Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника
 

климатик FUJITSU ASYA12LGC - ­ турбина


Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици [Страници (2): [1] 2 » ]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 как да разглобя вътрешното тяло без да го потроша
toxy


Нов участник


Здравейте ! Имам 2 броя FUJITSU ASYA12LGC и ASYA14LGC монтирани в едно търговско помещение.Машините са на по 1 година, в гаранция.Не съм правил профилактика ,нямам намерение и да правя,не ми се дават пари за някой малоумник 90-ти набор ,дето не знае какво прави..Чистя редовно филтрите ,но днес забелязах,че има сериозен наклеп вече по турбината на 14-ката,трябва да се демонтира за почистване.Мисля,че вътрешните тела са еднакви и на двете машини.Топлообменника също е за чистене ,но за него имам спрей,с него ще се оправя лесно.Идеята ми е ясна,че трябва да се разглоби донякъде вътрешното тяло ,за да се махне турбината .Въпросът ми е-как да го направя без да потроша нещо или някакъв съвет за по-лесно справяне със задачата да ми дадете.Разглобявал съм и почиствал вътрешно тяло на един дърт Panasonic -корава машина ,но там бях гледал вече как става,за тези марки още не съм крал занаята. Предполагам,че за повечето от вас ,въпросът ми ще е неуместен,все пак с това си изкарвате хляба,но това е положението,не са ми проблем парите,калпазанлъкът на младежите по скоро е причината да пиша тук. Благодаря ви !

Всичко записи: 33 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 20 Юли, 2009 - 15:05:18
fujitsuПостоянен участник


калпазанлъкът на младежите по скоро е причината да пиша тук. Благодаря ви !

Потърси някой не90ти набор.
Иначе трябва да събереш фреона, да откачиш тръбните и връзки и окабеляването, като запомниш кой кабел къде влиза. Да откачиш тялото, да махнеш предният панел, да разкачиш вътрешната електроника, да демонтираш изпарителят, като внимаваш с тръбите зад тялото да не ги пречупиш, да разделиш ел. мотора от турбината, да измиеш хубаво поне с течаща вода турбината, като внимаваш да не дебалансираш турбината, че иначе става по-сложно... и след това всичко наново, само че в обратен ред... и накрая вакумиране. Като за това знаеш какво ти трябва - вакум помпа, манометри. И си готов.
Успех

Всичко записи: 462 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 20 Юли, 2009 - 16:22:06
kolyoАдмин
От: Русе


Разглобиш ли ги веднъж почват да стържат и хлопат.
По добре си купи една четка за рисуване от книжарницата , пусни на "вентилация" и внимателно прокарай четката по турбината докато се изчисти.

Всичко записи: 12474 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 20 Юли, 2009 - 18:48:36
toxy


Нов участник


Не съм и предполагал,че е толкова сложно обслужването на тези машини и че трябва да се демонтира цялото вътрешно тяло да ,за да се махне турбината.Ще послушам май kolyo .Благодаря на всички.

Всичко записи: 33 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 20 Юли, 2009 - 19:26:48
овчаровНов участник


не, можеш и без да смъкваш тялото да махнеш турбината но трябва опит най вероятно ще я дбалансираш след миенето
по добре както казаха колегите да не е 90-ти набор

Всичко записи: 27 : Дата на рег-ция: Юли 2009 : Отправено: 20 Юли, 2009 - 19:58:31
p1Постоянен участник
От: Сливен


как да разглобя вътрешното тяло без да го потроша
- с желание и много внимание
toxy при мен са идвали да търсят турбина защото "ми трепна ръката докато я чистех с четчицата"

Всичко записи: 382 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 20 Юли, 2009 - 22:45:30
toxy


Нов участник


При мен пък идва един майстор 69-ти набор , дето много ми го хвалиха, да ми мести Panasonic E 12CKP5 от една стая в друга. Е и той се оказа малко мърляч, добре че винаги им вися на главата:
1.не направи нови конуси на тръбите, нямало нужда, може и така да е , но би било май по-добре..
2.Не запуши и изолира отворите на тръбите , преди да ги прекара през прашната дупка в новото помещение, за мен това е недопустимо , направи го, само че трябваше аз да настоявам...
3.Оказа се че е пропуснал да сложи едно гумено уплътнение което захваща връзката между тавата и маркуча за вътрешния конденз, като го пуснах после протече по стената вода...отворих го и за си го оправих...
Тъй че май и набора вече не е от значение...лошото е че на никой не му пише на челото колко е кадърен и отговорен, разбира се като се осере накрая..
Последно да попитам,че се обърках от отговорите вече - мога ли да махна турбината по аналогичен начин както е на Panasonic E 12CKP5 или е задължително да се разхерметизира системата за да се свърши работата?!

Всичко записи: 33 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 21 Юли, 2009 - 13:50:02
fujitsuПостоянен участник


по аналогичен начин както е на Panasonic
да
Ако наистина не мислиш да викаш някой да я свърши тази работапо правилата, послушай kolyo и вземи една четка, по възможност бояджийска (20мм) ....

Всичко записи: 462 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 21 Юли, 2009 - 14:07:38
turboieПостоянен участник
От: любимец


аз го правя с по голяма четка с дълъг косъм като свалям жалузите за хоризонтално отклоненние на въздуха.и при спряла турбина я остъргвам с четката, като с внимателно се превърта турбината и така докато се .остърже долу горе .после взимам саво и я пръскам цялата и равномерно малко мирише но след 2 часа го пускам на вентилатор отварям прозорци и врати да се проветри и готово става като нова. ефекта е голям
.

Всичко записи: 308 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 21 Юли, 2009 - 18:03:29
izolator_clima


Нов участник


ей мен сваляш кондензната вана и внимателна сваляш турбината като предварително си развил болчето на оста ... просто и лесно

Всичко записи: 39 : Дата на рег-ция: Февр. 2008 : Отправено: 21 Юли, 2009 - 21:01:23
михо


Нов участник
От: варна


ей мен сваляш кондензната вана и внимателна сваляш турбината като предварително си развил болето на оста ... просто и лесно
Прав е колегата. И аз го разглобявам по същия начин, но е трудно да се изчисти с "вода и сапун".Със "саво" става, но е доста скъпо(8.39лв./500мл. в сва варна), а за някой омазан и опушен климатик и 1 кило няма да стигне!

Всичко записи: 45 : Дата на рег-ция: Юли 2009 : Отправено: 21 Юли, 2009 - 21:30:45
kolyoАдмин
От: Русе


Машините са на по 1 година, в гаранция.

Всичко записи: 12474 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 21 Юли, 2009 - 21:34:21
михо


Нов участник
От: варна


Машините са на по 1 година, в гаранция
ок, значи не са опушени, ще си ги изчисти лесно.

Всичко записи: 45 : Дата на рег-ция: Юли 2009 : Отправено: 21 Юли, 2009 - 21:43:25
miro


Редовен участник


fujitsu
Потърси някой не90ти набор.
Иначе трябва да събереш фреона, да откачиш тръбните и връзки и окабеляването, като запомниш кой кабел къде влиза. Да откачиш тялото, да махнеш предният панел, да разкачиш вътрешната електроника, да демонтираш изпарителят, като внимаваш с тръбите зад тялото да не ги пречупиш, да разделиш ел. мотора от турбината, да измиеш хубаво поне с течаща вода турбината, като внимаваш да не дебалансираш турбината, че иначе става по-сложно... и след това всичко наново, само че в обратен ред... и накрая вакумиране. Като за това знаеш какво ти трябва - вакум помпа, манометри. И си готов.
Качеството има цена , с трици не се ловят маимуни !
Каква е цената на качествената работа?

toxy , Готов ли си да си платиш за качествена работа ?

Всичко записи: 239 : Дата на рег-ция: Юни 2006 : Отправено: 21 Юли, 2009 - 23:00:29
turboieПостоянен участник
От: любимец


значи всички вазможни варианти съм правил , от най трудния, до наи лесния , които споделих по горе.
но за хора които не могат да направят най трудния остава най лесния - всеки сам да прецени какво иска и какво може. при наи трудия климатика става като нов , а при наи лесния - почти като нов

Всичко записи: 308 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 21 Юли, 2009 - 23:52:32
toxy


Нов участник


miro,какво значи дали съм готов да платя за качествена работа?!А какво друго мога да очаквам-некачествена ли?!Що за въпрос? Когато викам някого да ми върши вид работа аз си плащам с пари ,а какво друго трябва да очаквам освен добре свършена работа?! Ти защо мислиш не викам обслужващата фирма да ми прави профилактиката,нали пак ще си платя?Ама знам кви ще ми пратят,по-добре да не пипат,или трябва най-големия им спец да дойде да ми направи чистенето?Ама айде стига философствах,отклонихме се от темата..бай kolyo ще ни делне..
Между другото,днес си почистих машината.Демонтирах кожуха на тялото и реших да пробвам лесния начин,Пробвах метода на kolyo,само че без да пускам вентилатора,ръчно си завъртах турбината,тъкмо се вижда къде има останал налеп.Резултата е перфектен,все едно е измита.Не разбирам защо вие страх толкова от разбалансирането на турбината,вярно че после май трябва в София да ходи за баланс,но няма как да се махнат балансчетата толкова лесно,виждат се а и не излизат лесно.Лошото е,че съм се набутал с препарата за почистване на изпарителя(холандска пяна -11,70 лв. ,тяхната м...а ),хич не чисти добре.Сглобих го без поражения и си работи перфектно машината.
Един съвет към непрофесионалистите като мен-не е никак лесно,ако не сте убедени в себе си не пипайте дето не ви е работа или поне ако не се чувствате технически грамотни..
Ами това е,аз успях,благодаря на всички за помощта !

Всичко записи: 33 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 22 Юли, 2009 - 12:53:59
hladniaРедовен участник


Ами това е,аз успях,благодаря на всички за помощта
Браво за успеха и смелостта .Винаги съм казвал че никой не е родил научен да прави това или онова .
не ми се дават пари за някой малоумник 90-ти набор ,дето не знае какво прави.
Този въпрос е много спорен .Това че е 90ти набор не значи че момчето няма наследствен талант за да се справи със задачата ,защото аз съм виждал колеги 35ти и50ти набори който не могат да преценят как и от къде да започнат.
1.не направи нови конуси на тръбите, нямало нужда
Когато конуса не е повреден и истанен всичко е ок ,новия не е гаранция че няма да стане и по калпав .
Иначе трябва да събереш фреона, да откачиш тръбните и връзки и окабеляването, като запомниш кой кабел къде влиза. Да откачиш тялото
Това е най добрата и качествена профилактика НО свързана със демонтаж и после монтаж което е време за монтажника и пари за собственика.
Измиване със водо или пароструйка .

Всичко записи: 238 : Дата на рег-ция: Юли 2008 : Отправено: 23 Юли, 2009 - 21:21:56
miro


Редовен участник


toxy
Това е най добрия и качествена профилактика НО свързана със демонтаж и после монтаж което е време за монтажника и пари за собственика.
Измиване със водо или пароструйка .


Всичко записи: 239 : Дата на рег-ция: Юни 2006 : Отправено: 24 Юли, 2009 - 05:21:35
hladniaРедовен участник


Не съм правил профилактика ,нямам намерение и да правя,не ми се дават пари на някой дето не знае какво прави..Чистя редовно филтрите ,но днес забелязах,че има сериозен наклеп вече по турбината

Ето на какво попаднах , някой пробвал ли е ,имали нужния ефект.

http://www.aronbg.net/

Всичко записи: 238 : Дата на рег-ция: Юли 2008 : Отправено: 16 Август, 2009 - 16:13:56
turboieПостоянен участник
От: любимец


миналата година го пробах но несам доволен не можах да му осетиа ефекта и си ги чистиа с меглио а турбината с четка и после саво от саво сам наи доволен макар че мирища много има голиам ефект

Всичко записи: 308 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 16 Август, 2009 - 16:33:05
miro


Редовен участник


И аз се набутах за 1 кашон ефекта е нулев,един флакон май беше 12 лева.

Всичко записи: 239 : Дата на рег-ция: Юни 2006 : Отправено: 16 Август, 2009 - 17:36:50
zz_stefanov


Участник
От: Варна


Савото не е ли прекалено агресивно за питата и електрониката?
Иначе трепе мокроба безотказно
Аз ползвам Меглио. Пръскам в режим на охлаждане за да го отмие конденза. Остава ми проблема с турбината. И нея съм я пробвал със същото без да я свалям, но си е цапаница, защото се отича под вътрешното тяло.
Климатика е Мидея MSF1-09

Всичко записи: 86 : Дата на рег-ция: Яну. 2006 : Отправено: 16 Август, 2009 - 17:40:06
михо


Нов участник
От: варна


"Саво"-то е доста агресивно към металите и особенно към алуминия, от който са изработени ламелите на изпарителя. "Саво" е разтвор на натрирев хипохлорид с масова част на активен хлор > 5%. Обаче след като хлора изтрепе бацилите се активира натриевата основа ( сода каустик-соде), която разяжда алу. Иначе "Саво"- то смъква без проблем всички мазнотии по пластмасовите части, включително и турбината - разглобяване и пръскане. Успех!

п.п. Да не забравяме, че балансиращите пластини на турбината са стоманени, към които хлора е агресивен, но 15 м. баня не им пречи.

(Добавено)
За електрониката е недопустимо да попадне натриев хипохлорид, независимо каква концантрация.

Всичко записи: 45 : Дата на рег-ция: Юли 2009 : Отправено: 17 Август, 2009 - 23:46:58
emilpavlov


Редовен участник
От: Варна


Меглиото е перфектно! Но е желателно климатика да е свален, защото наистина това което се стича не за пред клиент.Цапаницата е голяма

Всичко записи: 137 : Дата на рег-ция: Юли 2007 : Отправено: 27 Август, 2009 - 20:46:18
абРедовен участник
От: Варна


аз исползвам този препарат по добро не е измислено

плюс саво и плюс нещо да неотрализира лошата му миризма

att-4a97dd30edaa600_B.jpg


Всичко записи: 245 : Дата на рег-ция: Яну. 2009 : Отправено: 28 Август, 2009 - 16:35:44
 
| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на хладилници и климатици » климатик FUJITSU ASYA12LGC - ­ турбина [Страници (2): [1] 2 » ]Powered by ExBB 1.9.1

BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0641 ]   [ Gzipped ]