Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

хладилник ARISTON MBA 3842c

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 фризера не работи
Elesar

Нов участник

Здравейте. Днес констатирах, че фризера не работи. Излезе и събщение на екрана, че мандажа може да се развали, да я изядем. Зумера и той се включи. Спирах го, изключвах от контакта, включвах пак, не. Хладилната част работи, компресора се чува, но във фризера няма никой. И аз нямам и идеи.

С един компресор е

жена ми измерила температурата в хладлника, била 13 градуса, а на дисплея 5. Не знам какво става. От известно време кога и да мина покрай хладилника, все работи. Имам чувството че не спира въобще тоя компресор.

Един мой приятел има същия, говорих с него, каза, че някакви тръбички вървят едни до други и корозират, става дупка и фреона в небето. Неговия така го оправили, сменили ги.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Дек. 2011 : Отправено: 20 Септември, 2012 - 20:50:37
modac

Супер участник
От: София

Неговия така го оправили, сменили ги.

Не са ги сменили а са ги резнали

Всичко записи: 588 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 22 Септември, 2012 - 20:07:45
Elesar

Нов участник

Последно, идва техник и каза, че е заминал компресора. Не бил изгорял, някаква механична повреда и не подлежал на ремонт.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Дек. 2011 : Отправено: 26 Септември, 2012 - 12:28:45
Pawel

Постоянен участник

Ако работи хл. част, как ще е заминал компресора? Не се поддавай на налучкване на проблема от познати,а на качествен техник. Много е вероятно, ако смениш компресора проблема да си остане. При тези хладилници слабото им място е корозията по алуминиевата тръба и по - точно, мястото където са увити заедно алуминиевата и медната(КАПИЛЯРНА) тръба. Ние само помагаме, не остраняваме проблемите !

Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 26 Септември, 2012 - 20:51:56
Elesar

Нов участник

Не работи и хладилната част . Последно измерихме 21 градуса вътре.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Дек. 2011 : Отправено: 26 Септември, 2012 - 22:47:06
kolyo

Админ
От: Русе

Хладилник Ariston MBA3842C
Не иска да включи компресора. Дисплея си показва настройките, могат да се сменят режими, но по хладилника не работи нищо освен лампата. Пробвах компресора и магнета директно работят си. Свалил съм платката и мисля да сменя всички кондензатори, но не съм сигурен дали там е проблема.
Моля ако някой се е сблъсквал с такъв пущиняк да помага. Благодаря.
modac

http://www.service-ruse.eu/forum/topic.php?forum=2&topic=569

Всичко записи: 12500 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 28 Юли, 2015 - 22:12:26
modac

Супер участник

След по- внимателен оглед на платката и мерене на кондензаторите установих, че не е по моите сили. Занесох я на приятел електронкаджия с бая стаж и според него паметта е заминала. Може и да е парав, защото клиентите казаха, че проблема е станал след токов удар. Тъй че, моля за дъмп и сервизно/схема, кой с квото може да помага. Благодаря.

Намерих дъмп в един съветски сайт. Приятелчето го записа. Хладилника тръгна, но сега фризера работи като хладилник, а хладилника като фризер.
Някакви идеи?

Всичко записи: 588 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 29 Юли, 2015 - 22:43:11
Pawel

Постоянен участник

Дa не би дa е някой дaтчик. Те сa 3 броя. И трите трябвa дa покaзвaт еднaкви стойности при стaйнa темперaтурa.

Извaждaш плaткaтa и където е буксaтa вляво мериш в буксaтa, кaто единaтa буксa беше с общ крaй зa двa дaтчикa. Тaкa, трябвa дa ги нaмериш и трите дaтчикa. Зa дa се ориентирaш кой дaтчик къде е нa буксaтa ще го стоплиш с ръкa и те ще си нaмaлявaт стойностите.
В хлaдилникa и фризерa можеш дa ги стоплиш с ръкa , но общия дaтчик е зaпенен в гърбa нa хлaдилникa и сaмо той нямa дa си промени пaрaметрите.
Обхвaтa нa мултицетa дa е нa 20к омa. Успех и пиши после. Предполагам проблема на хадиника се крие в датчика в хладината част или датчика, който е вкопан в пяната.

Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 03 Август, 2015 - 22:46:46
kolyo

Админ

Куплунга за датчиците обикновенно е обозначен като J3
1 - датчик за температура във фризера
2 - общ
3 - датчик на изпарителя във фризера

4 - датчик на изпарителя в хладилника
5 - общ
6 - датчик за температура в хладилника

Ако хладилника не е NO FROST датчика на изпарителя във фризера не се монтира

Всичко записи: 12500 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 04 Август, 2015 - 00:11:18
modac

Супер участник

Датчика на фризера ми даде 2.47Ком, този на хладилника 2.3Ком, при околна температура около 30 градуса. При затопляне и на двата съпротивлението започва да пада. Треети датчик мисля, че няма защото на другите клеми никъде не дава съпротивление.
Нещо не схващам и логиката на работа на тоя хладилник. При включване захранва плюсовата част, а към фризера пуска фреон минимум след половин час.
Това нормално ли е?

Всичко записи: 588 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 09 Август, 2015 - 17:47:32
kolyo

Админ

Нормално е.

Датчика на изпарителя в хладилния отсек най вероятно е прекъснал
http://www.service-ruse.eu/forum/topic.php?forum=2&topic=515

Всичко записи: 12500 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 09 Август, 2015 - 17:52:57
modac

Супер участник

Става въпрос за датчик който е вкопан в изолацията на плюсовата част така ли? Ако е така с какво да го заменя? Горе- долу къде се намира да не го копам целия на сляпо.

Всичко записи: 588 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 09 Август, 2015 - 19:41:11
kolyo

Админ

Не е нужно да го заменяш, а да го окъсиш. Прочети поста на Vialex в препратката.

att-55c7891d8c85c3841.JPG

Всичко записи: 12500 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 09 Август, 2015 - 20:00:20
modac

Супер участник

Тъй, положението е следното. След закъсяване на пиновете както е показано на снимката, фризера вече работи. Лошото е, че хладилника пак бичи на минус 10, че и отгоре. Фризера гони минус 35, за седем- осем часа работа пущината не изключи нито веднъж.
Моля помагайте, щото ми иде да го изкарам пред сервиза и да му драсна клечката ритуално

Всичко записи: 588 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 09 Август, 2015 - 20:48:49
modac

Супер участник

След много опити се оказа, калпави програматори, които не записват коректно дъмпа. Освен това вкопания датчик много подло известно време работи нормално и после се ошашква. Доста трудно го хванах. Сега е отрязан и платката е окъсена както са го показали италианците. Вече всичко работи нормално. Хиляди благодарности на всички които ми помагаха покрай тоя пущиняк.

Всичко записи: 588 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 11 Август, 2015 - 14:45:09

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » хладилник ARISTON MBA 3842c [Страници (1)]