Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Бойлер Ariston SEN 50 - ­ възвратен клапан

Форум » Ремонт » Ремонт на битова автоматика и дребна битова техника [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

пламен харизанов

Участник
От: София

Здравейте. Проблема с бойлера е следния:
Миналата нощ протече от клапана-много силно капене. Реших,че е повреден самия клапан и го смених.
Тази нощ пак протече от същия клапан.
Клапана е на входящата студена вода.
Така е откакто е сложен бойлера-10-15год. И никога не е протичал така.
Бихте ли дали някакво предположение къде е проблема?
Много благодаря.

Сутринта беше спряло да тече.
Странна работа.
Нощно време да се вдига налягането на водопровода?
Досега не се е случвало.

Всичко записи: 50 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 03 Август, 2012 - 05:08:14
Zdravkicha

Супер участник
От: Варна

Възможно е да се вдига налягането но най-вероятно си попаднал на клапан менте.

Всичко записи: 635 : Дата на рег-ция: Март 2010 : Отправено: 03 Август, 2012 - 11:41:34
пламен харизанов

Участник

Първия клапан си беше оригинален.
Мислех,че заради ръждата и мръсотията се е повредил,но го почистих.
Мисля,че няма какво да му се развали.
И новия е същия.
По скоро нещо с налягането във водопровода е станало.
Защото капе студена вода.

Всичко записи: 50 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 03 Август, 2012 - 13:05:09
upsarin

Участник
От: Бургас

Изчисти бойлера от вътре и ще спре да капе - гарантирам!...и виж тръбата на топлата вода цяла ли е!

Всичко записи: 94 : Дата на рег-ция: Апр. 2009 : Отправено: 03 Август, 2012 - 15:23:59
пламен харизанов

Участник

Ха сега де.
Как се чисти?
Да не би да се разглобява казана?

Всичко записи: 50 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 03 Август, 2012 - 15:43:57
upsarin

Участник
От: Бургас

източваш водата и отваряш от фланеца - много е лесно

Всичко записи: 94 : Дата на рег-ция: Апр. 2009 : Отправено: 03 Август, 2012 - 15:54:12
shockhead

Участник

А провери ли дали всичко е наред с термостата? Вярно е, че външното за бойлера налягане на водопровода може да повиши това в казана, но да не забравяме, че предпазния клапан е комбиниран с обратен и водата в казана остава в една затворена система. Ако налягането вътре се повишава, при изправни клапани то може да се освободи само от предпазния клапан на атмосфера. Ако термостата е изместил заданието си от старост (много слаб пропуск на масло от тръбичката например) е възможно при задание 80 градуса да изключва при 110 например. Тогава налягането вътре ще се повишава над обичайното и ще капе от клапана. Разбира се бойлера трябва да е снабден и с термична защита, но може пък да не сработва по някаква причина. Бих те посъветвал да намалиш заданието на термостата на 50 - 60 градуса и да видиш дали ще капе отново. Ако пък наистина си попаднал на клапан менте спокойно го махни нацяло. Така бойлера ще е свързан директно с водопроводната система и при най-лошия сценарий - в един момент да не изключи нагревателя, то налягането свободно ще се освобождава във водопровода докато не се изпари водата в казана и нагревателя изгори. Даже тогава общото налягане на системата няма да надвиши 5 - 6 атм. и ще си напълно защитен. Някои твърдят, че така топла вода от бойлера може да се върне по студения водопровод, но това не е вярно. Ако тръбата на топлата вода не е цяла се разбира лесно, защото топлата и студената вода в бойлера се смесват и в резултат става хладка на изход от него.
Успех!

Всичко записи: 75 : Дата на рег-ция: Авг. 2012 : Отправено: 01 Септември, 2012 - 20:25:50
joroklima

Постоянен участник

Ако пък наистина си попаднал на клапан менте спокойно го махни нацяло. Така бойлера ще е свързан директно с водопроводната система и при най-лошия сценарий - в един момент да не изключи нагревателя, то налягането свободно ще се освобождава във водопровода докато не се изпари водата в казана и нагревателя изгори.

Някои твърдят, че така топла вода от бойлера може да се върне по студения водопровод, но това не е вярно.

"Колега", ти въобще мислиш ли преди да пишеш, един път казваш, че налягането свободно ще се освободи във водопровода (което е наистина така и не само ти, а и комшиите над вас и те ще имат топла вода през студения кран), след това пък не било вярно това.
Ако пък наистина си попаднал на клапан менте спокойно го махни нацяло.

Защо пишете само глупости, възвратен клапан, трябва да има.
А сигурния начин при който няма опасност бойлер да гръмне е като се затвори крана на студената вода, която влиза в бойлера (ако има такъв, ако няма трябва да се монтира) и да се отвори крана на топлата вода било то на душ или чешма.

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 01 Септември, 2012 - 21:34:35
shockhead

Участник

"joroklima" необходимо е да поучиш още малко физика за да разбереш какво казвам. Вместо изблици на агресивност и демонстрация на неуважение, за колегата ще е по-полезно ако се дават предложения.
И за да не съм "OFF" по отношение на темата като поста на "joroklima" ще добавя, че заставам изцяло зад това което съм казал с уточнението, че сценария, който гореспоменатия колега описва ще се получи само при аварийна ситуация, когато нагревателя не изключи - от студения водопровод на съседите ще потече топла или хладка вода. Е, за щастие това няма да се случва всеки ден, а и те смятам ще са по-доволни на това отколкото да гръмне бойлера на съседа.

Всичко записи: 75 : Дата на рег-ция: Авг. 2012 : Отправено: 02 Септември, 2012 - 13:40:35
joroklima

Постоянен участник

"shockhead", тези конструктори на бойлери, били много тъпи бе, ама те пък изобщо май не са учили физика, като теб. Защо ли изрично упоменават, бойлера да се монтира задължително с клапан, пък на всичкото отгоре и ги продават заедно с него, даже ако го махнеш ти отпада гаранцията. Защо ли? Много ми е интересно, ти в къщи на твоя бойлер, махнал ли си клапана? Ако не си, махни го и го пробвай бойлера без него, пък да видим дали водопроводното налягане ще преодолее налягането в бойлера, когато вдигне 60 - 70 градуса. Дали няма да ти потече топла вода през студения кран?
Ако пък наистина си попаднал на клапан менте спокойно го махни нацяло. Така бойлера ще е свързан директно с водопроводната система

за колегата ще е по-полезно ако се дават предложения.

Аз на колегата не му го препоръчвам това предложение,
от студения водопровод на съседите ще потече топла или хладка вода,а и те смятам ще са по-доволни на това
но от тази гледна точка, съм напълно съгласен, пък и да съм аз един от съседите, ще съм много щастлив.

Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 02 Септември, 2012 - 23:27:51
пламен харизанов

Участник

Спокойно.
Изобщо не съм мислил да махам възвратния клапан.
Термостата няма връзка със случая,защото бойлера не е включен електрически нощно време.А тогава почва да капе.
Пуснах му едно маркуче до пода и е поносимо.
Но вече няма значение-пуснаха топлата вода.

Всичко записи: 50 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 12 Септември, 2012 - 21:32:48

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на битова автоматика и дребна битова техника » Бойлер Ariston SEN 50 - ­ възвратен клапан [Страници (1)]