Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Фризер Siltal VF2029 - не ­ изключва

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

super8

Нов участник
От: Добрич

Здравейте, Имам проблем със старичък фризер на Siltal модел VF2029, който не беше ползвал около 1 година. При пускането му заработи нормално, светеше червената лампа, после изгасна, но не светна зелената, която е за нормален режим на работа. Вътре температурата е доста ниска, даже е почнал да прави лед на горния шкаф. Настроен е на 2 от 6 позиции. Работи от 3 дни, но не е изключил и един път.
В момента свети много слабо жълтата лампа за супер замразяване и заедно с нея червената леко премигва.

Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Септ. 2016 : Отправено: 08 Септември, 2016 - 10:35:43
frick

Постоянен участник
От: гр. Девин

Провери да не е включен режим "super" . Тази оранжева лампичка не трябва да свети.

Всичко записи: 329 : Дата на рег-ция: Яну. 2011 : Отправено: 08 Септември, 2016 - 13:15:57
super8

Нов участник
От: Добрич

Не е включен този режим. Той се намира след като подминеш 6-та степен и се пада нещо като 7-ма, но пише "S". Отстрани е доста топличък към вратата, където е по вертикалата отгоре до долу и от двете страни на фризера. Жълтата крушка не свети силно както по принцип трябва да свети. Червената също. Светят много слабо, като червената премигва.

Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Септ. 2016 : Отправено: 08 Септември, 2016 - 15:38:07
kableman

Постоянен участник
От: Варна
Зелената лампичка е глимка както и всички други.Тя е постоянно захранена и нейната работа е да показва че фризера/хладилника/ е включен.Тя не е показател за нормална или не работа на уреда.Затова е червената.Тя спира да свети някъде около -12гр.Премигването това за което говориш е от утечка,или не занулен контакт най често.По скоро измери температурата в фризера трябва да е около -18гр.Ако това е така смени термостата с K54,или друг аналог на Atea,Ranko,Danfoss.

Всичко записи: 273 : Дата на рег-ция: Окт. 2006 : Отправено: 08 Септември, 2016 - 15:56:03
kolyo

Админ
От: Русе

фризер Siltal ??? - работи наполувина
Здравейте ,фризер силтал -охлажда само горните две чекмеджета на изпаритела ,а отзад кондензатора загрява полувината?
Гледах заварките са ок няма следи от теч или омазняване!
На компресора пише r134.
Въпросът ми е дали има запушване някъде или е изпуснал доста от фреона от незнайна дупка по изпарителя?
Мога ли да монтирам компресор който имам за r600 и да го заредя съответно с r600?
Защото не ми се правят излишни проби със скъп фреон,понеже ако е пробит опитите ми ще са напразно!А за r600 може да се пробва и с обикновенна битова газ за запалки-пропанбутан. Или най малкото един флакон е десетина лева,имам и кран за навиване на флакона.
lopesbroko

Всичко записи: 12527 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 16 Септември, 2022 - 16:39:50
lopesbroko

Нов участник

Фризер - силтал, спрял за охлажда и майка ми се оплака,че само горните две чекмеджета на изпарителя замразяват?
След като прерязох капилярката изтече доста газ което ме навежда ва мисълта,че е нямал-дупка!Смених филтъра монтирах сервизен вентил на компресора, вакумирах и тръгнах да го пълня с r600.При което загря нагнетателната тръба от компресора,но не и кондензатора!Продължих да пълня като си помислих,че е малко газта! Тръбата изстина и компресора си промени звука до забиване!
Повторих цялата процедура още веднъж-Същия резултат.Само,че втория път монтирах компресор на който пишеше r600.
От сервизния вентил газ не излиза при натискане,само като прережа капилярката си изпуска всичко?ОТ ФИЛТЪРА И КОНДЕНЗАТОРА СЕ СЕ НАСЪБРАЛА ГАЗТА НАГНЕТЕНА!
Мисля,че има запушване на капилярката НАВЪТРЕ КЪМ ИЗПАРИТЕЛЯ или изпарителната система-ДАЙТЕ ИДЕИ МОЛЯ.
Мога ли да пробвам от обратната страна на изпарителя да надуя с компресор от стар хладилник който съм преспособил за вакумиране и надуване дали ще излезе на изхода въздуха?

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2022 : Отправено: 03 Октомври, 2022 - 07:06:28
frick

Постоянен участник

Надуването става с азот, а не с въздух. Въздуха има влага и тая влага няма място в хладилна система. Преди да запоите капилярата към филтъра пусни газ в системата и виж да ли излиза от нея. Система на r600a нормално работи на вакуум.

Всичко записи: 329 : Дата на рег-ция: Яну. 2011 : Отправено: 03 Октомври, 2022 - 08:36:14
lopesbroko

Нов участник

Газ излиза от филтъра където се запоява капилярката , не от нея?
От компресора нагнетен газ влиза в кондензатора и после във филтъра.И при двете ми зареждания , избива спойката на капилярката във филтъра .Последния път насложих доста припой и не изби и не изфъщя,но не потръгва системата.Като започна да зареждам,леко стопля входа на кондензатора и това е . . .В този момент си помислям,че газта е недостатъчно и като продължа да зареждам тръбата спира да загрява компресора си сменя звука и забива.
Някой пишат,че е тънка самата капилярка за р600.Фабрично беше със р134?Не вярвам да не стане .Може и да трябва да изчакам като се стопли тръбичката при зареждане ,даспра и да го оставя да видя как ще се държи?Да не продължавам да зареждам.Май фризерите доста време нагнетяват първоначално при стартиране даже около час и повече?

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2022 : Отправено: 03 Октомври, 2022 - 16:41:24
kolyo

Админ
От: Русе

https://www.service-ruse.eu/forum/topic.php?forum=2&topic=28

Всичко записи: 12527 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 03 Октомври, 2022 - 19:16:44
lopesbroko

Нов участник

Стар руски компресор от мраз прави вакум минус 08-09 бара най много един!Колко време да го държа да вакумира домашния хладилник?
С едностъпална помпа го държа 5-10 минути.
Благодаря за помоща!
По принцип при всяка процедура с отваряне на системата - винаги сменям филтър!Мога ли да оставя един без да го сменям или не е добре заради влагата която е влязла?
Например сменям филтъра и няколко пъти отварям системата после вакумиране и пълнене?
От 30 години не съм пипал хладилник,навремето в сервиза само имаше мразове процедурата беше еднаква за всички!Я изпарител с дупка ,я компресор заклинил заради залепнало реле или термостат.Даже намерих и една мензура за фреон12Сега стотици вида газ и масла има .Ако не ми се бяха повредили моите лични 4-5 хладилника нямаше въобще да се връщам към занаята.Поне от любов към спорта и Силтала да подкарам
ще е добре,че е доста запазен.

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2022 : Отправено: 03 Октомври, 2022 - 21:34:46
lopesbroko

Нов участник

днес извадих изпаритела от фризера силтал и е тотално запушил от към капилярката!Мантирах изпарителна платка и бачка перфектно като домашен хладилник.Само трябва да му измисля водоотвеждането с някаква ваничка и маркуче да се отича отделената вода.Инъче оставих оригиналния компресор на който пише че бачка с газ р134,но го заредих с флакон с р600 .чак връщащтата тръба до компресора замръзва!Явто ще поизпусна газ от вентила.Когато е в покой естествено.Че съм го презаредил.Понеже входа на кондензатора -топли уплатнителя и докато загрее съм пуснал повечко газчица.
Какъв термостат да монтирам,че с оригиналния посмъртно - няма да изключи щото е фризерски на минус 18 ...?Накой к59 или к60 нещо хладилническо май?

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2022 : Отправено: 06 Октомври, 2022 - 18:37:19
frick

Постоянен участник

Ако сложите к60 може да се получи нещо като фризер, да поддържа някъде около - 8/-10*С. С к59 вече ще си е истински хладилник, ако изобщо изключи.

Всичко записи: 329 : Дата на рег-ция: Яну. 2011 : Отправено: 06 Октомври, 2022 - 19:15:56
lopesbroko

Нов участник

Вадих от хладилници от вторични доста термостати, но почти всички са от фризери-За сега монтирах един стар от мраз-80 ,с прилепнал осезател до изпарителната платка.Изключва за минута две и работи по минута две.Много цък-цък му е работата?Ще търся да нагодя друг или ще купя к59.
Имам едни wdf-28k ,ще пробвам
БЛАГОДАРСКО!!!

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2022 : Отправено: 07 Октомври, 2022 - 10:13:40

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » Фризер Siltal VF2029 - не ­ изключва [Страници (1)]