Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Хладилник Ariston MBAA 4531 ­ CV(FR) - магнитвентил

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Pawel

Постоянен участник
От: София

Моделът на хладилника е Аристон МБАА4531 CV(FR) typeCM02XE. Магнитвентила е BITRUN 510.
Хладилника е с вентилатор и стоманени тръби на изпарителя в фризера. Магнитвентила ме съмнява че има пропуск и бих искал да го заменя с друг.
Но не сам сигурен и че уж новия работи.
Магнит вентила е модел Bitrun 510. Но ме притеснява това да не объркам тръбите на магнитвентила и тръбичките на капилярките.
Бих искал и да разбера какво значение има дължината на капилярната тръбичка за цялостната работа на хладилната инсталация.

Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 03 Ноември, 2007 - 17:51:27
kolyo

Админ
От: Русе

C00078982 1 x C00078984 electrov.3-way bitron510 240/50 r134-r600
Най добре ги остави както са си :
1) капилярка на изпарителя на хладилника (изход)
2) молекулярен филтър
3) капилярка на изпарителя на фризера (изход)

att-472f713e4c213tron.JPG

Всичко записи: 12512 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 05 Ноември, 2007 - 21:38:38
kolyo

Админ

Хладилник Аристон MBАА4531 CV - Фризера не изстудява
Тръгва да работи добре, но фризера достига+10гр., а хладилника +7гр. Клапанът се чува че превключва.
Когато работи фризерната част кондензатора е студен, а когато се превключи хладилната част кондензатора е топъл.
Платката съм я сменил с нова и ефекта е същия.
Колеги моля ВИ помагайте. Благодаря ВИ предварително.
Pawel

Всичко записи: 12512 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 28 Ноември, 2007 - 23:27:03
joroklima

Постоянен участник

Когато работи фризерната част кондензатора е студен, а когато се превключи хладилната част кондензатора е топъл.
Pawel - Най вероятно имаш малко количество фреон , запушване на капилярката във фризерната част , запушване в самия магнит вентил.
Най добре тръгни задължително първо от филтър - дехидратора, смени го и зареди системата с нужното количество фреон наново.
Ако пак така работи , следва капилярка и накрая магнит вентила. Успех!

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 29 Ноември, 2007 - 02:23:44
qsen

Участник
От: Варна

Колега този модел хладилници правят проблем в хладилната камера.В хладилника на гърба има скрити стоманени тръби в които се получава пробив.(независимо от това че е с вентилатор)
Това не трябва да те притеснява защото при работа на хладилника налягането на кондензация е по-голямо.
За да провериш има ли запушване отпои капилярките и поотделно пусни налягане.
От изходната тръба на изпарителя трябва да духа

Всичко записи: 86 : Дата на рег-ция: Яну. 2007 : Отправено: 29 Ноември, 2007 - 09:26:22
Pawel

Постоянен участник

Беше запушена капилярната тръбичка на фризера, продухах я, заредих системата и с много голям зор тръгна бавно да изтудява.
В крайна сметка хладилника достигна +2гр, а фризера -25гр. Благодаря на колегите които ми писаха. Успех и на вас.

Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 01 Декември, 2007 - 08:05:29
Дани___Д

Редовен участник
От: Видин

От този хладилник се очаква да има пропуск, както писа колегата по-горе.
Слабо място на Аристон и други италиански .......... хладилници
Малко вероятно е да е запушена капилярка. Времето ще покаже.

Всичко записи: 184 : Дата на рег-ция: Ноем. 2006 : Отправено: 01 Декември, 2007 - 18:34:35
Pawel

Постоянен участник

ДА, така е, но аз го надух на 5,5 бара и го оставих така 24 часа. Манометъра беше спаднал с 1 десета от бара и причината е в понижението на температурата през ноща. От 3 дена работи и си достига оптималните стойности които съм му задал. Не е изключено ако има пропуск, масло да е застанало на мястото на пропуска. Така, че ще изчакам още малко за да видя дали ще си промени режима на работа. Благодаря ти все пак Дани-Д.

Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 03 Декември, 2007 - 18:44:51
hotcool8

Редовен участник
От: до Бургас

Не го надувай а го вакумирай и го остави на вакум По сигурно е

Всичко записи: 245 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 03 Декември, 2007 - 22:28:40
Pawel

Постоянен участник

Сигурно отварям голяма тема, но бихте ли ми казали как продухвате системата от масло. Аз я продухвам само с въздух, незнам дали е правилно. Когато е запушена капилярната тръба е отпушвам с бензин под голяма налягане. Не всеки път тръгва да работи нормално, но си мисля че като като го заредя фреона го избутва към филтъра. После сменям филтъра и отново го зареждам. В редки случаи се налага 3ти път да сменям филтъра. Незнам дали такова продухване е правилно, но ако мойе някои да си даде своето мнение бих се радвал да го чуя. Този форум е много полезен за млади техници като мен. Радвам се, че има с кои да обменям опти и знания.

Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 04 Декември, 2007 - 18:55:19
Bat Lyubo

Постоянен участник

Пробвай да надуеш изпарителя и с лек пламък на оксижена нагрей капилярката от изпарителя към отворения и край.

Всичко записи: 376 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 04 Декември, 2007 - 19:26:18
qsen

Участник
От: Варна

Колега най-вероятно нямаш запушване
В крайна сметка хладилника достигна +2гр, а фризера -25гр.
.От къде ще дойдат тези температури ако има запушване.ПО-добре изключи хладилника и го остави с отворени врати.Изчакай 1-2дни.През това време от топлината в помещението налягането на фреона се повишава.След това като го включиш по-добре ще се ориентираш за пропуск.

Всичко записи: 86 : Дата на рег-ция: Яну. 2007 : Отправено: 05 Декември, 2007 - 18:45:32
Pawel

Постоянен участник

По метода на Бат Любо за отпушването нямаше проблем. Хладилника работи вече 4-ти ден нон стоп без да съм го изключвал и не си променя температурите в отделенията.

Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 05 Декември, 2007 - 19:16:25
Дани___Д

Редовен участник

Не се притеснявай, има време, ще изпусне фреона. Много по-бавно изпуска включен хладилник. Не знам защо си решил, че си се справил с ремонта на този хладилник, като всички Аристони и Индезити, произведини през последните 4-5 години идват за ремонт с изтекъл фреон.
Моето мнение е, че италианците са ги изчислили колко да работят.

Всичко записи: 184 : Дата на рег-ция: Ноем. 2006 : Отправено: 05 Декември, 2007 - 20:51:12
Pawel

Постоянен участник

зНАЧИ ЩЕ ГО ОСТАВЯ ИЗКЛЮЧЕН ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ И ПАК ДА ГО ВКЛЮЧА ЗА ДА ПРОВЕРЯ ОТНОВО НЕГОВАТА РАБОТА.
А, има ли по бърз начин за проверка за пропуск?

Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 06 Декември, 2007 - 00:11:31
nov

Участник
От: Брезово

Стопли го да вдигнеш налягането,и с пропускотърсач провери да не гадаеш.

Всичко записи: 63 : Дата на рег-ция: Септ. 2006 : Отправено: 06 Декември, 2007 - 20:16:10
Дани___Д

Редовен участник

Все си мисля, че този хладилник работи с R600 (не съм сигурен), и ако е така пропускотърсача няма да помогне много.

Успех

Дани

Всичко записи: 184 : Дата на рег-ция: Ноем. 2006 : Отправено: 06 Декември, 2007 - 21:15:00
Pawel

Постоянен участник

Аз доколкото знам, на пазара май не се предлага пропускотърсач за R600.
За R 134а знам, че има, но със същия не можеш да намериш пропуск при R600.
Ако има пропускотърсач за R600, моля кажете марка и цена.

Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 06 Декември, 2007 - 21:27:36
Дани___Д

Редовен участник

Това, което съм намерил е:
http://www.mastercool.com/pages/electronic_leak_detection.html
Аз работя с 55100 за фреоните и съм доволен, но този червения не знам колко работа върши за изобутан (R600). За цена нямам идея.

Всичко записи: 184 : Дата на рег-ция: Ноем. 2006 : Отправено: 06 Декември, 2007 - 21:50:27

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » Хладилник Ariston MBAA 4531 ­ CV(FR) - магнитвентил [Страници (1)]