Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Хладилник Мраз 140 теч на фреон

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

motev

Нов участник

Здравейте!
Стария хладилник отказа. Компресора е наред, но не охлажда както трябва или почти никак. Викахме майстор, огледа го отзад и каза, че няма видими следи от теч и най-вероятно ще е камерата. За ремонт с нова иска 95 лв. и каза да си помислим дали си заслужава.
Както и да е. От любопитство го разглобих. Извадих камерата и компресора, всичко в цялост, както си беше. Мисля да го надуя с CO2 от мястото за зареждане и да търся теча с пяна.

Въпроса ми е на колко атмосфери е допустимо да го надуя и дали ще успея по този метод да разбера къде е пробива?

Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 23 Август, 2007 - 15:58:23
Bat Lyubo

Постоянен участник
От: Русе

10

Всичко записи: 376 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 23 Август, 2007 - 16:53:47
fireblade

Нов участник

значи първо трябва да продухаш камерата щото е качило маслото от компресора в камерата
продухваш я иначе няма да намериш дупката понеже маслото запушва
после най добре да я потопиш в едно корито с вода с пяна няма да я откриеш
даже е хубаво водата в коритото да затоплена

Всичко записи: 9 : Дата на рег-ция: Май 2007 : Отправено: 23 Август, 2007 - 22:33:04
motev

Нов участник

Ето какво направих вечерта. Срязах връхчето на тръбичката за пълнене на компресора и остатъчният фреон изтече набързо(почти нищо). Закачих бутилката с CO2 и пуснах 6 atm. Започнах да търся с пяна, но не намерих нищо. Потопих в коритото с вода камерата и пак нищо.

Интересно е това което, казваш за маслото. Как да го продухам от камерата? Или трябва да я режа от останалата инсталация?

Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 23 Август, 2007 - 23:12:48
Bat Lyubo

Постоянен участник

Закачих бутилката с CO2

Как? Обикновено пропуска е много малък и трябва да постои надута камерата известно време, за да видиш на манометър дали пада налягането!

Всичко записи: 376 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 24 Август, 2007 - 07:36:22
motev

Нов участник

Ето как съм го закачил:

Стои така от снощи. Налягането е паднало с половин атмосфера. Струва ми се, че не е кой знае колко.
Онзи изход, ограден в червено за какво служи?

Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 24 Август, 2007 - 09:35:56
Bat Lyubo

Постоянен участник

Налягането е паднало с половин атмосфера. Струва ми се, че не е кой знае колко

Не трябва да пада, въпреки че с това свързване може да ипуска точно от там и да те лъже.
Онзи изход, ограден в червено за какво служи

Технологична тръба на високото налягане.

Всичко записи: 376 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 27 Август, 2007 - 08:29:29
kolyo

Админ

Хладилник МРАЗ 140 - пусково реле
Здравейте, искам да попитам какво трябвада е пусковото реле за Мраз 140 защото като купих в магазина ми дадоха реле с нормално затворен контакт за пусковата намотка.А имам някакав спомен че май трябва да е нормално отворен.
Та какав трябва да ми е контакта за пусковата намотка.Релето на външен вид е черно с видима бобинка.
мерси предварително.
Здравеите имам един вапрос какав трябва да е контакта на пусковото реле които е кам пусковата намотка : НОК или НЗК. Таи като аз си закупих едно реле но като го меря с мултиметара контакта е :НЗК . И ако обарна релето дали ще може да работи.
malak_krasko

http://elremont.nm.ru/freezer.htm
http://elremont.nm.ru/freezer_2.htm
http://elremont.nm.ru/freezer_3.htm
http://www.iceberg.ru/services/?action=showtable&id=76&parent=72

Всичко записи: 12512 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 11 Септември, 2010 - 11:02:30
kolyo

Админ

хладилник Мраз - спукан изпарител
Стана една поразия с нож со спука един от каналите на хладилната камера и почна да цвърчи фреон, изключих и сега размразява че беше само лед.Идеята ми сега тази дупка имали шанс да се запълни с нещо(poxypol може би) при тия ниски температури дали ще издържи.Точния модел не го знам, но камерата е едно алуминева доста тънка.
not

http://www.service-ruse.eu/forum/topic.php?forum=6&topic=57
Bat Lyubo

Всичко записи: 12512 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 23 Септември, 2010 - 14:59:49
kolyo

Админ

Хладилник Мраз 140 - постоянно ­ включва и изключва
Здравейте,
Малко ме е срам, че ви занимавам с такава антика (да хладилника е на 50 години!!!), но съм студент и нямам възможност за нов сега...

Значи от онзи ден започна проблема - включи мотора и след 5/10 секунди изключва, релето което е закрепено за мотора прецъква постоянно... и така този театър вече втори ден.

Знам че на един хладилник като този не са много нещата, които биха могли да са причина... това постоянно прецъкващо реле ме съмнява. Също термо-релето, което е вътре в хладилника и с което се регулира колко да замръзява - също ме съмнява, защото пък като когато понякога зацепи да работи не се сеща да спре, докато не се обади "прецъкващото" реле.

Моля за съвет!
todor_pr

Сменяй смело пусковото реле, най-вероятно е с нагорели контакти. Възможно е регулатора да е ,,залепил" в следствие на голямата консумация заради пусковоте реле и за това да не изключва.
Георги Стоичков

Всичко записи: 12512 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 20 Юли, 2011 - 12:57:53
FlowerKing

Нов участник
От: Варна

Не си давай 8-10 лв за пусково реле, не е от него. Негоден е компресорът, блокира след известно време. Направи уговорка да върнеш релето, ако не е от него, но най-вероятно понеже не те познават и няма да искат. Не си прави експерименти, разглоби релето и го наблюдавай добре, с шкурка можеш да го изчистиш по контактите.
Иначе до Бат Любо - бате, недей казва да надуват хората алуминиеви изпарители на 10 атм., защото още на 8 започват да се деформират, много е субективно, на повече от 5 не надувам никога. Ако са тръби, може и на повече, но ако е обикновен изпарител стар, конкретно, като на М140 - не повече от 5, ако искаш да си го ползваш след това

Всичко записи: 23 : Дата на рег-ция: Септ. 2010 : Отправено: 20 Юли, 2011 - 18:56:08
Bat Lyubo

Постоянен участник

FlowerKing От доста години се занимавам с това и винаги съм надувал на 10 атм. Така ме е учил и моя майстор, при когото чиракувах. Досега нямам деформирал изпарител. Ти си ги надувай на 5 като искаш, ама аз си имам свой начин на работа!

Всичко записи: 376 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 14 Октомври, 2011 - 16:16:03
kolyo

Админ

Хладилник Мраз 140 не замразява - С повишаване на температурите все по-трудно замразява
Здравейте! Имам един стар хладилник Мраз 140. Ползвам го от години, но в края на миналото лято, след едно размразяване ми направи впечатление, че много трудно взе да замразява. Преместих го в друга стая с климатик и си заработи нормално, но помещението, в което се ползва е без. През зимата не съм имал проблеми. Сега с повишение на температурите, ледът взе да се топи, като образува една прогресивно намаляща формичка в средата на камерата. А тези дни тотално се стопи и в камерката вече няма лед. Има лечение и заслужава ли си?
ivailo.georgiev

Всичко записи: 12512 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 31 Май, 2016 - 16:27:57
frick

Постоянен участник
От: гр. Девин

Лечение има но не си заслужава.

Всичко записи: 329 : Дата на рег-ция: Яну. 2011 : Отправено: 31 Май, 2016 - 22:05:28
ivailo.georgiev

Нов участник

Благодаря! Малко можеш ли да ме насочиш – губи фреон ли?

Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Май 2016 : Отправено: 31 Май, 2016 - 22:14:44
Георги Стоичков

Редовен участник
От: Пловдив

Може и да е загубил фреон от пропуск, може да е запушил филтър, а и може вече компресора да няма дебит и той да е за смяна, така че сам се замисли дали си заслужава евентуален ремонт.

Всичко записи: 249 : Дата на рег-ция: Окт. 2010 : Отправено: 31 Май, 2016 - 22:56:15

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » Хладилник Мраз 140 теч на фреон [Страници (1)]