|
|
|
|
Gena_bs
Редовен участник От: Бургас
|
|
|
|
Хладилник-фризер Gorenje K357/2 CELA - код за грешка E2 Здравейте, от два дни на дисплея за температурата на фризерното отделение на машината се появява код за грешка E2. Той се сменя с показанието за температурата. Няма звуков сигнал или видима промяна в работата на хладилника. Означенията на модела са: K357/2 CELA; ________ TYP:HZOS3566; _______ART.No:645798 Два компресора Danfoss; електронно сензорно управление на температурата на хладилното и фризерното отделение с индикатори за температурата за всяко от тях.
Бихте ли ми помогнали с таблица за грешките на Gorenje? Необходимо ли е хладилника да се закара в гаранционния сервиз или проблемът може да се отстрани на място? Благодаря Ви предварително! |
|
Всичко записи: 133 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 19 Май, 2007 - 18:07:19 |
|
|
|
|
|
|
Е1 - проблем с отчитането на сензора за хладината част. Е2 - проблем с отчитането на сензора на изпарителя в хладилната част/вътре в изолацията/.
|
|
Всичко записи: 57 : Дата на рег-ция: Февр. 2006 : Отправено: 20 Май, 2007 - 00:00:01 |
|
|
|
|
|
|
Проблема с Е2 на хладилника е в датчика,който се намира отзад на хладилника вътре в изолацията - изрязва се и се сменя.Проблема е решен. 25 лв за сондата и 25 лв за ремонт ми взеха. хладилника работи без проблем. |
|
Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Яну. 2011 : Отправено: 17 Януари, 2011 - 10:23:57 |
|
|
|
|
|
|
Може ли малко подробности къде точно се изрязва, вътре във фризера или отзад изолацията, ако може и снимчица да качиш ще ти бъда безкрайно благодарен
Още малко инфо от мен
|
|
Всичко записи: 32 : Дата на рег-ция: Юли 2010 : Отправено: 21 Януари, 2011 - 23:02:23 |
|
|
|
frick
Постоянен участник От: гр. Девин
|
|
|
|
Здравейте, наскоро смених такъв датчик - намира се в изолацията на хладилната част копае се на около 40см. от горния ъгъл надолу и на около 5-10 см. отляво-надясно гледан отзад. Датчика е поставен на изпарителя в хладилната част скрит в алуминиева тръбичка. Имам и снимка, но не знам как да я кача. |
|
Всичко записи: 329 : Дата на рег-ция: Яну. 2011 : Отправено: 25 Януари, 2011 - 08:31:15 |
|
|
|
|
|
|
|
|
diti
Нов участник От: Бургас
|
|
|
|
Здравейте, Имам същия модел хладилник, като Gena_bs, със абсолютно същия проблем. Не разбирам много от хладилници, мислите ли че сам бих могъл да се справя с подмяната на сензора?
Имам и още един въпрос, ако датчика не е наред как успява да поддържа точно зададената температура? На дисплея ми изписва температурата, която съм му задал, ако я мръдна, след известно време, той си достига новото задание. |
|
Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Март 2011 : Отправено: 01 Март, 2011 - 22:46:56 |
|
|
|
|
|
|
Датчикът на изпарителя е за размразяването - разрешава включването на компресора след като ледът на задната стена на хладилника се е разтопил. Може и без него, но компресора включва по често. |
|
Всичко записи: 12528 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 01 Март, 2011 - 23:31:43 |
|
|
|
diti
Нов участник От: Бургас
|
|
|
|
Ясно kolyo, по-добре е да се смени, явно ще работи малко по-икономично и няма да ми трупа лед както е сега когато му задам температури около +1.
Доколкото разбирам цялата работа се състои в това да се изкопае изолацията на точното място, да се запои новия датчик и след това да се запуши дупката с някакъв изолационен материал. |
|
Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Март 2011 : Отправено: 02 Март, 2011 - 12:22:38 |
|
|
|
|
|
|
Купихме сонда-датчик от сервиза, но казаха че такава има само за хладилната част / вътре в хладилната част /, положението малко се подобри. Питам дали и на тази ваша снимка е същият датчик, защото в сервиза са казали че такъв не продават като резервна част и по добре да си купим платка при положение че дава такава грешка. Разбира се нали че не съм по техниката, само питам и препредавам на хладилния техник и на сина също.
|
|
Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Март 2011 : Отправено: 16 Март, 2011 - 22:32:11 |
|
|
|
|
|
|
че такъв не продават като резервна част и по добре да си купим платка при положение че дава такава грешка. | тази грешка е сензор на изпарителя поне на 5 хладилника съм сменил |
|
|
|
|
|
|
|
5 лева струва сондата има ги в магазини кадето се продават резистори или климатици сондите им са на някои около 5/6 килоома |
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Авг. 2010 : Отправено: 18 Март, 2011 - 15:48:59 |
|
|
|
|
|
|
тръбен сензор 5k NTC от климатик заспива |
|
|
|
|
|
|
|
всичко е сменено засега хладилника работи безпроблемно мерси много |
|
Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Март 2011 : Отправено: 21 Март, 2011 - 18:06:45 |
|
|
|
|
|
|
Здравейте, Аз и мам същия проблем със същия хладилник - K357/2 CELA - код за грешка E2 на фризерното отделение. Обаждах се в сервиз (Г сервиз във Варна) и ми казаха че трябвало да се препрограмира някаква платка и ще ми струва 135 лв.Ако искам нова платка ще ми струва 200лв. Аз им казах че друго съм прочел по този въпрос и ще им се обадя пак. Въпроса ми е: Опитват ли се от сервиза да ми вземат повече пари за нещо което може да се свърши за по малко пари? Някой знае ли друг сервиз във Варна, към който мога да се обърна за сервиз по гореописания начин във форума? Благодаря предварително. |
|
Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Юни 2011 : Отправено: 24 Юни, 2011 - 10:24:14 |
|
|
|
|
|
|
Опитват ли се от сервиза да ми вземат повече пари за нещо което може да се свърши за по малко пари? | От постовете по-горе е ясно за какво става въпрос. Има два варианта, първия е копаеш хладилника и сменяш сондата. Това отнема време и труд и в зависимост от това кой го прави са и самите разходи. Другия е даваш платката за препрограмиране, което предполагам става на деня и до вечерта имаш работещ уред. Там цената е ясна. Така че избора е твой. |
|
Всичко записи: 16 : Дата на рег-ция: Февр. 2009 : Отправено: 24 Юни, 2011 - 15:26:23 |
|
|
|
|
|
|
Има и трети вариант - резистор 5-10к на мястото на датчика Цена 0,05 лв. и нищо не се копае |
|
Всичко записи: 12528 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 24 Юни, 2011 - 16:12:15 |
|
|
|
михо
Нов участник От: варна
|
|
|
|
Ремонта ще ти излезе около 30лв, стига да намериш "правилния" техник. |
|
Всичко записи: 45 : Дата на рег-ция: Юли 2009 : Отправено: 24 Юни, 2011 - 23:31:55 |
|
|
|
|
|
|
Здравейте. Наскоро и аз смених моята сонда със сензор 5 килоома NTC от климатик и грешката Е2 изчезна и фризера си бачка. Чекмеджетата и дъното на хладилното отделение обаче продължават да се пълнят с вода, така както беше и преди да сменя оригиналната сонда. Хладилника работи на +4 градуса, но замразява предимно в горната част. В тази връзка имам два въпроса: 1. Забелязах теча на вода по времето когато забелязах и проблема с грешката Е2. Свързан ли е проблема с теча на вода с правилната работа на тази сонда? От гореописаното оставам с впечатление, че има връзка, но не разбирам точно как влияе тази сонда. 2. Ако проблема не е в сондата, на какво би могло да се дължи това неправилно замразяване и размразяване на хладилника? Ако проблема е в сондата, как е редно да постъпя: да я заменя с оригинална такава или да дам платката за препрограмиране? Предварително благодаря за отделеното време |
|
Всичко записи: 12 : Дата на рег-ция: Септ. 2011 : Отправено: 09 Септември, 2011 - 19:10:55 |
|
|
|
|
|
|
Чекмеджетата и дъното на хладилното отделение обаче продължават да се пълнят с вода |
Отпуши си маркуча който отвежда водата до ваничката на компресора на хладилника и ще спре да се пълни с вода |
|
|
|
|
|
|
|
Прочетох всичко което се отнася за хладилника Gorenje K357/2 CELA - с код грешка Е 2. Имам същия проблем,обадих се в сервиза а оттам искат да сменят платката с цена 134 лв. и да вземат старата платка.Питах ги за други възможности за премахване на повредата,те ми казаха че ще ми се обадят по късно но не ми се обадиха и до сега.Ако някой знае специалист от Варна да ми пише,предварително Благодаря! |
|
Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Окт. 2011 : Отправено: 06 Октомври, 2011 - 08:39:29 |
|
|
|
|
|
|
КОЛЕГИ! , Тук бих искал да изкажа най-сърдечна БЛАГОДАРНОСТ на batalski, който не само ми намери подходящия датчик - NTC - 5 килоома от климатик... Благодарение на абсолютно точните му инструкции успях да намеря от раз точната позиция на термосензора и да монтирам новия... Хладилникът - същият GORENJE K357/2CELA тръгна да работи нормално ВЕДНАГА след замяната на сензора... Един от важните моменти, за който също съм благодарен за предупреждението на МАКСИМ, е че самият датчик фабрично е покрит със силно залепваща, изолираща лента. След разкопаването и запояването на новия сензор - трябва да се подсигури мястото на запояването не само с изолирбанд, но и с ТЕРМОШЛАУХ... Зоната около тръбната част на планката, където влиза датчикът трябва да се подсуши до възможния предел. Кабелчето и челната част на планката където влиза сензорът е добре да се подсигурят отново с някаква изолираща леплива лента, за да НЕ СЕ наплесква тази зона директно с полиуретанова пяна... ПОСОЧЕНАТА ПО-ГОРЕ снимка на batalski е напълно точна - рулетката сочи зоната на планката с датчика, мерено от горния ръб на ОСНОВНИЯ КОРПУС (без горния модул с електрониката)... Благодарен съм на колегата batalski и за съвета, че е добре тази процедура да се извършва с ПОМОЩНИК... Повечето, надявам се, разбират, че самият КОНДЕНЗАТОР на хладилника, въпреки, че е съставен от здрави на пръв поглед тръбички - все пак е една НЕЖНА КОНСТРУКЦИЯ, която не търпи грубиянски действия...
|
|
Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Авг. 2011 : Отправено: 08 Октомври, 2011 - 15:38:50 |
|
|
|
Gena_bs
Редовен участник От: Бургас
|
|
|
|
Полиуретановата не влошава ли цялостните термоизолационни характеристики на хладилника? Фабричната е по-плътна и ако не греша е CFC/Pentane. Правил съм подобна интервенция на един екс-югославски хладилник с горна камера. Бяха я направили от две части, съединени помежду си на една планка с попнитве. По някаква причина се появи конденз над камерата, който замръзваше. Свалих всичко над камерата, подсуших, изрязах изолацията около зоната на замръзване и докъдето стигнах към кондензера. Сложих и пяна (вече не помня каква) и даже и Al фолио. Резултатът беше, че се увеличи количеството лед под фазера. Затова и си оставих Gorenje-то без "операция". То милото си работи, както вече писах и с индикацията за грешка. |
|
Всичко записи: 133 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 11 Октомври, 2011 - 20:55:49 |
|
|
|
|
|
|
Ами - на първо място - разкопаната зона не беше особено голяма. Пада се откъм гърба на изпарителя. Количеството вкарана обикновена пяна не е голямо. Естествено - масовата пяна е с много по-ниски параметри от оригинала, но не вярвам да се е променил кой знае колко режимът... Все пак - това е ХЛАДИЛНИЯТ ОТСЕК... В него поддържаме обикновено +5 градуса, а във фризерния - 17 градуса... Макар че не съм правил старателни засичания на работните цикли, имам твърдото усещане, че с разваления сензор ГОРЕНИЕТО бе влязло в не особено икономичен режим...
Направи ми впечатление, че след свалянето на повредения датчик съпротивлението му беше 550 ома, мерено с професионален цифров мултимер. Топнах датчика във вряла вода за 1 минута - съпротивлението се измени едва с 5 ома... ...Някъде след около 6 часа отново го премерих - показваше 4,96 килоома - при стайна температура около 24 градуса... Предполагам, че повредата на този датчик се състои вероятно в неспособността му да реагира по-бързо на промяната в температурата на изпарителя. Т.е. - влошена е ИНЕРТНОСТТА му... Нали все пак става дума за съответните ГРАНИЦИ на сработване на тригера, който управлява съответния компресор...
Навремето се спряхме именно на този модел на Горение понеже наш приятел бе споделил, че освен по-безшумни, били доста по-икономичен клас, заради точността именно на следене на температурата, която се поддържа в Хладилната и Фризерната част... Предполагам, че повредата на този датчик наистина влошава именно тази оперативност... |
|
Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Авг. 2011 : Отправено: 12 Октомври, 2011 - 21:48:47 |
|
|
|
|
|
|
Здравейте отново. Както писах по-горе преди пет месеца и аз имах въпросната грешка на същия хладилник. Смених си датчика с 5к NTC за климатик и грешката изчезна. Тогава след смяната на датчика фризера си работеше без проблем и без грешка. Оставих го да работи няколко дена след смяната и всичко си беше ОК. След това го спрях защото не го ползвам и сега след 5 месеца го пускам отново, но на дисплея отново излиза грешка Е2. Въпроса ми е на някой случвало ли му се е след смяна на датчика пак да се появи грешката? Мисля си че това че не е работил фризера прецаква по някакъв начин датчика (губи инертност) или самия датчик който съм купил е бил бозав, но след замяната няколко дена си бачкаше перфектно. Как е редно да действам сега - да сменям отново датчик или да давам платката за препрограмиране? |
|
Всичко записи: 12 : Дата на рег-ция: Септ. 2011 : Отправено: 19 Февруари, 2012 - 13:38:03 |
|
|
|