|
Изгорял високоволтов предпазител |
|
|
|
|
|
|
Току-що разглобих печката. При нея всичко останало работи, но не загрява. При прегледа установих, че е изгорял високоволтовия предпазител. Т.к. се занимавам с електроника и компютри не ми е много ясно бих ли могъл да го "побългаря". Кратка справка в магазините (през Internet) ми показа цена на предпазителя м/у 12 и 15 лв. Даните му са 5kV/750mA. Ако с други думи запоя от външната страна подходяща жичка и поставя кожуха на предпазителя ще имам ли някакви проблеми? Така ще стане ясно има ли някакви други проблеми (магнетрон, кондензатор и т.н.). Възможно е причината за изгарянето да са многото хлебарки, които е завъдил съседът - собственик на печката Ща съм благодарен на всякакви мнения. _________________________________________________________________ Боя се, че ако дам накъсо предпазителя може да стане по-голяма беля. След малко ще проверя кондензатора за късо към корпус. Може би трябва да проверя и магнетрона и високоволтовия диод ? |
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Яну. 2009 : Отправено: 10 Януари, 2009 - 19:24:13 |
|
|
|
|
|
|
Дай го накъсо - повечето микровълнови нямат високоволтов предпазител |
|
Всичко записи: 12547 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 10 Януари, 2009 - 19:27:12 |
|
|
|
|
|
|
При SAMSUNG когато изгори този предпазител 99,99% магнетрона ти е пътник. |
|
Всичко записи: 91 : Дата на рег-ция: Юли 2008 : Отправено: 11 Януари, 2009 - 11:01:13 |
|
|
|
|
|
|
За съжаление май наистина е така. Съпротивлението м/у отоплението (или поне това, което аз си мисля, че трябва да е отоплението) и маса е само 127 ома;
Има ли изобщо смисъл да се прави, като се има предвид, че нов магнетрон от АСВО сервиза струва 64.70 лв ? |
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Яну. 2009 : Отправено: 11 Януари, 2009 - 11:30:47 |
|
|
|
|
|
Всичко записи: 12547 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 11 Януари, 2009 - 11:38:15 |
|
|
|
|
|
|
Колеги, благодаря за съветите! Явно микровълновата печка трябва да се смени! Съседът вече я изнесе до кофата с боклук |
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Яну. 2009 : Отправено: 11 Януари, 2009 - 12:07:42 |
|
|
|
vaioo
Редовен участник От: София
|
|
|
|
Микровълнова samsung ce 2727n Работи, но не грее Здравейте колеги, Проблемът дойде от там, че жената тръгна да прави супа но забравила да я сложи вътре и я пуснала 15мин. да върти празна. Както работеше изсъска и угасна. Разглобих я да вида какво се случва (всичко беше адски топло) По принцип се занимавам с климатици и тази ми е първата микровълнова дето отварям. Установих, че единия кликсон беше сработил и за това е изгаснала. След като изстина кликсона затвори и микровълновата тръгна. Всичко работи но вече не топли. Мерих всички предпазители-ок. Като се пусне отива ток от трафа до джаджата дето прави вълните, даже и мултицета ми изгори гаддта На нея пише samsung om75p Видимо всичко е ок. Единствено има утечка към 90-100 волта към корпус, но не знам дали е от сега или си я е имало, понеже е в ниша и се пипа само по пластмасите.
Имате ли идея какво може да се е бъгнало и заслужава ли си да я носа в сервиз? ______________________________________________________________
Сега премерих клемите на магнетрона спрямо маса- няма никой Една спрямо друга дава пълно късо или 100к.ом Същото е положението и с двоината букса към него?. Това какво трябва да значи?
Буксата Тук се вижда че е капсоловано, но според мен с една права отверка и чука ще се отвори... ______________________________________________________________ При мен има два предпазителя-малък на платката за управление и голям отгоре на платката където влиза захранващия кабел. И двата са здрави.
|
|
Всичко записи: 174 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 28 Март, 2011 - 21:31:15 |
|
|
|
Sashko
Редовен участник От: Враца
|
|
|
|
Трябва да има и нещо такова...
|
|
Всичко записи: 207 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 28 Март, 2011 - 22:05:13 |
|
|
|
vaioo
|
|
|
|
Да има, между трафа и кондензатора е и е здраво, смисъл минава ток през него.
При мен явно е от магнетрона, понеже всичко до него работи, стига му напражение(мерено с фазомера, понеже преди да прочета че не се мери с уред и го бастосах) а печката не топли.
Другото интересно ми е нормално ли е едната клема която идва от трафа към кондензатора, същата която е от снимката на колегата по-горе с предпазителя ми дава пълно късо към корпус.
другата, която идва от трафа, минава през кондензатора и отива към магнетрона не дава късо към корпус, както и двете клеми по между им също не дават. както и двете към корпус пак не дават. Така ли трябва да е? |
|
Всичко записи: 174 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 29 Март, 2011 - 17:34:48 |
|
|
|
|
|
Всичко записи: 12547 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 29 Март, 2011 - 18:58:03 |
|
|
|
vaioo
|
|
|
|
Имам ги 10А и на двата кабела когато работи |
|
Всичко записи: 174 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 29 Март, 2011 - 22:15:10 |
|
|
|