|
Не пуска вода и счупена тръбичка на долната част на съда за подгряване на водата |
|
|
|
bandev
Нов участник От: Бургас
|
|
|
|
Здравейте. По среда на приготвянето на кафето изведнъж спря да тече кафе от цедката. От накрайника за топла вода/ пара след отваряне пускаше от време на време много малко вода и повече въздух и пара. След разглобяването на кафемашината се оказа, че съда за подгряване водата (балона) е пълен с отлагания и се е запушил изходния отвор за маркучето към накрайника за топла вода/ пара. Отворих и клапана, пропускащ вода към кафето и го промих. При пускане само на помпата от изходния маркуч излиза вода, но ми се струва че е със слабо налягане и не може да избута пружината на въпросния клапан, а може и същия да е бил много замърсен. На долната част на балона, към която се захваща цедката имаше тръбичка (виж снимката), която е корозирала и се отчупела. Въпросите ми са следните: 1. За какво служи счупената тръбичка и ако я няма може ли да работи кафемашината без проблеми? Ако е абсолютно необходима за работата на машината ремонта й го вижда чрез намиране на подобна тръбичка и заварка с аргон или ако има да се продава само такава резервна част да се смени - моля да ми посочите откъде да я купя (живея в Бургас) и дали въобще се продава отделно ако знаете. 2. Как да разбера дали помпата дава необходимото налягане и след промиването на кафемашината с препарат дали ще се оправи? Предварително благодаря за отговорите.
|
|
Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 26 Юни, 2012 - 23:20:17 |
|
|
|
|
|
|
таз тръбичка има ролята да седи главата пълна с вода и да тече гореща вода .ако я няма водата в горния край на главата е гореща ,термостатите си изкл но за кафето тече студената вода от долната част на главата |
|
Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Яну. 2010 : Отправено: 27 Юни, 2012 - 08:05:26 |
|
|
|
bandev
|
|
|
|
Благодаря за пояснението. Намерих неръждаема тръбичка подобна на корозиралата и я набих в основата, като предварително разширих отвора. Чрез направи си сам мисля, че се получи добре, но резултата ще стане ясен по-късно. Разглобих помпата (ULKA - тефлон -model E type EP 5) , почистих я и я изпробвах самостоятелно - работи нормално. Проблема е в частта след помпата (не знам как точно се казва; обратен клапан?) - На снимката се вижда тръбичката, която се връща от помпата към резервоара за вода и едно малко бяло нещо, което при разглобяването на тръбичката падна от нея. Мисля че играе ролята на обратен клапан, но само гадая. При пускането на помпата това малкото нещо явно не уплътнява добре и през тази тръбичка се връща водата в резервоара - намирам го вътре в тръбичката. При запушване на тръбичката, тогава водата с добро налягане и дебит тръгва от другата по-малка тръбичка към резервоара за подгряване на водата (главата). Въпросът ми е къде точно трябва да стой това малкото бяло нещо, ако е износено мога ли да намеря резервно или трябва да сменям цялата част, ако се намира като резервна част и въобще мога ли да намеря снимки на разглобена част като моята след помпата и описание за какво служи тръбичката, която връща вода към резервоара. Накратко - как да реша проблема и да пусна кафемашината в експлоатация. Предварително благодаря.
|
|
Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 05 Юли, 2012 - 23:08:55 |
|
|
|
|
|
|
Здравей bandev.Отиди на улица ,,Хр.Фотев ,,2а .Това е срещу ,,Пандата,,в една кооперация.Има магазин за резервни части,а в другия край има сервиз.Моята е едно старо Делонги и нямаха такъв клапан.Продадоха ми някакъв преход уж докато намеря нов и така си карам без клапана 4та година.Чао и да подкараш машината. |
|
Всичко записи: 249 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 07 Юли, 2012 - 19:14:59 |
|
|
|
|
|
|
с тоя преход много ще капе от главата.иначе има нови клапани към 15 кинта са |
|
Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Яну. 2010 : Отправено: 07 Юли, 2012 - 19:17:08 |
|
|
|
bandev
|
|
|
|
Здравейте.
Благодаря за коментарите. Особени благодарности на hotcool8 за споменатия от него магазин за резервни части и сервиз за кафемашини в Бургас. Оказа се че няма такъв клапан или пък резервни части за него, но техника от сервиза ме посъветва да елиминирам обратното връщане на водата в резервоара за вода, като навия в отвора болт. Някои машини въобще нямали такава тръбичка, а пък при други, за които липсват клапаните, ги елиминирали. Според него няма да имам проблеми. В крайна сметка го послушах, като си оставих стария клапан с навит болт в тръбичката за обратно връщане на водата. Машината заработи като преди и сега отново прави кафе, но се появи друг проблем - не светва светодиода "ОК", когато е готова водата за пускане на кафе. След около 1,5 - 2 минути водата в бойлера става вече на пара, но индикатора "ОК" не светва. Проверих за свързването на кабелите и дали кабелните обувки са добре монтирани - не открих нередности. Ако е възможно може ли да се намери ел. схема на кафемашината или подобна от друга машина и къде според вас може да е проблема? Дали причината може да е в термостатите, които да не правят добра връзка с бойлера - имаше термопаста, която при ремонта на машината леко се изтри?
П.П. Понеже в предния си пост не можах да прикача всички снимки, които исках, тук качвам адреса, където има снимки на разглобена помпа ULKA - model E, type EP 5 ( http://ulkapumprepair.blogspot.com/2011/02/links-to-full-res-pictures.html ). |
|
Всичко записи: 13 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 10 Юли, 2012 - 00:16:46 |
|
|
|