Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника

Пералня Beko WTV8511XO - платка

Форум » Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини [Страници (1)]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 Завърта мотора рязко
kamen.kolev5555

Нов участник

Пералнята е със светлинна индикация, четков двигател. На всяка програма пералнята напълва необходимата вода, след което включва мотора, но той завърта много рязко. В следствие на това се получава силно блъскане на барабана. Така прави 4 завъртания по2 в двете посоки . След това източва водата и изключва. Не отчита грешки.
Проверил съм мотора, тахогенератора, кабелите до платката и самата платката. Нищо не подсказва за някакъв проблем. Интересно е ,че след принудително изключване на тахогенератора или нагревател не отчита грешки.
В тестов режим ниските обороти са със същия проблем, но центрофугата работи коректно. Ще съм благодарен за някакви идеи от къде е проблема и как да го отстранява.

Всичко записи: 46 : Дата на рег-ция: Ноем. 2012 : Отправено: 14 Август, 2025 - 15:22:57
kolyo

Админ
От: Русе

смени големия симистор на радиатора който управлява мотора

Всичко записи: 12665 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 14 Август, 2025 - 18:27:18
kamen.kolev5555

Нов участник

Благодаря, ще опитам.

Всичко записи: 46 : Дата на рег-ция: Ноем. 2012 : Отправено: 15 Август, 2025 - 00:29:45
angeldqvol

Постоянен участник
От: Гр. Суворово, Варнен ...

Виж магнита на мотора да не превърта, не разбрах как сте проверили тахото.

Всичко записи: 397 : Дата на рег-ция: Апр. 2006 : Отправено: 15 Август, 2025 - 12:56:03
kamen.kolev5555

Нов участник

Искрени благодарности за съвета от Кольо. След смяната на симистора ,всичко с въртенето се оправи. А колегата ,който попита как съм проверил тахото :
1- измерих активното съпротивление на намотката ,което беше над 100 ома
2 - при развъртане на ротора на ръка на клемите на тахото отчита напрежение. Това ме насочи, че проблема нее в тахогенератора.
Още веднъж благодаря за помощта на отзовалите се

Всичко записи: 46 : Дата на рег-ция: Ноем. 2012 : Отправено: 19 Август, 2025 - 20:36:36

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини » Пералня Beko WTV8511XO - платка [Страници (1)]