Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника
 

Хладилник Liebherr KGT 3543 - не ­ изключва


Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 
dizela_88


Нов участник


Здравейте колеги, имам проблем с хладилната част на хладилник-фризер Liebherr KGT 3543 модела е с два компресора и външен изпарител.Една сутрин спря да включва и да студи ,извадих датчика на изпарителя(преправен е с тръбен датчик от климатик) и го измерих ,че при стайна температура показва 40 килоома. Смених го с датчик 10 килоома пак от климатик и хладилника тръгна ,но вече не иска да изключи въпреки че сваля до -2 градуса за около час.Пробвах и с датчик 5 килоома пак същото ,терморегулатора не действа и от него не може да се изключи компресора.Мисля че проблема е в платката и съм решил да преправя само хладилника с термостат, защото фризера си работи без проблем.Въпроса е на кой кабел последователно да свържа регулатора тъй като от буксата на платката излизат четири жила и долу при компресорите се разделят , но не успявам да сваля капачката на хладилния компресор и не знам кои са неговите.Ако може да ми препоръчате и подходящ терморегулатор.
_________________________________________________________________
Опитах с различни комбинации и съм проверил диапазона от 5 до 40 килоома,но разпознава датчика само ако при желаната температура го изключа от захранването и го включа веднага ,тогава отчита и не включва докато не се повиши температурата.При следващото включване обаче отново сваля градуса до отрицателни стойности и от потенциометъра на платката дори не може да се изключи.За мен е нещо по платката и мисля да шунтирам датчика с резистор 10 килоома и да монтирам механичен термостат.Проблема е че не знам точно какъв ще отговори на този модел хладилник за да работи правилно.
__________________________________________________________________
По каталог е 10 килоома ,но пробвах и с 5 и с двата вързани последователно ама не изключва.При понижаване на температурата съпротивлението се повишава и достигна 45 килоома предполагам това е ntc датчик и проблема не ми се вярва да е от него.

att-5d935873515123543.jpg


Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Окт. 2019 : Отправено: 01 Октомври, 2019 - 10:05:04
Heat


Участник


Ако на 40 кОм е винаги изключен, а на 10 кОм е винаги включен значи има стойност между 10 и 40 кОм, при която се случва изключването. При горните опитни данни е повече от ясно, че при 5 кОм ще работи постоянно. Търсиш логиката на PTC датчик, докато опините ти данни показват, че е NTC. Ако не знаеш точната стойност при стайна температура на датчика, можеш да я определиш опитно с потенциометър на мястото му като измериш стойността на съпротивлението на потенциометъра в момента на включването (изключването). Не забравяй да вържеш накъсо подвижния край и един от другите два.
Иначе ако ти се прави самоделка, мери на кои изводи има напрежение, когато работи хладилния компресор, а другия е спрял. В твоя случай и при избор на втората възможност бих сложил електронен термостат с обхват от 0 до 20 градуса вътре в охлаждания обем, с настройка 6-7 градуса. За обикновените термостати се изисква допълнителен канал. Не знам дали си струва капиталовложението.

Всичко записи: 75 : Дата на рег-ция: Ноем. 2018 : Отправено: 01 Октомври, 2019 - 11:13:34
kolyoАдмин
От: Русе


dizela_88, датчика трябва да е оригинален(5к) и да бъде стегнат към изпарителя.

Всичко записи: 11810 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 01 Октомври, 2019 - 16:47:42
фригосервиз


Участник


Този модел е със старата електроника и сензора е NTC 10k

На позиция 0 на копчето компресора трябва да спре(да не е счупена врътката). Виж да не е залепнало реле на компресора. 45килоома са малко за да изключи. Хладилник с обикновен термостат изключва на минимум на позиция 1 на термостата при температура на изпарителя -11 градуса (около 55килоома). Белия кабел е за компресора на хладилника, провери при изключен от контакта да ли не дава верига между бял и кафяв. За термостат най добре K59 L1130. Ето данни за сензора

att-5d93955e6ebe1543_.jpg


Всичко записи: 88 : Дата на рег-ция: Ноем. 2013 : Отправено: 01 Октомври, 2019 - 19:38:22
 
| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » Хладилник Liebherr KGT 3543 - не ­ изключва [Страници (1)]Powered by ExBB 1.9.1

BGtop.net

[ Script Execution time: 0.1171 ]   [ Gzipped ]