Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Кафемашина Saeco Syntia - ­ грешка 15

Форум » Ремонт » Ремонт на кафемашини [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

blackbread

Нов участник

Здравейте!Имаме Saeco Syntia и я ползваме само за домашна употреба, но след повече от 2 годишна употреба сдаде багажа! Включих я сутринта за обичайното кафе и от раз ми светна червен ключ с код 11 ! Изключих и след малко пак я включих, започна да плакне и да загрява, смля и пусна кафе, макар, че ми се видя доста постно/рядко-има кафе на зърна и сама си го мели, нали за това е автомат, но за второто кафе ми излезе код грешка 14 ! Изключих, включих многократно, но ми изкарва код грешка 15-светва жълто,че почва да плакне,но реално не плакне,нищо не прави,явно нещо "мисли" и след около 10-15 секунди пак светва червения ключ и кода е 15 !
Товa беше преди 4 дена-оттогава всеки път след пускане на машината, започва жълт цикъл на плакнене-това само на дисплея излиза, без да излиза някакъв прогрес или да има реално плакнене или нещо да се случва,малко мисли и светва червено и код 15!та...както се досещате, не е гаранционна машината вече и се надявам да ми дадете съвет като за средна хубост "специалист", да не кажа лаик и някак си аз да оправя грешката!Поздрави на всички и очаквам съвети и предложения.

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Март 2012 : Отправено: 01 Юли, 2013 - 13:33:54
mgdmgd

Редовен участник

11 coffee boiler in open circuit coffee boiler temperature sensor in open circuit
12 steam boiler short-circuit steam boiler temperature sensor short-circuit
13 steam boiler in open circuit steam boiler temperature sensor in open circuit
14 various temperature errors(in the coffee boiler) coffee boiler temperatures out of control
15 various temperature errors(in the steam boiler) steam boiler temperatures out of control

това ти означават грешките. Видно е че или не ти загрява (прекъснала верига, нагревател ) , или самият темперетурен датчик е дал фира. Може да огледаш и платката за замърсявания и оцвъкване от гадини ако има.

Всичко записи: 141 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 02 Юли, 2013 - 13:02:37
psc_ivan_carski

Редовен участник

А да знаете код 19 ? Още при включването нито тест нито нищо, веднага ключ и номер 19

Всичко записи: 238 : Дата на рег-ция: Дек. 2008 : Отправено: 22 Януари, 2016 - 15:12:37
kolyo

Админ
От: Русе

http://expert-cm.ru/images/stories/sma_syntia-cappuccino_rev00_20101101service%20manual.pdf
SYNTIA CAPPUCCINO TROUBLESHOOTING
01 blocked coffee grinder the coffee grinder is blocked (jammed grinder blades or sensor is not reading properly)
03 brewing unit blocked in ‘work’ descent time-out exceeded
04 brewing unit blocked in ‘home’ ascent time-out exceeded
05 blocked water circuit water does not flow in the flow meter
06 frother unit solenoid valve short-circuit in a solenoid valve of the frother unit
10 coffee boiler short-circuit coffee boiler temperature sensor short-circuit
11 coffee boiler in open circuit coffee boiler temperature sensor in open circuit
12 steam boiler short-circuit steam boiler temperature sensor short-circuit
13 steam boiler in open circuit steam boiler temperature sensor in open circuit
14 various temperature errors (in the coffee boiler) coffee boiler temperatures out of control
15 various temperature errors (in the steam boiler) steam boiler temperatures out of control
16 coffee unit short-circuit brewing unit microswitch short-circuit
18 clock error memory fault or impossible to set
19 no zero crossing no zero crossing on board, could also be caused by the power board

19 - Няма синхроимпулси 50Hz към процесора.
Ако захранването е с трансформатор, би трябвало да има делител с два резистора и транзистор към вторичната намотка на трансформатора(мостовия изправител)

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 22 Януари, 2016 - 16:17:05
psc_ivan_carski

Редовен участник

Да с траф е.

Хо хо да бяха само те, мокрена е и всичко е изгнило и гръмнало,
благодаря за отделеното време,но като гледам щетите ще я сменям цялата!

Всичко записи: 238 : Дата на рег-ция: Дек. 2008 : Отправено: 26 Януари, 2016 - 09:41:24
ivo70

Нов участник

Кафемашина Saeco Syntia
Здравейте! Кафе машината понякога дава че кафето свършва, а отделението е пълно до горе. Това го прави произволно. За 2-3 дена може веднъж, а може и да не го направи. Но може и повече пъти да се изрази проблемът. Сами разбирате че се изхвърля кафе на вятъра, щото започва да мели и преди да спре мелачката изписва грешката и съответно смляното вече кафе отива в бункера за отработено такова. Имам сервизното от което става ясно че се броят оборотите на мелачката с датчик на Хол от които проца определя дали кафето е свършило. Та дали да набедя въпросният датчик или има и нещо друго което пропускам. По моята логика ако е той, би следвало проблемът да се изразява винаги при мелене или бъркам.

Забелязах че се изразява когато е поставена на средна доза кафе. Тоест при максимална или минимална доза проблемът не се появява.
Някакви идеи? Дали нещо софтуера не е омазан?

Всичко записи: 10 : Дата на рег-ция: Апр. 2014 : Отправено: 14 Октомври, 2017 - 11:28:15
Zezi

Нов участник

Колега Иво70,има ли решение на проблема?Аз имам от скоро същата машина със същият проблем!

Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Май 2018 : Отправено: 13 Май, 2018 - 14:56:44
ivo70

Нов участник

За съжаление няма решение. Не ми остава време за нея. Карам я така, само сипвам кафето да е до горе.

Всичко записи: 10 : Дата на рег-ция: Апр. 2014 : Отправено: 22 Юни, 2018 - 11:58:54
mgdmgd

Редовен участник

В керамичните мелници количеството на смилане се определя от оборотите на мелницата. Сензорът на Хол дава импулси към микропроцесора, които се отчитат.
За много модели измерването на тока на мелницата задейства съобщението "контейнер за зърна", ако токът на мелницата е твърде нисък. Намаляването на напрежението се измерва при съпротивление от 4,7 ома / 10 вата.
Въпреки това, досега нямам наблюдение за Syntia това дали е така.
За моделите Incanto, увеличаването на 4.7 ома резистор до 5.6 ohms / 10 вата понякога дава положителен резултат. Ако ви се експериментира, опитайте и на syntia ако платката е така.
Друг начин е да се лъже процесора, но нямям платка на Syntia , за да видя и да кажа къде да се пипне.

Всичко записи: 141 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 28 Юни, 2018 - 13:48:58
ivo70

Нов участник

С датчик на Хол е изпълнението.

Всичко записи: 10 : Дата на рег-ция: Апр. 2014 : Отправено: 06 Юли, 2018 - 18:55:43
mgdmgd

Редовен участник

Датчика на Хол показва само че мотора се върти. Дали има кафе в мелницата (демек как е натоварена, мери се тока през нея) се индикира от пада на напрежението върху въпросното съпротивление , включено последевателно на мелницата (Закон на Ом за затворен контур).

Ако това ( http://www.coffeeland-bg.com/bg-bg/category/product/2204899148770058959/ ) е платката, вероятно въпросният реистор е този големият бял керамичен отдясно на радиатора

Всичко записи: 141 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 09 Юли, 2018 - 13:54:19
kolyo

Админ

Кафемашина Saeco Syntia - Блокирал кафе блок
Здравейте, Имам кафемашина Saeco Syntia SUP 037DR.
Днес сутринта при направата на кафе ми даде червен ключ с код 3. Прочетох, какъв е проблема - Блокиран кафе блок, не може да се извади. Причина - Кафе блокът се е изместил.
Начини за отстраняване - Затворете вратичката за обслужване. Изключете машината и я включете отново. Кафе блокът автоматично се връща в първоначалното си положение.
Не се оправи по този начин. Отворих вратичката, но кафе блокът не мога да го извадя, блокирал е. Молбата ми към Вас е, какво трябва да направя, може ли сам или да ходя до сервиз.
Благодаря Ви предварително
pfxi

Всичко записи: 12505 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 07 Февруари, 2020 - 13:15:58

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на кафемашини » Кафемашина Saeco Syntia - ­ грешка 15 [Страници (1)]