Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Кафе машина SAECO VIENNA

Форум » Ремонт » Ремонт на кафемашини [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 изгоряла писта от R22 до емитер на RIP 33C
MURY

Нов участник

Здравейте колеги, донесоха ми неработеща машина.Мелачката е мелила дълго време със странен звук и след това е от страни на машината (от платката) е започнал да излиза дим. При включване светват трите зелени светодиода и започва да пуши от посочената писта на платката. Еспресо блока е блокирал. Смених ценер диода 33V и TIP 33C с TIP 35C въстанових пистата с проводник но проблема остава. Моля за съвет....

att-529f00113c37aV1_8.jpg

Всичко записи: 5 : Дата на рег-ция: Дек. 2013 : Отправено: 04 Декември, 2013 - 12:12:33
mgdmgd

Редовен участник

Виж платката до къде е прогоряла, изчисти хубаво , ако трябва и дупка направи. Прогорялата писта я махни съвсем (само проводник сложи от край до край). От другата страна на платката наблизо минава високоволтова писта. Възможно е и процесора да е дал фира. За този модел се случва много често.
Получава се от мръсотия, конденз , хлебарки

Всичко записи: 141 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 04 Декември, 2013 - 12:56:09
MURY

Нов участник

А двете микро ключета на еспресо блока и двете ли трябва да бъдат в изключено положение от зъбното колело или едното трябва да бъде включено т.е положението им на снимката правилно ли е?

att-529f15ea324dbblok.jpg

Всичко записи: 5 : Дата на рег-ция: Дек. 2013 : Отправено: 04 Декември, 2013 - 13:45:46
mgdmgd

Редовен участник

Мисля че са така. При включване на машината , механизма връща назад до крайно долно положение ( включване на ключето ) , след което тръгва напред до неговото изключване.

Всичко записи: 141 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 04 Декември, 2013 - 13:51:14
MURY

Нов участник

Здравейте отново. Изчистих платката и прегорялата писта и сега ефекта е следният. Включвам машината и мотора на еспресо блока започва да върти светва зеления бутон на захранването., бойлера започва да топли. след известно време започва отново да дими от платката. Мотора на еспресо блока се движи без да спира от едното крайно положение до другото. Изклюих кабела от куплунга на платката отиващ към бобината на дозатора и отново включих машината тогава светва диода на захранването но мотора на еспресо блока вече не се движи съответно и платката не дими, а бойлера си загрява. Не виждам опушен елемент след като свалих платката не мога точно да определя от къде е димът локализирам го в близост до тиристор Т7, Оптрона и тиристор Т3 имам чувството че димът е някъде от пистите по платката. Моля за съвет, как да продължа, ако имате подобен случай.....

Всичко записи: 5 : Дата на рег-ция: Дек. 2013 : Отправено: 08 Декември, 2013 - 00:27:56
mgdmgd

Редовен участник

така само гадаем. Свали радиатора и огледай около него . Понякода посредством мръсотията около него може да се закъси. Но общо взето трябва да се мери с уреда и да се проверят елементите във проблемните вериги. Провери и оптрона. Ако махнеш кабела от J5 и робота пак върти. най вероятно е отишъл оптрона или Т3.

Всичко записи: 141 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 09 Декември, 2013 - 15:42:18
MURY

Нов участник

Здравейте, първо искам да Ви благодаря, че продължавате да следите темата и да ми давате идеи. Откачих куплинг J5 и робота спря да върти но проблема е че още с включването на машината заработва дозатора и започва да дими. Последното задимяване беше от крачето на RV3 варистора към тиристора, който управлява бобината на дозатора. смених този тиристор но ефекта е нулев. Проблема е че силовата част и управлението са на една платка. Измерих всички елементи по платката, които могат да се измерят всичко изглежда нормално. Не зная как да проверя процесора кое може да активира дозатора още при включването на машината? Ако имаш идея помагай....

Всичко записи: 5 : Дата на рег-ция: Дек. 2013 : Отправено: 10 Декември, 2013 - 16:22:52
mgdmgd

Редовен участник

процесора провери по следния начин: Вземи уред и го сложи на преход. След това хвщаш маса с едното пипало и поверяваш всяко краче, след това спрямо 5V, ако ти покаже под 200mV почти сигурно ти е гръмнало и май на там отиват нещата. Но това дето дими не е от процесора и това дава известни надежди. Разрови я тази платка, не е голяма и го открий. Може и варистора да е. Случвало ми се е. Може да са няколко неща. Това дето изключването на дозатора оказва влияние на въртенето провери оптрона и Т3 , теса близо до управлението на дозатора. провери и сборката R29. Друго не мога какво повече да кажа .

Всичко записи: 141 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 10 Декември, 2013 - 20:09:22
Spasov

Нов участник
От: Пловдив

виената е с много слаба електроника като гледам каде е прекъсната пистата най-вероятно е гръмнал процесора . провери триака на дозатора Т5 може да е пробил

Всичко записи: 6 : Дата на рег-ция: Окт. 2013 : Отправено: 12 Декември, 2013 - 19:10:28
MURY

Нов участник

Триака Т5 смених и варистора му също смених, оптрона смених.Загадката е че при включване започва да върти мотора на асансьора и след малко закъдява,а когато изключа куплунга на дозатора от платката мотора на асансьора спира да върти и платката не къди. И още нещо щом дозатора е изключен от платката бойлера си топли, без да е бил натискан бутона за правене на кафе това не трябва ли да стане след натискане на средния бутон?

Всичко записи: 5 : Дата на рег-ция: Дек. 2013 : Отправено: 13 Декември, 2013 - 08:42:15
mgdmgd

Редовен участник

Ппи включваме се прави начално установяване на робота за да знае процесора в кое положение е (може да ти е спял тока по време на движението му). Бойлера си загрява предварително, може да речеш пък чай да си правиш, знае ли човек. Така че трябва да имаш топла вода даже и де искаш кафе да правиш, а не да я чакаш да се стопли. Я по-добре дай платката на друг да се заеме с нея.

Всичко записи: 141 : Дата на рег-ция: Окт. 2007 : Отправено: 13 Декември, 2013 - 10:22:23
mishel6666

Редовен участник

Saeco Vienna Sa. без дисплей - Не затваря добре клапата на дозатора за кафе
Здравейте, Проблемът е следния, машината работи но от време на време забравя да спре мемачката. След почистване се оправя и до месец пак.
Има там едно телче на клапата с неясна за мен функция. Малко кривене насам натам и се оправяше. Ама не е трайно решение.
Ключето на дозатора не съм мерил но се чува как цъка и изглежда наред. Та ми трябва съвет, нямам опит с кафемашините и препоръка за сервизиране и настройка също приемам. От София съм.
Amaral
първо смени ключето

Всичко записи: 100 : Дата на рег-ция: Окт. 2013 : Отправено: 19 Март, 2016 - 21:15:52
anika

Нов участник

Здравейте, имам кафемашина saeco vienna ще ви бъда много благодарна ако някой може да ми помогне. Проблема е следния, от известно време машината почна много бавно да пуска кафе и вода, реших да я отворя да за прочися маркучетата за вода след което започна да мига червената лампичка, изкарах машината от кутията и отново я сложих и с тока беше до там вече не се включва, лампите не светят проверихме кабелите с плюс на тях има ток.

Всичко записи: 1 : Дата на рег-ция: Февр. 2017 : Отправено: 14 Февруари, 2017 - 20:10:37
ЗЛАТКО

Нов участник

Кафемашина Saeco Vienna
Здравейте,интересуват ме стойностите на R5 и R6. Качвам снимка

Всичко записи: 23 : Дата на рег-ция: Юни 2019 : Отправено: 28 Февруари, 2021 - 14:20:57
kolyo

Админ
От: Русе

Максимален размер на файла (в байтове): 512000

Всичко записи: 12512 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 28 Февруари, 2021 - 16:57:42

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на кафемашини » Кафе машина SAECO VIENNA [Страници (1)]