Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника
 

Микровълнова Delonghi MW 400


Форум » Ремонт » Ремонт на микровълнови фурни , печки , котли [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 Високоволтов диод
Valchev


Нов участник


Фурната е на доста години и преди 1 г. изгоря 10А предпазител, смених го, работи няколко месеца и пак изгоря и изгаря вече при всяка смяна.
Прегледах форума и сега реших да се пробвам да я отремонтирам- помагайте.
Проверих повишаващия трансформатор : първична намотка - 1.5 ома; подгряваща - 0.4 ома; повишаваща-84 ома; няма видими проблеми.
Проверих магнетрона за утечки към корпуса с мултицет на обхват 20 М ома - не показа нищо.Не съм го отварял.Какво и как мога още да проверя
за да съм сигорен че е здрав?
Свалих високоволтовия кондензатор - като нов/видимо/
от USA. Мога ли да измеря капацитета му/ 1 uF +3/3% b 2100V 50/60 Hz/ на мултицета има букси.Сега си мисля, че мога да проверя за утечки към корпус.
Фурната няма високоволтов предпазител.
Проверих високоволтовия диод : с мултицета на обхват 20М ома не показва нищо;при 220v през него замерих 120v в едната посока и 130v в
другата посока, което ме кара да мисля, че е пробит/ще потърся да купя нов и да го сменя/Може ли само това да е причина да изгаря предпазителя и по какви причини се е пробил диода?
Фурната е с грил и въртящ се плот.Има 5бр. микроключета и още на 2г. "Г"-образните крачета на вратата бяга претрили бутонине които натискат и се наложе да им лепна пласмасови парчета за да натискат бутона на микроключетата.
Може ли тези микроключета да са причина за повреди?
Ако някай има опит в ремонта на такива фурни нека сподели. Благодаря.

Всичко записи: 39 : Дата на рег-ция: Яну. 2010 : Отправено: 27 Януари, 2011 - 15:34:53
kolyoАдмин
От: Русе


Откачи двата извода от магнетрона и пробвай - ако бушона не гори, значи е от него

Всичко записи: 12482 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 27 Януари, 2011 - 16:27:26
valio64


Нов участник


Напълно е възможно да гори предпазителя от микроключетата.Единият от тях дава на късо захранването , ако някой от другите залепне или се отчупи някой от палците , които ги натискат . Това е направено с цел безопастност.

Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Март 2009 : Отправено: 27 Януари, 2011 - 19:24:25
olrod


Нов участник


Проверка на високоволтовия кондензатор
Всички проверки на елементите на микровълновата фурна се правят при изтеглен от мрежата шнур. Преди да се измери капацитета на кондензатора е необходимо да се свали инсталацията от изводите му и да се разреди, чрез даване на късо с върха на отверка или друг провеждащ електричество инструмент. Капацитета на кондензатора на фурната е в диапазона 0.96 - 1.4µF . Проверете и за утечка към корпус, особено ако фурната е с изгорял високоволтов предпазител.

Проверка на високоволтовия диод
Високоволтовият диод, или каскадата от диоди не се отпушва напълно от батерията на оммера в права посока. Това, което трябва да видите е показание около 10 Mом. Както всеки диод и нашия е по-вероятно да се пробие, от колкото да прекъсне.

Проверка на повишаващия трансформатор
Не се опитвайте да мерите напрежението на вторичната намотка на високоволтовия трансформатор, или поне не го правете с любимия си уред. Ние се задоволяваме от стойност между 70 и 120 ома на повишаващата намотка, под 0.5 ома на подгряващата и 2 до 4 ома на първичната намотка. Естествено за къси съединения между намотки можем само да гадаем, но в повечето случаи ако има проблеми те са видими с просто око.

Проверка на магнетрона
Това за което може да ни е полезен мултицета е да проверим дали няма утечка към корпуса от изводите на магнетрона. Досега не сме срещали прекъснат катод но знае ли човек.Задължително е капачето на антената да е цяло и на място, както и да сме сигурни, че магнитите не са спукани. Друго, което не Ви препоръчваме да се убеждавате са 105 C - 110 C - температура на магнетрона след 5 минути работа.
Най-вероятно повредата е в ниската чяст щом е здрав високоволтовия предпазител 0.7А и няма искрене от антената на магнетрона.

Всичко записи: 4 : Дата на рег-ция: Дек. 2009 : Отправено: 03 Февруари, 2011 - 09:14:13
Valchev


Нов участник


Смених високоволтовия диод.Високоволтов приедпазител не се вижда предполагам, че е комбиниран в кондензатора.Подмених микроключетата
без едно/оказа се, че има разлика от къде излиза единия извод и пречи на закрепването/ Сега фурната работи, но не разбрах причината да пробие диода и дали заради него гори предпазителя.Оригиналния предпазител е
10 А стъклен пълен с кварцов пясък, но аз сложих такъв без пясък/ не намерих в Бургас като оригиналния или с керамичен корпус/.Дали има значение какъв е предпазителя след като този е 10 А/250V ?
Замерих старите микроключета - работят, имат износване по бутончето.

Всичко записи: 39 : Дата на рег-ция: Яну. 2010 : Отправено: 04 Февруари, 2011 - 19:12:48
AltiumНов участник
От: Варна


Може ли д побликуваш схема на тези микропревключватели как са свързани понеже имам една с разкачени микропревключватели по вратата.

Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Авг. 2011 : Отправено: 15 Август, 2011 - 21:39:41
 
| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на микровълнови фурни , печки , котли » Микровълнова Delonghi MW 400 [Страници (1)]Powered by ExBB 1.9.1

BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0101 ]   [ Gzipped ]