31 |
|
|
|