|
|
|
|
hop
Нов участник От: Пловдив
|
|
|
|
Последната гръмотевична буря май (или по-скоро някой токов удар) е повредил платката за управление на хладилника. Има доста стопени писти около големия чип (процесора?), поопушени и цъфнали елементи... с две думи плаче за смяна. И точно това ми е проблема - нейната замяна. Звъних в официалния централен сервиз в София да питам имат ли такава, но от там ми казаха, че само по модела на хладилника не могат да определят коя е платката му. Трябвал им още и "продуктовия номер" (PN: xxxxxxxxx) и серийния номер на хладилника, за да знаят точно коя платка да ми продадат. Серийния номер (S/N: 309162283) го открих написан на гаранционната карта (впрочем, гаранцията е изтекла още преди година и половина), но "продуктовия номер" се оказа неоткриваем. Няма го напсан никъде - нито по документите, нито по самия хладилник. Търсих стикери навсякъде - отзад или отстрани или дори някой етикет с баркод и цифри, но уви! Имало е в хладилната част един стикер и предполагам на него е била написана необходимата инфрмация но за близо 5 години експлоатация стикера е изтрит и си личи само мястото, където е бил залепен по няколкото останали петънца лепило. От сервиза ми казаха, че по старата (дефектирала) платка също не могат да разберат този прословут PN и съответно коя платка да купя за хладилника. Въпросът ми е, как мога да разбера този "продуктов номер"? И как мога да разбера каква платка да търся за хладилника? Модела е Ariston MBA 4042 C BS (поне така пише на гаранционната карта), с фризерна част отдолу и хладилна част отгоре с дисплей на вратата. Не е NO FROST май... Ще съм благодарен за всякакви насоки! _____________________________________________________________________ Естествено, че се обърнах първо (преди да предприема каквото и да било)към официалния фирмен сервиз на Аристон в Пловдив, където живея. Изпратиха техник, който дойде на място, извади платката, видя пораженията по нея и каза, че трябва да се смени, както и,че ще струва около 280-300 лева! Казах "ОК" и се започна с търсенето на прословутия "продуктов номер" на хладилника за да разберат каква платка да поръчат от централата им в София, понеже платки в Пловдив нямали за този модел. И понеже не се намери този PN, съответно не знаели и каво да поръчат. А и освен това, се оказа че евентуалната доставка от София до Пловдив би отнела межу 10 и 15 дни и че ако искам да стане по бързо да си я купя аз направо от София, понеже споменах, че доста често пътувам до там. Звъннах тогава до централния официален сервиз на Аристон в София, обясних за какво става въпрос, при което ми отговориха, че няма проблем да ми продадат платката. Но когато се стигна до всички онези цифри (PN, S/N, модел) отново опрях на камък понеже след като пощракаха по компютъра ми казаха, че имат няколко модификации (варианта) на тази платка - съответно за няколкото модификации на този хладилник! При което аз няма как да разбера, кой от вариантите на платката е за моя хладилник, като не знам, кой е парт-номера му. За това и търся помощ тук - как да го разбера този номер, че да разбера, коя е съответната платка. Повредената платката изглежда така:
|
|
Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Апр. 2007 : Отправено: 13 Юни, 2008 - 20:24:35 |
|
|
|
|
|
|
хладилник ARISTON MBA 4042BC - често замръзва
Здравейте на всички!Имам проблем с хладилник ARISTON 4042 ВС . От 3/4 месеца хваща много бързо лед в горната хладилна част и се налага по един път в седмицата да го размразявам. Гаранцията му е изтекла отдавна но до този момент не съм имал и никакъв проблем.Имате ли идея откъде може да идва проблема. Мойте прогнози са много лоши и се надявам да ми кажете нещо по-обнадеждаващо.Благодаря предварително! sme6ko_be6ko | В какво положение държиш врътките на потенциометрите за регулиране на температурата ? |
|
Всичко записи: 12528 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 12 Август, 2010 - 20:14:22 |
|
|
|
|
|
|
Хладилник Ariston mba 4042 - не охлажда Здравейте, Проблем имаше с електрониката. Подмених каквото не работеше и я пробвах на друг хладилник(имам 2 броя, другия работи). Пробвах и с другата електроника, но проблема остава.А ето го и него. Като включа хладилника веднага пищи аларма за развалени продукти във фризера. Хладилника започва да охлажда и достига 3 градуса за около 2 часа. Фризера обаче не сработва. Чак след 4-5 часа започва да охлажда и фризера, но дори след 10 часа работа не може да свали под -13 градуса при заложени -18. Компресора не изключва изобщо. Кондензатора е съвсем леко затоплен, а долу при входа от компресора, както и самия компресор са страшно топли. Има повреден датчик, който е вкопан и според серзвизна информация го шунтирах. След това хладилника започна да работи добре, но фризера не изстудява като хората. Лошото е че и компресора не спира. От фирмения сервиз казаха в началото, че е електроника и датчик, които вече не са фактор. Пак казвам имам още един такъв работещ и той си работи чудесно с тази електроника. Чуденето ми е дали си заслужава смяна на клапана и фреона или опит за почистване ако е запушен. И също дали има начин да тествам клапана. Мисля че ще мога в най-добрия вариант за сега да го излъжа че е стигнал градусите на фризера и да го ползвам като хладилник и него. Но ми се щеше да го оправя. Благодаря ви предварително. |
|
Всичко записи: 4 : Дата на рег-ция: Юли 2016 : Отправено: 25 Юли, 2016 - 09:58:21 |
|
|
|
Pawel
Постоянен участник От: София
|
|
|
|
Този модел хладилници много често страдат или от датчици или от теч на фреон. Много ме съмнява, че точно там заради недостатъчно количество фреон е проблема на хладилника ти. |
|
Всичко записи: 488 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 25 Юли, 2016 - 18:48:23 |
|
|
|
|
|
|
Здравейте и благодаря за мнението. Проблема с датчика е решен. Другите два работят коректно. Но ако беше теч смятате ли че щеше изобщо да охлажда. Още повече че хладилника работи напълно редовно, а фризера започва след него. Не трябва ли да е обратното? Това ме кара да се съмнявам в магнет винтила, но не знам как да го проверя |
|
Всичко записи: 4 : Дата на рег-ция: Юли 2016 : Отправено: 25 Юли, 2016 - 22:11:34 |
|
|
|
|
|
|
burkov, или закарай хладилника в сервиз, или си купи нов. Сам не можеш да го оправиш. |
|
Всичко записи: 12528 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 25 Юли, 2016 - 22:55:56 |
|
|
|
|
|
|
В оторизирания сервиз ни казаха че проблма е в електрониката и датчика и да си купим нов хладилник. Тези проблеми са отстранени, моя въпрос беше дали според вас си заслужава инвестицията в ремонт и ако да, дали можете да препоръчате някой.
Иначе ако ще се разхеметизира е ясно че съм последния човек който ще се справи с проблема. |
|
Всичко записи: 4 : Дата на рег-ция: Юли 2016 : Отправено: 25 Юли, 2016 - 23:44:29 |
|
|
|