Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Индукционен плот Zanussi ZKT ­ 641DBV

Форум » Ремонт » Ремонт на микровълнови фурни , печки , котли [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

gatev

Редовен участник

Здравейте, имам проблем с ремонта на индукционен плот за вграждане, проблемът е, че падаше предпазителя при включването на двата малки котлона, установих че бяха закъсили два от мощтните транзистора - (46N20), но след тяхната подмяна тръгна единият, но при включването на другия транзисторите пак изгърмяха, ако някой има идея каква е причината ще съм благодарен ако пише. (подменен е и изправителя)
http://reparatumismo.mforos.com/1726309/10325125-fallo-placa-induccion-zanussi/
Четох я тази страница, но проблема при мен е че пак изгарят и не знам защо
дали проблема не е от кондезатора последователно на котлона

att-5140ee9bc48d6tion.jpg

Всичко записи: 129 : Дата на рег-ция: Февр. 2011 : Отправено: 13 Март, 2013 - 22:30:45
gatev

Редовен участник

Това е снимка на платката, схемата и е подобна на тази от снимката,но не е същата. Проблема е, че транзисторите са скъпички и не искам да си правя експерименти. Ако някой има идея, кое може да изгаря тези транзистори на 60А
Горе-долу реалната схема

att-5144ad1b4c50dussi.png

Всичко записи: 129 : Дата на рег-ция: Февр. 2011 : Отправено: 16 Март, 2013 - 19:34:19
kolyo

Админ
От: Русе

Да не би да има изтекли електролитни кондензатори в захранването преди трансформатора и транзиторите да не се отпушват напълно

Пък и гледам че испанеца е сменил и ценерите

Всичко записи: 12547 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 16 Март, 2013 - 20:55:31
Боян Ангелов

Участник

Провери индуктивноста на котлоните-бобините и ако има с някои работещ със същата мощност сравни стойностите тъй като с ом-метър не можеш да хванеш между витково ако има, а точно то може да е причината за големия ток.

Има много начини. С мултицет които има сектор "H" за индуктивност

Всичко записи: 70 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 17 Март, 2013 - 09:27:48
gatev

Редовен участник

Имам подобни котлони, не им знам мощноста, а как да им проверя индуктивноста незнам?

Проблема е че предпазителя пада в момента на включване на котлона без да има съд върху него което е странното

Всичко записи: 129 : Дата на рег-ция: Февр. 2011 : Отправено: 17 Март, 2013 - 12:17:48
kolyo

Админ

Пусни го през лампа и ще разбереш къде окъсява

Ами прекъсни фазата или плюса на силовата верига и го прекарай през лампа или нагревател

Всичко записи: 12547 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 17 Март, 2013 - 12:42:27
Боян Ангелов

Участник

това е схемата и ако, кондензатора С е дал утечка много ясно че, ще гори предпазител
по добре го смени.

att-5145ec576ca2c3_13.png

Всичко записи: 70 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 17 Март, 2013 - 18:16:23
gatev

Редовен участник

Кондензатора не е електролитен и не е пробил, мерих го 3.3uF, пада бушона и ведната изгарят и двата транзистора при самото стартиране без нищо отгоре, което е странното.
Това с нагревателя е ясно но как ще ми помогне, нали пак ще изгорят транзисторите, а са по 20 кинта единия.
мога да го свържа преди изправителя, няма ли да даде грешка и на управлението

Всичко записи: 129 : Дата на рег-ция: Февр. 2011 : Отправено: 17 Март, 2013 - 19:15:01
kolyo

Админ

Няма да изгорят
Пробвай и ще разбереш

Всичко записи: 12547 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 17 Март, 2013 - 19:19:43
gatev

Редовен участник

Здравейте отново, тая плоча направо ме побърка, вече незнам какво да правя.
Тъй като платката е симетрична и управлението на двата малки котлона е едно и също сравних стойностите на транзисторите и резисорите едни и същи са, измерих кондензаторите и всички са ОК ценеровите диоди също(тях съм ги мерил като обикновенни диоди), незнам вече къде да търся, страх ме да не гръмнат пак. Не съм пробвал това с нагревателя, тъй като незнам точно как ще ми помогне да разбера повредата. Моля да ми дадете няква насока.

P.S. Допуснал съм грешка, диодите са между Гейта и Сорса,

Всичко записи: 129 : Дата на рег-ция: Февр. 2011 : Отправено: 20 Март, 2013 - 13:28:56
rope

Постоянен участник
От: София

P.S. Допуснал съм грешка, диодите са между Гейта и Сорса,
Нищо ново не каза , ако бяха така както си ги дал - ясно от какво горят транзисторите .
Провери драйверния траф за пробиви и утечки .

Всичко записи: 426 : Дата на рег-ция: Септ. 2006 : Отправено: 20 Март, 2013 - 15:25:27
gatev

Редовен участник

rope това е проблема,че няма нищо ново...
проверих трафчето няма нищо нередно. Май ще слагам новите транзистори и ще пробвам през нагревател.....нямям друг избор

Всичко записи: 129 : Дата на рег-ция: Февр. 2011 : Отправено: 20 Март, 2013 - 15:50:01
gatev

Редовен участник

Смених транзисторите, и подмених единият котлон с друг който имах, но стана, явно той е давал проблема.
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ !

Всичко записи: 129 : Дата на рег-ция: Февр. 2011 : Отправено: 21 Март, 2013 - 21:12:07

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на микровълнови фурни , печки , котли » Индукционен плот Zanussi ZKT ­ 641DBV [Страници (1)]