Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Климатик Panasonic CU-W12DKE - ­ турбина

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 не работи вентилатор на вътрешното тяло
състезателя

Участник

Като се включи тръгва компресорът и вентилаторът на външното тяло но на вътрешното тяло вентилаторът не тръгва и след около1-2минути климатикът се изключва сам
Преди да се развали като го изключехме от дистанционното вентилаторът на вътрешното тяло оставаше да работи
някой може ли да ме насочи къде евентуално би бил проблема
Предварително благодаря

Всичко записи: 75 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 21 Юли, 2007 - 17:07:17
kolyo

Админ
От: Русе

Бутни с една отверка турбината - ако се развърти, значи кондензатора на моторчето (1,5 uF ) си е занижил параметрите.
Ако не тръгне - симистора(оптрона) е избил

att-46a2622946e2fbina.gif

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 21 Юли, 2007 - 21:56:22
състезателя

Участник

оказа се че термичката е прекъсната какво може да се направи? - подлежи ли на ремонт мотора или смяна с нов ?
като гледам явно е капсолован

Всичко записи: 75 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 22 Юли, 2007 - 13:28:12
joroklima

Постоянен участник

Можеш да го отвориш, но внимателно . Термичната е външно на статора.

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 23 Юли, 2007 - 10:23:32
petko

Редовен участник
От: София

Внимавай защото защитата изгаря заради залепване на реленцето което пуска турбината....

Всичко записи: 167 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 27 Юли, 2007 - 08:23:13
alexnt

Нов участник
От: Пловдив

Здравейте имам климатик PANASONIC CU-W9DKE не го ползвам редовно и сега като се прибрах от отпуска се опитах да го пусна.Тръгна нормално и си работи,но когато се опитах да го спра се оказа,че турбината на вътрешното тяло продължава да се върти - не се изключва.Изключих го от щепсела и от този момент нататък имам този проблем турбината се върти непрекъснато,при подаване на сигнал от дистанционното компресора се включва и изключва коректно,фактически не работят всички видове режими на турбината - тих,силен и никаква реакция ако се опитам да задам някоя от трите степени на работа на турбината.
Пиша в тази секция на форума защото от интернет успях да сваля цялата сервизна информация за PANASONIC CU-W12DKE - за моя модел не намерих нищо - но установих,че платката за вътрешното тяло е еднаква с тази на моя модел.Въпроса ми е къде е проблема в моторчето на турбината или в електрониката и какво трябва да се направи ?

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 13 Август, 2007 - 18:39:13
kolyo

Админ

Отникъде. Слагаш мощен симистор с резистор 100 ома към управляващия електрод, маломощен симисторен оптрон(MOC3021-MOC3023) и резистор 1к последователно на светодиода

att-46c0af760bbf73022.gif

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 13 Август, 2007 - 19:22:46
СТОЯН

Постоянен участник
От: Бургас

Това което търсиш го има в АШ-сервиз Бургас Струваше 45 лв При други климатици тази интегрална схема включва обаче външния вентилатор Сменяли сме я защото както при теб върти постоянно Ако си сигурен че е за вътрешния трябва да я смениш Успех

Всичко записи: 255 : Дата на рег-ция: Апр. 2007 : Отправено: 14 Август, 2007 - 19:04:20
nmos

Нов участник
От: Разград

това на линка на alexnt си е най обикновенно реленце

Всичко записи: 11 : Дата на рег-ция: Юли 2006 : Отправено: 14 Август, 2007 - 21:17:57
alexnt

Нов участник

Да реле е водят ги т.нар. твърдотелни релета или фототриак - семисторен оптрон,но не може да го замениш със стандартно реле.

Аз вече съм разглобил климатика,което се оказа много лесно,извадил съм платаката и разпоих съответния елемент остава да го намеря и заменя. Другия вариант е да стъкмя схемата която ми подсказва KOLYO,но като лаик се затруднявам с някои моменти по нея:
1.Колко е стойността на Rin стигнах до извода,че трябва да е около 0,8 до 1 кОм но не съм сигурен
2.Какъв симистор - триак -да използвам в момента се чудя за този - BTB16
3.Може да ви се стори смешно ,но какъв елемент е този закачен на второ краче на схемата ? Просто трябва да ми се обяснява повече

картинката е взета от тук
http://www.panasonic-electric-works.co.uk/pewuk/en/safedownloads/ds_x61_en_ssr_technical_information.pdf

att-46c2978ea5af1AQ_G.jpg

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 15 Август, 2007 - 09:05:02
kolyo

Админ

1. - 1k
2. - всеки симистор за 4- 6 ампера ( BTA06/600 , BTB06/600 ...... )
3. - изходния буфер ( обикновенно е ULN2003 )
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/25575/STMICROELECTRONICS/ULN2003.html

att-46c3487b79c562003.gif

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 15 Август, 2007 - 20:03:19
alexnt

Нов участник

Значи ето каква я свърших направих схемата на kolyo използвах MOC3021 и BT136
http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/B/T/1/3/BT136-600E.shtml
http://www.alldatasheet.co.kr/datasheet-pdf/pdf_kor/27236/TI/MOC3021.html
На входа на MOC3021, краче 1 запоих резистор Rin=1кОм всичко останало спазих както е на схемата.
Резултат - климатика се включи започнаха да мигат лапичките както става след като е спрял тока /авторестарт /, но турбината не се върти.
Къде бъркам ?

Оригинала на релето го намерих , но евентуално ще ми го изпратят към средата на септември.
Само да доуточня 100 ома на гейта или между краче 4 на опторона и извод 3 на симистора,но съм запоил и съпротивлението от 470 ома между краче 6 и МТ2 на симистора така както е на схемата да го махна ли ?

att-46c43233ef031ig4a.gif

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 16 Август, 2007 - 14:17:07
kolyo

Админ

Махни едното съпротивление

Замери дали има напрежение 1-2 волта на светодиода(изводи 1 и 2 на оптрона) , ако е по голямо си объркал + и - .
Дай накъсо през лампа или съпротивление изводи 4 и 6 на оптрона и мотора трябва да тръгне.
Да не си объркал изводите на симистора - съпротивлението е на средния извод(2), а оптрона на десния (3).

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 16 Август, 2007 - 17:17:44
alexnt

Нов участник

И-ха а а а а а а ! Климатика тръгна !
Махнах съпротивлението от 470 ома и се оказа че не съм запоил добре жичката на краче 2 на оптрона.
Всички степени работят 1,2,3,тихия режим и мощният .

ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ на г-н Цонев!
Ако имате път към Пловдив и желание за почерпка обадете се !

СХЕМАТА РАБОТИ !

Анализ на извършената работа:
1.Добър съвет от компетентен и опитен специалист.
2.Много ровене и четене в интернет,като за лаик
3.Три лева и 0,16 стотинки разход за компоненти
4.Половин час труд

Сега ще чакам да видя какво ще ми отговорят от Panasonic.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 16 Август, 2007 - 18:11:31
kolyo

Админ

Сега ще чакам да видя какво ще ми отговорят от Panasonic
Няма смисъл да чакаш - тази схема е по яка от оригиналната, досега не съм имал рекламация.

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 16 Август, 2007 - 19:03:05
alexnt

Нов участник

Нямам и намерение да чакам щом всичко си работи,просто ми е интересно какво ще ми отговорят.
Научих доста неща покрай тази дискусия.
Още един път Благодаря !

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 17 Август, 2007 - 09:43:46
kolyo

Админ

Климатик Panasonic CU-W12DKE - ­външния вентилатор спира
ЗДР.колеги вапросният климатик е конвекционален...и има странно поведение в режим отопление ...
значи при пускане на отопление климатика си заработва само че перката на външното тяло мн често изключва
в теста кото му направих за 10 мин. перката спря някаде около 20 пъти вдига налягане 36 атм. и перката спира след това пада някаде около 29 и пак заработва ..
аз се съмнявам в датчика за обезкрежаване.....кажете си вашето мнение
dimitar danailov
Не каза дали е правена профилактика, на какви обороти е турбината, каква е външната температура............

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 13 Октомври, 2011 - 16:21:09
adrian

Нов участник
От: Каварна
Здравейте
Имам панасоник CU-W12DKE който като го пусна от дистанционното управление тръгва , включва си всичко както му е реда компресор вентилатор от вън вътре си духа студено... но за около 1мин. след това вън.тяло спира. вътре продалжава работата си и върти въздуха в стаята без да издава предопредителен звук или да светне лампа за грешка.
след около 3-5мин.. се включва тялото от вън за същия период от около 1мин.. и пак спира и тъка процеса продалжава без край
Проверих има фреон.

На някой да му идва нещо на ум ?

Всичко записи: 9 : Дата на рег-ция: Май 2007 : Отправено: 13 Юли, 2012 - 22:23:07
batemefo

Нов участник

Чудесна тема! Свърших си идеална работа с помощта на съветите и схемите тук. Благодаря много на всички участници! Явно този дефект с твърдотелните релета е много чест.

Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Май 2013 : Отправено: 26 Юни, 2014 - 14:55:52
kolyo

Админ

Здравейте, може ли да се измисли някаква алтернатива на безконтактно реле служещо за управление на едноскоростен вентилатор.
Релето е Omron G3mb-202pl
bg_1thebest

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 12 Ноември, 2018 - 06:11:34

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » Климатик Panasonic CU-W12DKE - ­ турбина [Страници (1)]