Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

скара Neo BB2000 - ­ терморегулатор

Форум » Ремонт » Ремонт на микровълнови фурни , печки , котли [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 не нагрява достатъчно
mambo

Нов участник

Здравейте,
Купих си съвсем наскоро посочената ел скара. Проблемът е, че са поставили един терморегулатор с биметална пластина, който явно не е сметнат както трябва и държи нагревателя недостатъчно нагрят - нищо не можеш да опечеш, най-много да си претоплиш хляба. Първата я върнах, помислих, че е дефектна, но и втората скара която взех работи по същия начин. Понеже от едно време си знам, че като си купиш нещо, често се налага да го "побългариш", отворих я и изкривих контактната пластинка, за да стои постоянно включена. Сега пече перфектно, но ми се иска все пак да си имам екстрата "терморегулатор". Какво ще ме посъветвате - мислех си да се огледам за някакъв универсален регулатор на напрежение, ако се продават такива ...?

Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Окт. 2010 : Отправено: 03 Октомври, 2010 - 19:53:23
Vialex

Super Member
От: Стара Загора

но ми се иска все пак да си имам екстрата "терморегулатор"
някакъв универсален регулатор на напрежение
терморегулатор и регулатор на напрежение са "почти" едно и също, нещо като Калофер и Калифорния, ама не са взаимозаменими.
Първата я върнах, помислих, че е дефектна, но и втората скара която взех работи по същия начин.
Защо не смени марката?

Всичко записи: 1115 : Дата на рег-ция: Авг. 2006 : Отправено: 03 Октомври, 2010 - 20:21:00
mambo

Нов участник

Отзад-напред:

Не смених марката, защото Neo-29лв - Tefal 129лв.

Ако използвам същата метафора - "Калофер"-а най-често е устройство с биметална пластина, което работи на принципа вкл/изкл, като от значение е продължителността на двете състояния (т.е. сегашният ми проблем - твърде кратко време стои включен) и чисто конструктивно трябва да се монтира в корпуса на скарата (което налага модификация).
От друга страна "Калифорния"-та може да свали мощността от 2000W на примерно 1600W, което според мен е по-добре, защото няма механични части, искрене, нагар и т.н. Освен това е възможно да се постави преди щепсела и да си спестя конструкторската дейност.
Затова и написах
екстрата "терморегулатор"
, като краен ефект, а не начин на реализация!

Питам, защото уважавам мнението на вече препатилите, които могат да дадат практичен съвет за подобен проблем!

Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Окт. 2010 : Отправено: 04 Октомври, 2010 - 14:16:32
modac

Супер участник
От: София

С терморегулатор за фурна няма ли да стане? Или пък с "кликсон" на определени градуси. Доколкото знам има от 30C до 240C

Всичко записи: 588 : Дата на рег-ция: Яну. 2008 : Отправено: 04 Октомври, 2010 - 16:36:18
Vialex

Super Member
От: Стара Загора

mambo по-принцип си много прав! Но
устройство с биметална пластина, което работи на принципа вкл/изкл, като от значение е
... температурата!!! Тя е единственото!!!, което определя продължителността на двете състояния. http://ept2.hit.bg/lekcia4.2.pdf
Ако при твоята скара, твърде кратко време стои включен, причината е, че е изключва при ниска температура! Решенията са две:
- "натягане" на пластината за да изключва при по-висока температура(не го препоръчвам, защото има риск да не "уцелиш" правилната температура);
- смяна с друг термогегулатор(за по-висока температура);
Варианта да намалиш напрежението с регулатор на напрежение ти намаля мощността на скарата и рискуваш да не достигнеш температура на скарата дори и за да си претоплиш хляба. Така, че избора е твой! Успех!

Всичко записи: 1115 : Дата на рег-ция: Авг. 2006 : Отправено: 04 Октомври, 2010 - 19:35:27
cecibd

Нов участник

Здравейте!И аз си купих същата скара Нео.Учудих се ,че уж работи т.е. загрява ,но не пече.Чудя се каква да я правя.Не се ли пробват тези ел.уреди преди да се пуснат на пазара?Въпросът ми е какво да я правя?Купих я това лято ....още е в гаранция....дали ще ми я върнат и да ми върнат парите.Явно при всички скари съществува този проблем.Ние потребителите нямаме вина за тези некачествени стоки нали?Би трябвало вс скари да се изтеглят от мрежата!

Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Окт. 2011 : Отправено: 30 Октомври, 2011 - 23:24:34

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на микровълнови фурни , печки , котли » скара Neo BB2000 - ­ терморегулатор [Страници (1)]