|
|
|
|
|
|
|
Здравейте. Проблема с бойлера е следния: Миналата нощ протече от клапана-много силно капене. Реших,че е повреден самия клапан и го смених. Тази нощ пак протече от същия клапан. Клапана е на входящата студена вода. Така е откакто е сложен бойлера-10-15год. И никога не е протичал така. Бихте ли дали някакво предположение къде е проблема? Много благодаря.
Сутринта беше спряло да тече. Странна работа. Нощно време да се вдига налягането на водопровода? Досега не се е случвало. |
|
Всичко записи: 50 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 03 Август, 2012 - 05:08:14 |
|
|
|
|
|
|
Възможно е да се вдига налягането но най-вероятно си попаднал на клапан менте. |
|
Всичко записи: 635 : Дата на рег-ция: Март 2010 : Отправено: 03 Август, 2012 - 11:41:34 |
|
|
|
|
|
|
Първия клапан си беше оригинален. Мислех,че заради ръждата и мръсотията се е повредил,но го почистих. Мисля,че няма какво да му се развали. И новия е същия. По скоро нещо с налягането във водопровода е станало. Защото капе студена вода. |
|
Всичко записи: 50 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 03 Август, 2012 - 13:05:09 |
|
|
|
|
|
|
Изчисти бойлера от вътре и ще спре да капе - гарантирам!...и виж тръбата на топлата вода цяла ли е! |
|
Всичко записи: 94 : Дата на рег-ция: Апр. 2009 : Отправено: 03 Август, 2012 - 15:23:59 |
|
|
|
|
|
|
Ха сега де. Как се чисти? Да не би да се разглобява казана? |
|
Всичко записи: 50 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 03 Август, 2012 - 15:43:57 |
|
|
|
|
|
|
източваш водата и отваряш от фланеца - много е лесно
|
|
Всичко записи: 94 : Дата на рег-ция: Апр. 2009 : Отправено: 03 Август, 2012 - 15:54:12 |
|
|
|
|
|
|
А провери ли дали всичко е наред с термостата? Вярно е, че външното за бойлера налягане на водопровода може да повиши това в казана, но да не забравяме, че предпазния клапан е комбиниран с обратен и водата в казана остава в една затворена система. Ако налягането вътре се повишава, при изправни клапани то може да се освободи само от предпазния клапан на атмосфера. Ако термостата е изместил заданието си от старост (много слаб пропуск на масло от тръбичката например) е възможно при задание 80 градуса да изключва при 110 например. Тогава налягането вътре ще се повишава над обичайното и ще капе от клапана. Разбира се бойлера трябва да е снабден и с термична защита, но може пък да не сработва по някаква причина. Бих те посъветвал да намалиш заданието на термостата на 50 - 60 градуса и да видиш дали ще капе отново. Ако пък наистина си попаднал на клапан менте спокойно го махни нацяло. Така бойлера ще е свързан директно с водопроводната система и при най-лошия сценарий - в един момент да не изключи нагревателя, то налягането свободно ще се освобождава във водопровода докато не се изпари водата в казана и нагревателя изгори. Даже тогава общото налягане на системата няма да надвиши 5 - 6 атм. и ще си напълно защитен. Някои твърдят, че така топла вода от бойлера може да се върне по студения водопровод, но това не е вярно. Ако тръбата на топлата вода не е цяла се разбира лесно, защото топлата и студената вода в бойлера се смесват и в резултат става хладка на изход от него. Успех! |
|
Всичко записи: 75 : Дата на рег-ция: Авг. 2012 : Отправено: 01 Септември, 2012 - 20:25:50 |
|
|
|
|
|
|
Ако пък наистина си попаднал на клапан менте спокойно го махни нацяло. Така бойлера ще е свързан директно с водопроводната система и при най-лошия сценарий - в един момент да не изключи нагревателя, то налягането свободно ще се освобождава във водопровода докато не се изпари водата в казана и нагревателя изгори. |
Някои твърдят, че така топла вода от бойлера може да се върне по студения водопровод, но това не е вярно. |
"Колега", ти въобще мислиш ли преди да пишеш, един път казваш, че налягането свободно ще се освободи във водопровода (което е наистина така и не само ти, а и комшиите над вас и те ще имат топла вода през студения кран), след това пък не било вярно това.
Ако пък наистина си попаднал на клапан менте спокойно го махни нацяло. |
Защо пишете само глупости, възвратен клапан, трябва да има. А сигурния начин при който няма опасност бойлер да гръмне е като се затвори крана на студената вода, която влиза в бойлера (ако има такъв, ако няма трябва да се монтира) и да се отвори крана на топлата вода било то на душ или чешма. |
|
Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 01 Септември, 2012 - 21:34:35 |
|
|
|
|
|
|
"joroklima" необходимо е да поучиш още малко физика за да разбереш какво казвам. Вместо изблици на агресивност и демонстрация на неуважение, за колегата ще е по-полезно ако се дават предложения. И за да не съм "OFF" по отношение на темата като поста на "joroklima" ще добавя, че заставам изцяло зад това което съм казал с уточнението, че сценария, който гореспоменатия колега описва ще се получи само при аварийна ситуация, когато нагревателя не изключи - от студения водопровод на съседите ще потече топла или хладка вода. Е, за щастие това няма да се случва всеки ден, а и те смятам ще са по-доволни на това отколкото да гръмне бойлера на съседа. |
|
Всичко записи: 75 : Дата на рег-ция: Авг. 2012 : Отправено: 02 Септември, 2012 - 13:40:35 |
|
|
|
|
|
|
"shockhead", тези конструктори на бойлери, били много тъпи бе, ама те пък изобщо май не са учили физика, като теб. Защо ли изрично упоменават, бойлера да се монтира задължително с клапан, пък на всичкото отгоре и ги продават заедно с него, даже ако го махнеш ти отпада гаранцията. Защо ли? Много ми е интересно, ти в къщи на твоя бойлер, махнал ли си клапана? Ако не си, махни го и го пробвай бойлера без него, пък да видим дали водопроводното налягане ще преодолее налягането в бойлера, когато вдигне 60 - 70 градуса. Дали няма да ти потече топла вода през студения кран?
Ако пък наистина си попаднал на клапан менте спокойно го махни нацяло. Така бойлера ще е свързан директно с водопроводната система |
за колегата ще е по-полезно ако се дават предложения. |
Аз на колегата не му го препоръчвам това предложение,от студения водопровод на съседите ще потече топла или хладка вода,а и те смятам ще са по-доволни на това | но от тази гледна точка, съм напълно съгласен, пък и да съм аз един от съседите, ще съм много щастлив. |
|
Всичко записи: 466 : Дата на рег-ция: Дек. 2006 : Отправено: 02 Септември, 2012 - 23:27:51 |
|
|
|
|
|
|
Спокойно. Изобщо не съм мислил да махам възвратния клапан. Термостата няма връзка със случая,защото бойлера не е включен електрически нощно време.А тогава почва да капе. Пуснах му едно маркуче до пода и е поносимо. Но вече няма значение-пуснаха топлата вода. |
|
Всичко записи: 50 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 12 Септември, 2012 - 21:32:48 |
|
|
|