Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника
 

Климатик Haier HSU-12RA03/R1(B) ­ - спира


Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 не тръгва след дефрост
chriss


Нов участник


Здравейте, имам Haier модел HSU-12RA03/R1(B) - направи ми номер през нощта след като се размрази спря да работи - зеления светодиод мига и климатика не работи. Значи да поясня - тоя зеления светодиод свети постоянно когато е на режим охлаждане - сега мигаше, сигурно означава някаква грешка.
Червения светодиод, който светва, когато работи външното тяло, а той не светеше, значи проблема е във външното тяло - не иска да тръгне след дефрост.
Климатика съм го сложил на режим топло, на 22 градуса и най - ниска степен на вентилатора.
външното тяло въобще не е заледено - спира работа след дефрост, външното тяло е чисто, обаче климатика умира. Пробвах да го изключа като почне да мига зеления диод и да го включа след минута отново и тръгва. Просто след дефрост умира и има нужда от ръчен рестарт.
Нормално, когато е на режим топло свети четвъртата лампа в червено + първата лампа, когато външното тяло работи.
След дефрост, първата лампа угасва, втората почва да мига зелено и климатика умира.
като спре да работи след размразяване свети четвъртата лампа "heat" + мигащата втора "cool"

att-4777e25b49e7eHSU.gif


Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 30 Декември, 2007 - 19:53:41
kolyoАдмин
От: Русе


свети четвъртата лампа "heat" + мигащата втора "cool"
Не намерих такава комбинация

Всичко записи: 12474 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 30 Декември, 2007 - 20:27:55
MaistorMiroНов участник


На тези модели най- често има се разваля платката на вн.Тяло.
Според платката на вътрешното той работи, защото му е дала команда.Но ако има проблем във външното - забрави.
Пусни го на самодиагностика.Т.е. отвори капака за филтрите и ще видиш едно копче.Натисни го и задръж докато изписука 2 пъти.Той ще тръгне.До 3 мин ще си е тествал системите и ако му им нещо ще почнат да мигат разни лампи по вътр.тяло. Във Външното има също лампи. Наблюдавай червената.Ако мига постоянно по време на работа значи няма ядове, но ако след като мине дефроста почне да мига на бавни пулсаций , значи или има повреда в комуникациите или в главната процесорна платка. Пробваи ги нещата и кажи, дали ще изпише решка.

Това дето си го описал не е грешка. Ако има повреда той трябва да се изключи напълно.

Всичко записи: 42 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 31 Декември, 2007 - 00:51:22
chriss


Нов участник


MaistorMiro , под капака на филтрите нямам такова копче.
Имам бутон Reset на дистанционното - може би става дума за него. Говорих със сервизната фирма и ме посъветваха същото като теб, само дето нямам такова копче под капака на вътрешното тяло. Могат да пратят човек в понеделник, дотогава ми казаха да направя тоя тест и щело да си покаже грешките и да се изчистят натрупани такива. Ако някой може да ми помогне със сервизна документация за този модел ще съм му много благодарен.

Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 04 Януари, 2008 - 10:26:15
kolyoАдмин
От: Русе


chriss, във всеки климатик има "такова копче" - пише го в потребителската инструкция :

att-477df0e75037etest.gif


Всичко записи: 12474 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 04 Януари, 2008 - 10:40:07
GAD!


Нов участник


За Haier HSU-12RA03/R1(B) > if the fuse of indoor unit on PC board is broken , please change it with the type of T.3.15A/250V < съвет не от мене а от Hajer инженер.
Аз го имам същия и е пушка
Не е спиран 5 ден щот е голям студ , не съм видял скреж камо ли лед.
произведен е в Италия , бар кода е също на Италия .. ако това има значение.

Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 07 Януари, 2008 - 12:04:43
chriss


Нов участник


С голямо огорчение си отварям темата отново. При пускане днес климатика не тръгна, зеления светодиод мигаше, а червения който индицира дали външното тяло работи не светеше.
Миналата зима имах тоя проблем, смениха ми платката на външното тяло, понеже решиха, че тя е проблемна, но зимата свърши и аз не можах да разбера дали наистина това е бил проблема. Явно не е била тази платка.
Тоя климатик го купих с цел само отопление, защото стаята си е хладна и лятото въобще не съм го пускал. Предната зима не съм го ползвал, защото се развали, тая се оформя да е същото положението. Посъветвайте ме какво да правя?

Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 29 Ноември, 2008 - 17:22:32
Mr. Bean


Нов участник


климатик Haier HSU-12RA03/R1(B)
след включване на климатика в режим на отопление първо светва червената лампичка Heat, след известно време Operate (което значи включване на външносто тяло). След което изминава още известно време, изгасва червения индикатор Operate, a започва да мига зелената лампичка Cool, след което си остава в това пололожение без климатикът да започне да топли. Кофтито в случая е, че след известно време и много "къндърма" (в смисъл пускане и спиране в различни режими) незнайно защо все пак тръгва на отопление.
Виках два пъти сервизния техник. Той твърдеше, че това е най- вероятно лоша връзка, поразмърдваше тук там, разглобяваше и сглобяше платките и в края на краищата тръгваше до следващия път когато го изключвах и включвах. Пак същия проблем.
Намерих нещо като сервична документация макар и не за съвсем същия модел. Там пишеше, че тази комбинация от светещ диод Heat и мигащ Cool означава проблем с моторчето на вентилатора на вътрешното тяло. Честно казано това се връзва с начина по който се държи.
Направи ми впечатление, че като в момента на пускане завърти вентилатора всичко е наред. Ако не завърти - климатикът не тръгва да топли и се индицира гореуказаната комбинация.
Реших да опитам и аз нещо да направя. Разкачих двете платки (процесорната и захранващата). Замерих ги "на сухо" - всички диоди и транзистори изглеждат наред, и под напрежение - указаните напрежения (5 и 12 V) както и напрежението към моторчето на вентилатора също са както е указано. Сглобих отново всичко. В първия момент не тръгна, но след два три опита заработи. Към моторчето на вентилатота излизат три проводничета от захранвщата платка и три от процесорната. От захранващата платка при работещо състояние и подаване на различен режим на вентилатора се подава напрежение от 110 до 170 VAC.
Това беше вчера. Днес пак го пробвах и не иска да тръгне. Понякое време след обяд пробвах да го пусна като задавах много бързо различни режими на дистанционното и накрая заработи.
Разбрах, че и други климатици от този модел имат същия проблем. Учудващо е, че някои пострадали от тази несполучлива покупка са им сменяли платки на външното тяло при положение, че комбинацията очевидно показва проблем с моторчето на вътрешния вентилатор. И други глупости са се вършили. Но както и да е.
Много се надявам на помощта ви колеги. Не се страхувам да пробвам разни неща. Така, че очаквам с нетърпение съветите ви.
Благодаря предварително.
Замери ли капацитета на кондензатора на турбината ?
Не. Това е идея, но предполагам, че трябва направо да го сменя, т.к. кондензаторите без подадено напрежение много често лъжат, че са в ред.

Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Февр. 2010 : Отправено: 14 Февруари, 2010 - 20:20:41
DAIKIN


Участник


този проблем е във втулката на турбината(от ляво) фабрично са по стегнати и затягат понякога.
просто смени втулката или в раиберовай по някакав начин(с малко шкурка навита на спирала например)
имал съм много такива дефекти на тези модели, понякога се случва и да изгори мотора в следствие на затягането, но рядко

Всичко записи: 67 : Дата на рег-ция: Авг. 2009 : Отправено: 14 Февруари, 2010 - 20:55:54
Mr. Bean


Нов участник


Благодаря. Ще го пробвам. И ще почерпя, че ми е скъсал нервите.

За да получа достъп до турбината задължително ли трябва да сваля тръбния пакет?

Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Февр. 2010 : Отправено: 15 Февруари, 2010 - 21:31:28
modacСупер участник
От: София


Климатик Haier HSU-12RA03/R1 (B) - Работи само на отопление
На какъвто и режим да се включи от ДУ климатика тръгва само на топло. Дали е блокирал четирипътния или проблема е в електрониката? Аз клоня към електрониката, защото когато го пусна на студено вътрешното тяло стартира нормално, но в момента в който включи външното светва лампата за загряване.
Моля за идеи. Ако според вас е електрониката към коя платка да се насоча?
Смени бобината на четирипътника! При инверторния Haier за да ти прави студено, бобината трябва да е под напрежение.
kayo
Наистина се оказа бобината, беше прекъснала. Много благодаря за насоката, бая работа ми спести

Всичко записи: 588 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 20 Юни, 2015 - 10:38:15
staiko donchevРедовен участник
От: Пловдив
ICQ

Климатик Haier HSU-12RA03/R1(B) ­ - мигат 1-ви и 4-ти, 2-ри свети постоянно
Здравейте. Да подновя малко темата с този модел хаер.Дисплея е от този тип, Поведението е следното:включваме на топло,светва 4ти диод след 3м. светва и 1ви включва перка,компресора развърта за около 5-10сек. и спира. След 3м. прави втори опит и отново същия резултат, но почват да мигат първи и четвърти диод. Включване от сервизния бутон със задържане процеса е същия,но прави три опита да тръгне и след спиране грешката която показва е: мигат 1ви и 4ти,а 2ри свети постоянно. Моля който се е сблъсквал с проблема да сподели решение.
На външно тяло диода свети постоянно датчици измерени здрави. Датчика на изходна тръба от компресора беше над 700килоома,но четох някъде че е 500к. предвид 10те градуса навън го смятам за нормален. За всеки случай пробвах с един 20к. на негово място но нямаше резултат.

Моля някой ако разполага с грешките за конкретния модел да ги сподели, благодаря.

att-5be442730497ceHSU.gif


Всичко записи: 113 : Дата на рег-ция: Март 2009 : Отправено: 08 Ноември, 2018 - 15:55:52
dis_el


Участник
От: Бургас


Грешката е DC curent protection.

Всичко записи: 64 : Дата на рег-ция: Септ. 2007 : Отправено: 09 Ноември, 2018 - 21:27:41
 
| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » Климатик Haier HSU-12RA03/R1(B) ­ - спира [Страници (1)]Powered by ExBB 1.9.1

BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0616 ]   [ Gzipped ]