Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

хладилник INDESIT TAN13NF G - ­ схема

Форум » Други » Търсене на схеми , dump-ове , инструкции [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 търся схема
bandev

Нов участник
От: Бургас

Здравейте на всички.
Имам хладилник Индезит TAN13FNG Total No Frost /хладилник с горна камера, компресор Данфус и с два отделни регулатора за двете отделения/.
Проблемът е следния: в горната част на хладилника има отвори за обдухване от вентилатора, от които започва да тече конденз върху вратата отвътре, докато съда върху компресора и камерата са сухи. След като изключа хладилника и го оставя за 24 часа и повече да се размрази напълно в съда на компресора се събира около 1 л. конденз. Така хладилника работи около два месеца нормално и отново се появява същия проблем. След диагностика на хладилника от сервиза се оказа, че е изгорял нагревателя, който се намира във ваната за събиране на кондензат в камерата и го смениха, но след около два месеца пак се появи същия проблем.
Моля за вашите мнения по проблема и ако е възможно да ми предоставите схема на хладилника или подобна.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 31 Октомври, 2007 - 20:34:55
kolyo

Админ
От: Русе

И ние имахме същия проблем с такъв хладилник , но той въобще нямаше нагревател във ваничката.
Проблема беше че замръзва тръбичката за източване на водата и тя се стича в хладилника - както и при теб.
Колегата му пригоди един и оттогава няма оплаквания.
Сигурен ли си че твоя е имал нагревател - той е опция

Имам схема за TAN13NF :

att-4728cd9ddbf3eAN13.gif

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 31 Октомври, 2007 - 20:46:53
bandev

Нов участник

Да, защото стария го върнаха в София, понеже тогава хладилника беше гаранционен. Нагревателят е облепен с фолио за ваната. Разликата беше, че новия нагревател е с различни букси и се наложи да се пригодяват от стария.
Докато беше нов хладилника ми година и половина този проблем го нямаше.
Доколкото разбирам новия нагревател е бил дефектен, а е възможно и при пригаждането на буксата някъде да не прави връзка или да има изгорял предпазител, както гледах при едно Канди, но пък на схемата по-горе не забелязах такъв.
Имам предвид горе в дясно на схемата, което предполагам, че е нагревателя, понеже не си личат добре надписите.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 31 Октомври, 2007 - 22:28:22
kolyo

Админ

TF - Fuse-thermic

Горе вдясно е датчика за температура.

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 31 Октомври, 2007 - 22:38:11
bandev

Нов участник

Има два нагревателя - единия във ваната с R=11,5 kом; и един на изпарителя с R=368 ом;. Нормални ли са тези съпротивления?
Достъп до самата платка с електрониката ще има утре и тогава ще стане ясно къде са точно предпазителите и дали са здрави. Между другото в камерата зад изпарителя на стената е разположен и един елемент с 4 кабела, наподобяващ на кондензатор с размери 4 х 1 см и без маркировка.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 01 Ноември, 2007 - 23:13:11
kolyo

Админ

Този "елемент" е предпазителя

единия във ваната с R=11,5 kом Нормални ли са тези съпротивления?
нормално е. Подай му захранване и виж дали ще грее.

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 01 Ноември, 2007 - 23:37:05
bandev

Нов участник

Този предпазител го замериха и не даде никакво съпротивление. Разбира се при замера температурата не беше - 8 градуса, но при всички положения около нулата, защото на 10 см. под него ваната беше пълна с лед.
Остава да се охлади - 8 градуса и да се види дали ще даде контакт или не.
Оказа се, че нагревателя във ваната е здрав и с параметри 220V/47W, 220V/49W с една навивка като тези, които се слагат на преградата между камерите на хладилниците за избягване появата на конденз на тази преграда. С две думи - излъгали са ме и са сложели не като стария, който по думите на майка /която пресъстваше при ремонта, понеже за съжаление бях на работа/ ми е бил няколко пъти по-голям. Според техника това не е голям проблем, понеже може да се сложи нов, но трябва да се знае каква е била оригиналната мощност и вида за сравнение.
Та първия ми въпрос е: възможно ли е някой да ми каже каква може да е била оригиналната мощност на нагревателя и от къде мога да го видя на картинка?

Датчикът за включване и изключване на нагревателите или така наречения дефростер има само означение ITWISPRACONTROLS /ще приложа снимка/ и има две двойки кабели: червен/син и черен/сив. От руския сайт разбрах, че едната двойка е термопрезпазителя, но коя точно не знам, а другата е термовключвателя. Проблема, е че при стайна температура и на двете двойки кабели не дават връзка, а би трябвало на едната съпротивлението да е 0,1 Ом. Вторият ми въпрос е: от къде могат да се видят параметрите на датчика, евентуално с какъв от друг хладилник може да се замени и ако при пробата му при - 10 градуса включи термовключвателя може ли външно да се пригоди термопредпазител и с какви параметри?
Благодаря предварително.

Само да отбележа: неправилния нагревател е сложен от техниците на Индезит в Бургас и никаква инфорамация не мога да ползвам от тях.

att-472b7660762f60751.JPG

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 02 Ноември, 2007 - 21:10:16
kolyo

Админ

Нагревателите на NoFrost хладилници са почти еднакви :
http://www.stinol-repair.ru/table_2.html
Но според мен 11,5 kом е голямо съпротивление за 50 ватов нагревател

Дефростера може да се замени само с друг дефростер - ако не можеш да намериш нов, потърси в магазините за хладилници втора употреба

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 02 Ноември, 2007 - 21:28:11
bandev

Нов участник

И според мене този нагревател е за смяна, защото както споменах оригиналния е бил няколоко пъти по-голям. Ще потърся някой с R=691 Ом или 70 - 80 W, както се посочва в руската статия.
А относно дефростера след като се разрових в интернет установих, че ITWISPRACONTROLS означава ITW Ispracontrols - INDUSTRIAL HIGH QUALITY COMPONENTS:
http://www.itwispracontrols.com/eng/default.htm
Ще се поразровя и дано намеря някакви данни, защото не се знае дали ще има точно като моя по магазините.

Работата става много трагична, след като се оказа, че части за no frost хладилници почти няма /поне така е в Бургас/ - нагреватели, дефростер. Явно работата отива към побългаряване. За вана се намират само дава нагревателя:
1. нагревател от МРАЗ: 220 v, 15 W, 3,2 KОм, залепен на алуминиева ламарина с размери 11 х 36 см.;
2. някакъв универсален нагревател: 220 v, 7 W, 8,2 KОм, залепен на самолепяща алуминиева лента с размери 7 х 29 см.
Намира се дефростер модел ТАБ-Т-3 /руски/ с три кабела - един общ и по един за температурния датчик и термопредпазителя 72 градуса - http://www.valley.ru/~orlex/temp.htm , който явно няма да стане, понеже моя е с четири кабела.
Намериха ми здрави дефростер с четири кабела, втора употреба, произведен в Луксенбург и означение ЕLTH 20Т80К, Type 261N и отделно само термопредпазител 72 градуса, също втора употреба.
Въпросите ми са следните: кой от двата по-горе посочени нагреватели да се сложи във ваната и да сменя ли оригиналния дефостер нацяло с този втора употреба или само прекъсналия термопредпазител от него с другия, който съм намерил.
Предварително благодаря за отговорите.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 02 Ноември, 2007 - 22:54:03
kolyo

Админ

Повечето хладилници NoFrost са с "люксембургски" дефростери
За нагревателя - колкото по мощен, толкова по добре.

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 06 Ноември, 2007 - 21:43:27
bandev

Нов участник

Здравейте отново на всички
Последната ми молба към kolyo или някой друг, който разполага с необходимата информация, е за ел. схема на платката, с което смятам, че темата се изчерпва и има достатъчно информация ако някой се сблъска със същия проблем.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 12 Ноември, 2007 - 15:01:12
kolyo

Админ

Производителите не предоставят схеми на платките, нарисувай си я сам.

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 12 Ноември, 2007 - 17:34:27
vasil1968

Нов участник
От: Варна

Пичове, аз имам същият проблем с хладилника .Прочетох какво сте писали досега и измерих съпротивленията на нагревателите. Този на ваната беше 1,5к, а на изпарителя 770ом.Не знам много ли е малко ли е?
В руския сайт пише че, таймера включва нагревателите. Къде се намира той?Някой ако знае моля за помощ

Всичко записи: 26 : Дата на рег-ция: Юни 2009 : Отправено: 01 Юни, 2009 - 20:55:21
kolyo

Админ

На този модел "таймера" е платката

Провери дефростера

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 01 Юни, 2009 - 21:20:29
kolyo

Админ

Здравей, Колуо , беше ме посъветвал да извадя дефростера и го направих.
Сложих го във фризера и след известно време го извадих и премерих между син и сив кабел дава връзка, а между червен и черен даде 16Мом. След което го сложих в топла вода. Между син и сив кабел продължи да дава връзка, а между червен и черен съпротивлението започна да пада и стигна 1Мом. Значи ли това , че дафростера е изправен?Ако е изправен би следвало да е повреден таймера или има нещо друго?
Къде се намира тази платка? Предварително благодаря за отговора.
Когато е във фризера трябва и двете двойки контакти да са затворени(син със сив и червен с черен) .
В топла вода трябва единият контакт трябва да е отворен(червен с черен)
Сменяй го.

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 17 Юни, 2009 - 19:18:28
vasil1968

Нов участник
От: Варна

Не мога да намеря дефростер . В София намерих от уерпул, той дали става

Всичко записи: 26 : Дата на рег-ция: Юни 2009 : Отправено: 02 Юли, 2009 - 19:07:04
kolyo

Админ

Всякакъв става , стига да го вържеш както трябва.

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 02 Юли, 2009 - 19:23:30
bandev

Нов участник

Попадна ми друг хладилник като моя с дефектни награвател на ваната и дефростер /термопредпазителя беше сработил и след това от време на време изключваше и включваше без причина, т.е. трябваше да се смени/. Оригиналният нагревател на ваната е 30W/240 V, залепен на самозалепващо фолио на ваната. Понеже никъде не се намират такива, а в сервиза в София им се води само като позиция, но без налични, се наложи да си направя сам от самозолепващо алуминиево тиксо и нагревателен елемент. Оригиналните дефростери ги продават в централния сервиз само в комплект с нагревателя на изпарителя, което оскъпява ремонта, затова се наложи да сложа от този модел http://www.electromagnit.ru/data/orlecs/drt/tab-t.pdf , понеже само тях намерих.

Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 27 Януари, 2010 - 10:04:46
malin

Редовен участник
От: Враца

Здравейте, Бихте ли ми казали стойноста на С2 на тази платка.
Изобразена на схемата по-горе.

Всичко записи: 143 : Дата на рег-ция: Юли 2006 : Отправено: 26 Март, 2013 - 22:00:09
kolyo

Админ

22n

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 26 Март, 2013 - 22:10:37
Niikii

Нов участник

Здравейте Имам следния проблем с този модел Indesit BAN 13.Обледенителя замръзва и подпушва вентилационите канали към хладилната част. Според мен не се включва нагревателя който е поставен на обледенителя. Отварих хладилника и замерих нагревателя 330 ома. Като му проследих веригата открих че му се подава директна фаза от захранващия кабел. Нулата не успях да открия от къде идва. Можете ли да ми кажете евентуално решение на проблема. Къде се намират тези термопредпазители ? Може би веригата за нагревателя да е разкъсана от там Благодаря Ви предварително

Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Юни 2013 : Отправено: 24 Юни, 2013 - 08:21:26
kocetoMR

Нов участник

Здравейте аз има същия модел.Нагревателя в ваната ми не работи а е здрав-1.5к Дефростера ли да меря? Къде да търся проблема?

Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Яну. 2009 : Отправено: 18 Юни, 2014 - 20:00:46

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Други » Търсене на схеми , dump-ове , инструкции » хладилник INDESIT TAN13NF G - ­ схема [Страници (1)]