|
Проблем с контролно захранване на външно тяло |
|
|
|
|
|
|
От работещо състояние, климатикът престана да работи. Оказа се, че бушонът на захранването на външното тяло е изгорял. Подмяната с нов не промени нищо - новият бушон не изгаря и климатикът продължава да не работи. Трите индикаторни диода на платката на външното тяло не светят, което според таблицата за съобщения на грешките означава: "Trouble of the control power of the outdoor" (проблем със контролното захранване на външното тяло). При подаване на захранване климатика известно време се опитва да стартира при което мрежовото напрежение (230V) се предава към външното тяло, след което на вътрешното тяло започват да мигат индикаторите TIMER и NATURE (детско личице) при което подаването на мрежово напрежение към външното тяло се прекратява. При проверка на платката на външното тяло, установих, че грецът TS25P05G е изгорял. Опитах се да проверя състоянието на компресора, като замерих съпротивлението между изводите на неговото захранване, навсякъде съпротивлението беше около 1-2 Ома (отчитам грешката на уреда при замерване на толкова малки стойности) - равни стойности за всяка двойка замерени изводи. Съпротивлението между всеки от захранващите изводи на компресора и корпуса на климатика е безкрайно голямо (няма утечка).
Въпросите ми са: 1. Може ли да се смята, че компресора е наред ? 2. Мога ли да намеря и къде грец TS25P05G или аналогичен ? |
|
Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 18 Октомври, 2007 - 22:51:37 |
|
|
|
p1
Постоянен участник От: Сливен
|
|
|
|
а имаш ли ниските напр. +5/+12в |
|
Всичко записи: 382 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 18 Октомври, 2007 - 23:15:54 |
|
|
|
|
|
|
Не, нямам. |
|
Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 18 Октомври, 2007 - 23:22:05 |
|
|
|
|
|
|
2. Мога ли да намеря и къде грец TS25P05G или аналогичен ? | Вчера гледах в "Радиус" . Смени го, пък после ще мислим
Съпротивлението на намотките на компресора е нормално. |
|
Всичко записи: 12528 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 19 Октомври, 2007 - 07:39:15 |
|
|
|
|
|
|
Както каза kolyo смених греца и мисля защото резултатът е същия, липса на захранване. Оказа се, че последователно на захранването на греца е включено реле, което трябва да бъде затворено за да бъде подадено захранващо напрежение към греца. Паралелно на управляваните контакти на релето са включени последователно резистор (5W, 200 Ома, който е малко по-особен, от така наречените "cement resistors" и друг елемент, който предполагам е термистор ограничаващ тока в първия момент на подаване на захранването (съпротивление 33 Ома при стайна температура в двете посоки). Измереното в момента съпротивление на резистора е безкрайно голямо и поради тази причина подаденото захранване не може да достигне греца (затворени контакти на релето и безкрайно голямо съпротивление на паралелната верига) и бушонът не гори, тъй като няма консумация.
Мога ли да намеря такъв "цементов резистор" (използувам английския термин, защото не знам как се казва на български, ето как изглежда: http://www.globalsources.com/gsol/I/Cement-resistor/p/bg/1002805911.htm или ако не, с какво смятате че е разумно да го подменя ? Параметрите на резистора са 5 Вата, 200 Ома.
Като гледам как се развиват нещата, може и цялото управление, което се намира на платката на външното тяло и се захранва с ниско постоянно напрежение да е скапано, но ми се иска с подмяната на резистора да проверя това. Може пък и да имам късмет. |
|
Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 20 Октомври, 2007 - 15:36:35 |
|
|
|
|
|
|
На български на тоя "цементов резистор" му викаме "жичен резистор" Има ги по магазините.Можеш да го замениш и с обикновенна лампа
А на "термистор"-а му викаме "позистор" |
|
Всичко записи: 12528 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 20 Октомври, 2007 - 16:47:50 |
|
|
|
|
|
|
Лампата също е добро предложение, но не съм съвсем сигурен, защото в първия момент (докато загрее) тя има много малко съпротивление и да не би да направи беля. Защото е ясно, че веригата в която трябва да я включа, работи много кратко(докато релето затвори веригата) и затова е важно какво е съпротивлението в този кратък първоначален период. |
|
Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 20 Октомври, 2007 - 19:01:58 |
|
|
|
|
|
|
"веригата" работи винаги когато климатика(компресора) е изключен През нея се зареждат електролитните кондензатори Дори и да дадеш жичния резистор накъсо пак ще работи нормално - нали позистора ограничава зарядния ток |
|
Всичко записи: 12528 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 20 Октомври, 2007 - 19:06:00 |
|
|
|
|
|
|
"веригата" работи винаги когато климатика(компресора) е изключен През нея се зареждат електролитните кондензатори | Абсолютно съм съгласен. "Веригата" както я нарекохме трябва да ограничи пусковия ток, защото незаредените кондензатори (в самото начало) са си на практика късо съединение и предполагам конструктора е пресметнал параметрите така че тока да бъде оптимален в този начален период. Големината на тока и това как се променя с времето също смятам, че са важни, защото захранването на контролната част на платката (ниското постоянно напрежение) се получава от понижаващ трансформатор, включен, както и релето, последователно на входа на греца)
Дори и да дадеш жичния резистор накъсо пак ще работи нормално - нали позистора ограничава зарядния ток | И това ми мина през ума, но предположих, че без допълнителното ограничаващо действие на резистора пусковия ток ще нарасне до недопустимо високо ниво и може да направи беля. Всъщност най-вероятно си прав, но не искам да го проверявам с експеримент, при положение, че такива резистори се намират и мога да си купя и поставя един и тогава да видя какво ще стане.
Дано само останалата част от електрониката да е "жива" тъй като има още едночипов компютър на TOSHIBA и ред други елементи, които може да не са издържали. |
|
Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 20 Октомври, 2007 - 21:00:32 |
|
|
|
|
|
|
Мисля, че го оправих след като смених греца и резистора. От 16:30 съм го включил на 24 градуса, в момента 19:23, вътрешната ми температура е 24.2 градуса.
Благодаря на kolyo и p1, че се включиха със съвети.
И като се замисля пак за този резистор (5 Вата, 200 Ома) ми се струва че една от важните му роли е да бъде "бушон" и при подаване на захранване, когато нещо във входната верига на захранването е изгоряло и при това закъсило да изгори (в моя случай съпротивлението му беше безкрайно голямо тогава) и по този начин да отвори входната верига за да не станат други поразии. |
|
Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 23 Октомври, 2007 - 19:24:49 |
|
|
|