Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника
 

Фризер Snaige-122


Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 смяна на компресор
Pawel


Постоянен участник
От: Шумен


Фризера е работил с фреон R12, но е изгорял компресорът му. Искам да сменя компресора и да го заредя с фреон R600a. Компресорът коийто имам в предвид за замяна е марка ZEM HL 90 AH (R600a).
Искам да попитам дали трябва да направя някакви промени в хладилната инсталация. (като промяна на дължина на капилярката). Компресора ми подходящ ли е за този фризер, като се има в предвид, че стария е с мощност 165 W?
_______________________________________________________________________
Зредих го без да правя промени. Фризерът си работи. Единственото което ме притеснява е че термстатът много често включва и много често изключва. ( през 7-8 минути).
Как мога да увелича интервала между включването и изключването на термостатът.

Всичко записи: 390 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 03 Март, 2008 - 22:12:57
lichkata


Редовен участник
От: Горна Оряховица
ICQ

Слагай и зареждай.
________________________________________________
Така е защото е празен и снайгето няма добра изолация.

Всичко записи: 139 : Дата на рег-ция: Февр. 2006 : Отправено: 05 Март, 2008 - 08:40:07
Pawel


Постоянен участник
От: Шумен


Значи да не се притеснявам за времето, което работи и почива компресорът. Благодаря ти много за бързия и точен отговор.

Всичко записи: 390 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 05 Март, 2008 - 23:05:40
kolyoАдмин
От: Русе


фризер ­ Snaige 122
Здравейте, имаме един доста старичък фризер който ни служи доста вярно, но по всичко личи, че има нужда от лекуване.
Вчера забелязахме, че фризера е започнал да се размразява. В крайна сметка понеже беше доста късно когато установихме това днес направихме и първите опити да го ремонтираме. Подразбирам нещичко от тоци по-специално от електроника и всяка идея е добре дошла.
Какво всъщност се случва с фризера...
Работи, включва компресора, но работи около 10 секунди и го спира. Разглобих го както си пише по дебелите книги, терморегулатора както и да го меря все късо ми дава (при включен и изключен компресор), до компресора се намира едно реле за време. Разглобих въпросното реле, в него има бобина с една пружина, чиято цел явно е да се нагрява и да изключючи биметалната пластина, като по този начин изключва компресора. Като дам късо на биметалната пластина компресора се включва и не изгася след 10 секунди, но за сметка на това пружината се нагрява до червено. След няколко такива опита с даване на късо, компресора започна да затопля а тръбите да изстиват, което за моите скромни разбирания по хладилници би трябвало да означава, че компресора е здрав.
Ако някой има идея при описаните симптоми какво да се направи ще му бъда много благодарен. Другата алтернатива е да сменям наред.
Предварително много благодаря за съветите.
Angelhell

Според мен компресора е за смяна, биметалната пластина се нагрява до червено и изключва, защото компресора е с много голяма консумация, и много висок ампераж! Закачи едни амперклещи, и ще се увериш сам! Минава ли 3 - 3.5А - компресора си е изкарал службата!
Silves

Всичко записи: 11563 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 26 Април, 2010 - 18:20:59
ludmila akova


Нов участник


здравеите,фризера ми SNAIGE 122 не изклучва.
Възможно ли е да е термостата

Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Авг. 2013 : Отправено: 11 Август, 2013 - 15:45:59
kolyoАдмин
От: Русе


Замерихте ли температурата вътре ? Проверихте ли дали не е натиснат бутон "SUPER" ?

Всичко записи: 11563 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 11 Август, 2013 - 16:00:03
Bat LyuboПостоянен участник
От: Русе


Фризер Snaige - 122
Добър ден на всички!Имам следният проблем:
фризер Snaige - 122, еднокамерен. Не изключва.
- компресора работи без проблем и шумове
- не заскрежава, няма какъвто и да било проблем
- охлажда зверски, слиза под -20 градуса (замерено)
- охлажда бързо и тихо, не се бави, охлажда до много ниски температури веднага
- всички лампи и всичко работи, уплътненията на вратата за идеални, няма пробойни по изолацията никъде (проверено)
...но не изключва.
Фризерът е стар, работил е непрестанно много време, термостата е на много време, възможно ли е да е там проблема? Ако да, откъде може да се купи такъв и намира ли се? Смяната му е елементарна, ще ми отнеме по-малко от 10 мин за смяна.
Благодаря ви!
- забравих: сега четох теми, поинтересувах се от схеми на хладилници и видях, че компресора има пусково реле. Възможно ли е да е от него и ако да, пак същият въпрос, като с термостата: има ли откъде да се купи в София? Мога да приложа снимки и на термостата, и на релето при нужда.
Благодаря!
tyler
Виж да не е откачен осезателят на термостата или където трябва да е закачен дали имаш изпарение. Ако не е откачен и имаш студ, то тогава смени термостат.

Всичко записи: 377 : Дата на рег-ция: Март 2007 : Отправено: 16 Април, 2014 - 07:48:57
tyler


Нов участник


Благодаря за бързото включване!
Не е откачен осезателят, проследих го - има изолационен шлаух, под който беше здрав. Самият осезател си влиза там ,където трябва и откъдето трябва, седи до почти средата на камерата (фризера е като хладилник, но всичко това е само фризер, с една врата и камера). Точно до него слагам термометър, който веднага пада до -20 градуса и пак не изключва. Ще сваля този термостат и с него ще отида да търся нов тогава. А възможно ли е да е релето на компресора? То може ли да направи подобен проблем? Не съм специалист като вас, затова питам, благодаря!
забравих да кажа: компресора си тръгва, работи си (и то много добре), но все пак попитах и за онова реле. Ще изчакам отговор на колега и по всяка вероятност, ще търся нов термостат, който, за щастие, се сменя безкрайно лесно на този модел.
____________________________________________________________________
Смених термостата, температурата слиза до -17 градуса и пак не изключва. Трябва ли цялото жило на осезателя да е вътре, защото сега в хладилната камера е около 1/3 ? Останалата част навън е с изолационния шлаух, но мога да вкарам поне половината вътре, да минава по ъгъла на обема до средата му поне?
Термостата е сменен със същия, чисто нов - тези за фризери, на най-малката степен на изстудяване, на колко изключват?

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Апр. 2014 : Отправено: 16 Април, 2014 - 18:10:13
kableman


Редовен участник
От: Варна
ICQ

Намали термостата на 1-2.Температурата е нормална за фризер около -18,до -23.Върхът на осезателя на термостата около 5-7 см трябва да контактува с метала на изпарителя бил той платков или тръбен.Термостат К 54 ли купи?Май нещата заприличват на отиващ си компресор, хал няма.Пропуск едва ли има макар че е възможно.С какъв компресор е качи снимка отзад.

Всичко записи: 228 : Дата на рег-ция: Окт. 2006 : Отправено: 16 Април, 2014 - 20:05:41
tyler


Нов участник


Намалих го на 1, но пак не изключва... Новият ( и старият) термостат са 145 - 1М, ако това ви говори нещо - да не би да са направени да изключват на от -20 нагоре? Фризера в момента е на -18 градуса, а -20 не знам дали ще ги направи..

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Апр. 2014 : Отправено: 16 Април, 2014 - 23:01:58
kolyoАдмин
От: Русе


Термостат ТАМ-145-1М (2,0)
Дължина на капиляра : 2 м
Долна граница : -25 °C
Горна граница : -15 °C

att-534eead5c7552145.jpg


Всичко записи: 11563 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 16 Април, 2014 - 23:40:53
tyler


Нов участник


Да, точно това е моят термостат! Точно така изглежда, но ме притеснява, че моят фризер вече е направил под -15С, а не изключва... Осезателя съм го сложил както си трябва, в горната част на фризера е, хванат с фабричните щипки към тръбата за фреон, към която не се опира директно, а се опира шлауха му, но краят е оголен, около 10 см, не контактува с нищо... и пак не изключва! Какво му става, според вас? На -15 би трябвало да изключи, а да не би термостата (новия) да е 2М? Сигурно е с различна минимална граница?

kableman съвсем ясно и конкретно ми го е написал - "Върхът на осезателя на термостата около 5-7 см трябва да контактува с метала на изпарителя бил той платков или тръбен", но явно нямаше кой да внимава - закачих върха на осезателя, който е захванат за тръбата на охладителната плоча с 3 щипки, но вместо да го оставя да си виси до стената, както беше, закачих оголения връх (около 10см), да контактува с плочата от долната й страна и сега фризера изключва и включва като часовник. На степен 1, в най-горната и топла част на камерата държи -14С, 2.5-3 минути работи, 5-6 мин почива, всичко е точно! Не бях го сложил да се допира по инерция, защото и предишният не беше сложен така - ето затова не е спирал с години. Извинявам се, че въпреки точния съвет, не съм обърнал внимание. Благодаря!

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Апр. 2014 : Отправено: 16 Април, 2014 - 23:58:58
anivalex


Нов участник


фризер Snaige 122 - не замразява
Здравейте, вчера закупих фризер Snaige-122 на старо като имам съмнения, че нещо не работи като хората или аз не го пускам добре.
Констатации до момента:
1. В средните чекмеджета температурата е 0 градуса само.
2. Включва и изключва на горе долу равни интервали от по 7-8 минути.
3. Не разбирам а и за първи път имам фризер, но ми се струва, че компресора е доста топъл - около 60-70 градуса - пари си като го пипна отгоре.
4. Когато работи компресора входната тръбичка на решетката отзад е доста нагрята- не може да се пипне, което май е добре?
5. Червената лампа свети постоянно и не изгасва!
Дали има проблем или всичко се дължи на това, че е празен към този момент?
Също има и едно копче с 2 позиции - наляво * в кръгче, надясно * в квадратче - за какво служи то и как трябва да го включа?
Мога довечера да измеря с ампер клещи консумацията - колко трябва да очаквам да е ? Според моите изчисления около 0.75А ?
Благодаря на всички отзовали се! Лек и усмихнат ден!

Да уточня от 9:00 до 14:00 в средното чекмедже стана от 0 на -8 градуса, червената лампа продължава да свети!
И още едно уточнение - обща консумация 1,2А - дали не е много? Компресора доста е загрял - не може да се пипне?
Продължава да работи по 4-5мин и спира за 7-8 това при включено копче за дълбоко замразяване.
В един руски форум са написали, че ако то е включено шунтира терморегулатора - вярно ли е?
Когато спира компресора издава доста силен шум, по време на работа работи тихо.

Такааа разбрах кое изключва - има едно реле долу до компресора с биметална пластина - като минат 7-8 минути изключва - това нормално ли е ? На него пише 1,5А, а както казах по горе консумацията е 1,2А - дали релето си е заминало или компресора не е в ред?

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2014 : Отправено: 25 Септември, 2014 - 17:16:48
ESI iceНов участник
От: София


Такааа разбрах кое изключва - има едно реле долу до компресора с биметална пластина - като минат 7-8 минути изключва - това нормално ли е ? На него пише 1,5А, а както казах по горе консумацията е 1,2А - дали релето си е заминало или компресора не е в ред?
Не. Не е нормално.
Щом си измерил нормален ток, вероятно проблема е в термозащитата.Смени я. Защитата и пусковото реле са в общ корпус(черната бакелитова кутийка).

Всичко записи: 41 : Дата на рег-ция: Ноем. 2013 : Отправено: 25 Септември, 2014 - 22:58:38
anivalex


Нов участник


Аз защитата лесно ще сменя, но съм притеснен, че самия компресор загрява доста а и като изключва е доста шумен? Другото което пробвах е след пуска да откача пусковата намотка да изолирам ако релето не я разкачва, но не е това проблема защото тока и без нея си е 1,2-1,3А.
Дали е нормално при положение, че пише 165W тока да е толкова голям?

Ако блокирам защитата и го оставя повече време да си работи като гледам тока дали се променя дали няма да прегрее и изгори напълно?

Основните 2 въпроса:
1. Този ток нормален ли е?
2. Това загряване нормално ли е?


Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2014 : Отправено: 26 Септември, 2014 - 09:52:21
Profi_CoolerУчастник
От: Пловдив


Другото което пробвах е след пуска да откача пусковата намотка да изолирам ако релето не я разкачва, но не е това проблема защото тока и без нея си е 1,2-1,3А.
Дали е нормално при положение, че пише 165W тока да е толкова голям?
Здравейте, Имам въпрос как точно откачихте пусковата намотка?
И този ток който сте измерили на каква марка и модел компресор е?
И по време на тези опити компресора успявали да стартира, тръбата към кондензатора нагрява ли се?

Всичко записи: 57 : Дата на рег-ция: Апр. 2011 : Отправено: 26 Септември, 2014 - 10:54:16
ESI iceНов участник
От: София


тока и без нея си е 1,2-1,3А.
Няма как тока с включена пускова намотка да бъде 1,3А. Не си играй повече ще изгориш компресора.
самия компресор загрява доста
Колко доста?
компресора е доста топъл - около 60-70 градуса - пари си като го пипна отгоре
Съвсем нормално, при положение,че машината не е влязла в нормален режим на работа.

Всичко записи: 41 : Дата на рег-ция: Ноем. 2013 : Отправено: 26 Септември, 2014 - 11:55:07
anivalex


Нов участник


Към Profi_Cooler:
Пусковата намотка я откачам веднага щом компресора развърти.
Тока с пусковата намотка е към 6-7А.
Марката и модела не го знам - на табелката на хладилника пише 165W.
Компресора си стартира и работи но след 5 мин изключва защитата.

Към ESI ice :
Ако мислиш, че тази температура е нормална - да блокирам защитата за 1-2 часа да работи постоянно и ако охлади до -20 градуса да бягам утре за друга защита, а ако изгори здраве да е или има и по-интелигентно решение? Разбира се ще гледам тока да не е над 1,4А?

Притеснява ме да не би да има някакво запушване и заради него да вземе да изгоря здрав компресор?

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2014 : Отправено: 26 Септември, 2014 - 12:02:54
ESI iceНов участник
От: София


да блокирам защитата за 1-2 часа да работи постоянно, има и по-интелигентно решение
Ако прекъсне за момент захранването твърде вероятно е компресора да не тръгне и тогава със сигурност ще.....
Така, че ако експериментираш стой плътно до него.
Притеснява ме да не би да има някакво запушване и заради него да вземе да изгоря здрав компресор?
Заскрежава ли навсякъде равномерно?
на табелката на хладилника пише 165W.
Правиш ли разлика между електрическа и хладилна мощност?

Всичко записи: 41 : Дата на рег-ция: Ноем. 2013 : Отправено: 26 Септември, 2014 - 12:15:04
anivalex


Нов участник


Предполагам, че става на въпрос за електрическата мощност? - http://master-catalog.ru/forum/attachment.php?attachmentid=1425&d=1309972584
Заскрежаването в двата шкафа дето е най-студено е равномерно.
В другите не залежда защото е около 0-лата

Възможно ли е ако е полуизтекъл фреон да се товари компресора и затова да е така ?

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2014 : Отправено: 26 Септември, 2014 - 13:05:58
ESI iceНов участник
От: София


Възможно ли е ако е полуизтекъл фреон да се товари компресора
и затова да е така ?
Всичко е възможно.Първо реши проблема със защитата и го остави да работи няколко часа, виж резултата, пък после ще му мислим.

Всичко записи: 41 : Дата на рег-ция: Ноем. 2013 : Отправено: 26 Септември, 2014 - 13:18:55
Profi_CoolerУчастник
От: Пловдив


Здравейте, Измерения от вас ток съответсва на около 240-260W(ако има ел. кондднзатор към компресора) консумация или 170-180W ако е без ел. кондензатор, която при компресор с електрическа мощност 150-160W е горе долу нормална при първоначално развъртане на топла система. Но твърдите че след окло 5-минути изключва защитното реле.
Преди да изключи покачвали се тока?
О тук си вадя извод че или защитното реле си е изпяло песента, или намотките компресора от честите прегрявания са напукали лака между тях и окъсяват - което съответно довежда по по-висока консумация. А от там и изключване на защитата.
Снимка на етикета на фризера сте качили, а снимка на етикета на компресора и релетата към него?

Ако има по малко количество фреон в системата компресора няма да се натоварва и ще консумира по-малко ток. Компресора пак ще загрява понеже няма да има достатъчно фреон да го охлади.
Бях ви попитал за тръбата към кондензатора загрява ли след стартирането на компресора, сега искам да ви попитам и за целия кондензатор затопля ли се равномерно?
Но ако в системата има въздух(следствие на пропуск или друго) то тогава компресора ще се товари съоветно по-голяма консумаци - заради по трудно сгъстяване на въздуха.

Всичко записи: 57 : Дата на рег-ция: Апр. 2011 : Отправено: 26 Септември, 2014 - 13:58:14
anivalex


Нов участник


Преди да изключи не се покачва тока - закован е на 1,2А
Тръбата към кондензатора се загрява и то доста и целия се загрява повече от към входа по-малко от към изхода.
В интерес на истината биметалната пластина на релето е яко посиняла и 100% е с изменени параметри. Въпроса е ако го блокирам и го оставя за час да работи то ще си покаже и ток дали ще спадне и температура. За тока се съмнявам да спадне защото и на режима 50:50 пак си остава същия и след 1 ден работа.

В момента нямам с какво са го снимам
Ако някой знае или има възможност да замери ток на работещ фризер дали отговаря на това което е написано на табелката?
______________________________________________________________________
Значи ето и пресни тестове:
оставих го включен за вече час (блокирах защитата) и се установи, че наистина доста загрява - немислимо е да се пипне с ръка, но и установих, че тръбичката която излиза от компресора е страшно гореща до началото на радиатора който е отзад, който си остава подозрително студен т.е. много леко загрял. И като се има в предвид, че спирането на компресора е съпроводено със силно тресене и силен звук, предполагам, че има запушване някъде в радиатора който е отзад. И заради това всичката температура се отдава в компресора и затова е толкова топъл. А релето изключва защото така да се каже компресора работи в много натоварен режим. Също за един час не успя да свали температурата под -10 градуса което май е в следствие от горните неща.

Прав ли съм и това може ли да се поправи лесно (и евтино) разбира се
______________________________________________________________________
А дали няма възможността да е запушен радиатора който е отзад, защото мисля си, че по начина който спира компресора се получава голямо налягане?

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Септ. 2014 : Отправено: 26 Октомври, 2014 - 13:53:05
Дани___ДРедовен участник
От: Видин


Компресора не вдига налягане и за това грее.
Решението е смяна на компресора.
___________________________________________________
Изпускат му клапаните и за това спира с удар.

Всичко записи: 173 : Дата на рег-ция: Ноем. 2006 : Отправено: 26 Октомври, 2014 - 21:07:00
kolyoАдмин
От: Русе


Фризер Snaige-122 - изгоряло пусково реле
Здравейте, имам фризер снайге 122 на което изгоря пусковото реле.
Компресорът е модел АЕ 176Y ,R 134a.Моля за информация какво реле да си купя - колко ампера.Благодаря
pesterata
AE176Y - 8 кубика, 150W

Всичко записи: 11563 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 18 Юли, 2018 - 18:40:32
 
| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » Фризер Snaige-122 [Страници (1)]Powered by ExBB 1.9.1

  BGtop.net

[ Script Execution time: 0.036 ]   [ Gzipped ]