Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Готварска печка GAMALUX LF60MM22

Форум » Ремонт » Ремонт на микровълнови фурни , печки , котли [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 механичния таймер се разваля непрекснато
Косьо

Нов участник

Здравейте.
За пореден път таймера отказа.След дисекцията която правя се установява,че има един пластмасов чоп притискащ контактната пластина,именно той се стапя вследствие на греенето явно.Под греене визирам това на самата пластина,вследствие протичащия ток при повишена мощност на фурната.
По магазините се предлагат тези таймери,явно се вграждат във всички уреди от този тип на пазара,понеже не виждам друг модел.Водят се 10А.
В момента съм пред дилема, дали да закупя поредния такъв или да го изолирам и да нямам таймер?
И може ли някой да ми каже как и от къде мога/ако мога/да намеря по-силен такъв,по-качествен...?
С този тип таймери/без първите 2/
http://nikelectric.com/index.php?cPath=48_255
ползвам фурната на 180 градуса,но това само отлага следващия ремонт.При 200градуса не издържа и ден.
Приемам съвети всякакви.

Всичко записи: 21 : Дата на рег-ция: Февр. 2012 : Отправено: 06 Февруари, 2014 - 12:27:30
rope

Постоянен участник
От: София

Че разтовари контакта с едно реле, или малък контактор . Ако само греенето е причината .

Всичко записи: 427 : Дата на рег-ция: Септ. 2006 : Отправено: 06 Февруари, 2014 - 13:22:50
Мърфи

Редовен участник

Реле 20 амперово с работна намотка на 220 волта.Таймера ще ти е пусков за релето,а контактите на релето,ще са на мястото на таймера.Такива релета има много.Виж по магазините,примерно такова е на микровеле LG.

Таймера си остава там където си е.Не го махаш.Но контактите на таймера ще управляват намотката на релето,а контактите на релето са вече на силовата верига.Релето го меткаш някъде вътре.Е не точно де.Намираш му място и го закрепваш към корпуса. Т в пунктира е както ти е по схема в момента.
Rt ти е товара.Демек нагревателите на фурната

att-52f493c02efdaMM22.jpg

Всичко записи: 134 : Дата на рег-ция: Юли 2013 : Отправено: 07 Февруари, 2014 - 09:26:31
joroklima

Постоянен участник

Ето ти едно реле:
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%A0%D0%B5%D0%BB%D0%B5+220V%2F30A+JQX16FS

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 07 Февруари, 2014 - 11:51:31
anons

Участник
От: Варна

Захранващия кабел в печката трябва да отива на клеморед. Жълто-зеления ти е зануляването и е свързан с корпуса, в случая то не те интерисува. Другите два са ти N-нула и L-фаза, проследяваш, кой от двата е свързан в момента с таймера, прмерно L и пускаш кабел от N до новото реле. Ако нямаш 2.5 кв. мм. кабел със силиконова изолация си поръчай и от него.

Всичко записи: 73 : Дата на рег-ция: Апр. 2012 : Отправено: 07 Февруари, 2014 - 21:14:31
Косьо

Нов участник

Всичко вече ми е ясно като бял ден,благодаря на отзовалите се.
Виждам,че ще трябват и кабелни обувки,а последно като купувах бяха ужасно тънки.
Последния въпрос,който ми изниква е как да разбера кои кръчета за къде са,ако няма картинка на самото реле?Номерацията дали съвпада с релетата от колите да речем?
Инъче през таймера върви фазата.

Всичко записи: 21 : Дата на рег-ция: Февр. 2012 : Отправено: 08 Февруари, 2014 - 07:43:20
Мърфи

Редовен участник

Тънките са за намотката на бобината.По-широките са ти силовите.Ако не са нарисувани на корпуса на релето ще трябва да премериш с мултицет и да подвържеш нормално отворените.

Всичко записи: 134 : Дата на рег-ция: Юли 2013 : Отправено: 08 Февруари, 2014 - 09:20:13
Косьо

Нов участник

Благодаря на всички отзовали се,днес свързах техниката.Само да допълня колегата Анонс,че всъщност към релето се пуска не един,а 2 кабела.Единия е нула за намотката и една фаза за веригата.
Както и да е,взех кабел 2,5кв. но се наложи да пускам по-тънък за тънките крачета на релето,понеже не можех да монтирам оувките.Пък и няма товар там,само дето кабела го изрових от моите резерви,понеже нямах подходящ.
Релето пък нямаше къде да монтирам поради къса връзка със следващия ключ и го окачих под единия котлон с тел....от парче кабел.
Цялата работа ми отне сигурно над 2 часа,но повечето от времето глътнаха обувките,както и меренето на клемореда,понеже нещо на кръст вървяха токовете.
Странно,продавача от който поръчах частите каза,че таймера бил 15 ампера.Само в 2 сайта го открих сс снимка и в другия го водеха 10А,което обяснява слабоста му.Та продавача каза,че до сега оплаквания не е имало,а е продал доста.Не се сетих да питам,как като са толкова здрави все пак се купуват??Явно са слабо място.
От тук на татък се надявам да не се налага да пиша за същото.
Отново благодарности на всички отзовали се И КЪСМЕТ.

Всичко записи: 21 : Дата на рег-ция: Февр. 2012 : Отправено: 11 Февруари, 2014 - 19:46:20
Косьо

Нов участник

Щастието беше до днес.Печката не тръгва,този път сдаде багажа релето.Вярно,че е китайско,30 ампера.Счупих го да видя какво става вътре,ще приложа и снимка но с една дума-изгоря.Не мога да разбера къде е проблема вече-в мен ли,в печката ли има нещо на късо или реотаните са прекалено мощни??Помощ,не знам какво да правя-ново реле ли или да връзвам направо таймера пак?
Релето беше капсуловано,а и пара и конденз там точно два ли има,че котлона щеше да е кондензирал.Каква причината всъщност за тая повреда и то все на входа дето се вика-два таймера и реле.Може ли да е контакта нещо дефектен,или пък тая печка дърпа ток като за световно??Не съм запознат с контакторите,най мие лесно да поръчам ново реле и да се гъзурча цял ден да го правя,но не е решение да става и то консуматив.

att-531867e11f2ef22.jpg

Всичко записи: 21 : Дата на рег-ция: Февр. 2012 : Отправено: 06 Март, 2014 - 12:17:37
kableman

Постоянен участник
Олеле! Пара, конденз?Помислил ли си за това? Купи си едно реле българско РКП, навремето ги слагаха в акумулиращите печки.И то е с кабелни обувки-3X. 16 ампера,и оперативна на 220волта.Ще пасне там,а и не се чува.А другия варянт е V40,V63, V100-чешки контактори...От време на време като претрака ще ти напомня че печеш нещо,та да не забравиш.Аз на младите майки,и на непомнещите дърти моми, такива слагам, и ме споменават, че и кекс ми правят

Всичко записи: 273 : Дата на рег-ция: Окт. 2006 : Отправено: 06 Март, 2014 - 18:25:03
Мърфи

Редовен участник

По съм склонен да си мисля ,че е била слаба връзката на кабелната обувка и извода на релето.Има едни жълти кабелни обувки по магазинската мрежа които са доста калпави според мен.Много лесно се разхлабват,а от там водят до калпава връзка.Аз използвам бели.

Всичко записи: 134 : Дата на рег-ция: Юли 2013 : Отправено: 08 Март, 2014 - 10:57:34
pacofazomera

Постоянен участник
От: Русе

мда има едни тънки кабелни обувки -като вестник се гънат

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Яну. 2010 : Отправено: 08 Март, 2014 - 20:29:21
Косьо

Нов участник

Да,моите са жълти но ще потърся бели.Странно как една хлабава обувка можее да разтопи релето отвътре така.Пък и на той дебелия кабел доста трудно я захванах...
Ако не намеря бели какво да правя?

Поръчах вече реле като предишното от http://tpetrov.com ,понеже още нямаше отзиви по темата.Явно са извикали Еконт на място,защото доставката ми до офис излиза по-скъпа от самото реле..Утре ще го взема и ще потърся въпросните бели оувки.Ще си купя специално и клещи за обувки...
Не е лошо обаче да ми обясните по повод последния линк на Бейзат,по-точно първия линк още,дали релето става/от едната му страна пише 32В прав ток/,както и наина му на свръзване.

Всичко записи: 21 : Дата на рег-ция: Февр. 2012 : Отправено: 08 Март, 2014 - 22:16:39
Бейзат

Нов участник
От: Русе

http://tpetrov.com/search.php?prod=Реле+SOLID+STATE+25A+2
http://tpetrov.com/search.php?prod=Реле+SOLID+STATE+40A+2A
На първия линк снимката не е вярна.В долната страна пише,че е от 80 до 250в променлив ток.Свързва се по същия начин.Входа(input) вместо бобина,а output e нормално отворения контакт.Желателно е входа и изхода да са в отделни вериги, защото са галванично разделени.

Всичко записи: 27 : Дата на рег-ция: Апр. 2006 : Отправено: 08 Март, 2014 - 22:19:30
anons

Участник

За всеки случай монтирай релето накъде в отстрани да не е над фурната или под котлон.

Всичко записи: 73 : Дата на рег-ция: Апр. 2012 : Отправено: 10 Март, 2014 - 09:40:46
Косьо

Нов участник

Е да,мислех да го пусна доло но наново кабели...а и обувки...все пак бъркам на кофти място и ми трудно.Не ми с разглабяха пак газовите котлони и половината печка та да стигна до контактите като хората.
Та днес взех релето от линка преди на единия колега.И простата ми глава да не го отвори още там,та да видя,че на него пък обувките управляващи бобината са някакви средни-нито малки,нито големи.Абе пълна каръщина,сложих от жълтите обувки там,малко ги попресовах и толкоз,с надеждата,че все пак товар там няма....
За сметка на това намерих от белите обувки.Всичко на всичко използвах всъщност една,другата си е оригиналната към градусите на фурната,с нея проблем няма.Клещи не взех,понеже имаше само един модел от 38 лв,а за 2 пъти в живота не ми се дават такива пари.
Релето вече е свързано и работи,на същото място го закрепих,като огледах внимателно за кондез и мазно върху тавана на печката и старото реле-няма такива.Надявам се да не поввдигам повече тази тема,но ако все пак и това се разтопи ще я нося на майстор,да стиска той обувките и да дава гаранция.То печката е нова и в гаранция,но проблема е ,че живея на село и всякакви ремонтни дейности извън къщата са ми трудни.А и я купувах през нета,е няма такова набутване.Котлоните/газовите/са сбъркани заводско-големия отпред,макия отзад.За сметка на това пък скарата върху тях е правилна-голямата дупка е отзад .
Благодаря на всички отзовали се за пореден път.Ако някой го осени някаква идея-насреща съм за експеримент по-навреме...

Всичко записи: 21 : Дата на рег-ция: Февр. 2012 : Отправено: 10 Март, 2014 - 19:07:07

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на микровълнови фурни , печки , котли » Готварска печка GAMALUX LF60MM22 [Страници (1)]