Списък на форумите Форум
Ремонт на перални , съдомиални и сушилни машини , хладилници , климатици , микровълнови фурни и друга битова техника
 

Пералня Indesit WD 105T


Форум » Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини [Страници (2): [1] 2 » ]

| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |
 Търся кодове за грешки!
ivan_d


Нов участник


Здравейте, Имам проблем с тази пералня - Indesit WD105T със сушилня.
Някой може ли да ми каже кодовете за грешки?
Благодаря предварително!

Всичко записи: 2 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 21 Февруари, 2008 - 09:31:21
kolyoАдмин
От: Русе


http://www.service-ruse.eu/kod/wm/Ariston.html

Всичко записи: 11566 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 21 Февруари, 2008 - 09:39:33
kolyoАдмин
От: Русе


Пералня INDESIT WD 105 T
Здравейте! Снощи пуснах пералнята си както обичайно,но ми направи впечатление,че не спря да пълни вода! Наблюдавах я известно време...напълни доста вода и се притесних,затова я изключих и включих центрофуга с идеята да се изпомпа водата,но пералнята дори въртейки на центрофуга продължаваше на моменти да пълни вода! Дано съм била ясна...
Благодаря ви предварително за отговорите!
didkata

Продухай маркучето което отива към ниворегулатора.Възможно е да се е запушило.Провери и също дали магнет вентила дали не пропуска вода.Случвало ми се е песачинка да го задържи и да не затвори.Откачи захранването и то щте покаже.
kamikatzeto

Всичко записи: 11566 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 17 Декември, 2009 - 17:45:35
kolyoАдмин
От: Русе


indesit wd105t
Не ми показва грешка, диода си премигва нормално и светка като да тръгне праграмата но уви не
четките /макар и до преди малко да си работиха/ са намаляли доста и освен на тях на какво друго да обърна внимание. Благодаря
mladfen

Всичко записи: 11566 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 06 Февруари, 2010 - 23:21:37
kolyoАдмин
От: Русе


Пералня Indesit WD 105 T - грешка ??
След включване на бутона СТАРТ програматора започва да се върти сам и така безконечно.Също така се включва и помпата за изхвърляне на водата.Ясно че е в платката проблема но от какво може да е и имали вероятност да се излъже някакси.Доколкото можах проверих останалите вериги по платката и мисля че са здрави.
Ако някой от вас се е сблъсквал със същия проблем нека да сподели.Ще съм много благодарен на всякакви идеи и съвети.
Благодаря предварително.
Gjaura
Колко пъти мига светодиода ?

Всичко записи: 11566 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 26 Март, 2010 - 18:58:57
kolyoАдмин
От: Русе


пералня със сушилна INDESIT WD 105T - Не пълни с вода.
Не може да се стартира никоя програма, само лампичката светва и люка се заключва.

Здравейте. Най- често пускам пералнята през ноща за да ползвам по-евтиния ток. За това и не съм наблюдавал пералнята когато се е появил проблема. Вечерта преди да я пусна се наложи да отворя помпата за да извадя кибритени клечки които бяха попаднали в пералнята заедно с прането. Помпата беше блокирала, и за да не изтече много вода наклоних пералнята назад под 45 градуса. Заредих пералнята за нощното пране, пуснах я и си легнахме. Сутринта жена ми заварила програматора да се върти безкрайно и я изключила. Прането не беше изплакнато, а в пералнята все още бе водата с праха за пране. Извадих прането и наклоних пералнята назад и отворих помпата за да проверя дали от казана не са слезли към помпата още клечки, но този път нямаше нищо. Източих я внимателно, затворих помпата. Реших че при снощното отваряне на помпата може да се е намокрило нещо и да е сработила някаква защита. Затова посъветвах жена ми да опита да пусне пералнята на програма за плакнене по-късно следобяд. Аз отидох на работа. Привечер жена ми заредила пералнята и изплакнала прането, без да има никакви проблеми. Прибирам се аз от работа, зареждам пералнята за нощно пране. Избирам програма за пране и натискам бутона за стартиране. Лампичката примига както става нормално при зареждане на програма, чу се обичайното цъкване като че ли от задайстването на контактор, люка се заключи, и това беше всичко което направи. Не последва пълнене с вода и завъртане на казана. Опитвах с избор на други програми (сушене, плакнене, центрофуга), но резултата беше съшия.

И така, къде може да е най-вероятната повреда? Имам някакви познания по ел. техника, разполагам и с мултимер. Но някои места са трудно достъпни и за това реших да потърся съвет във форума, надявайки се да избегна ненужно разглобяване на уреда. Мисля че е важно да уточня че пералнята е на пет години и около 1500 цикъла на изпиране. До сега не е имала повреда.
rumenaleksiev

Щом имаш мултимер виж дали на ел. клапана на входа идва напрежение в момента когато трябва да пълни вода. Ако има и се чува щракване виж го да не е запушен или цедката на входа на шланга за чистата вода. Виж и да не е забравен ако има такъв-спирателен кран за водата извън пералнята. Ако там всичко е наред провери ключалката дали заключва вратата . Виж и пресостата (нивомерния клапан) да не е запушен или тънката шлауфка към него която идва от помпата. Провери и термостата като духнеш в него дали щрака 2 пъти и дали комутира веригите. А ако пералнята преди всяка програма докато си е била здрава е тръгвала с изпомпване на водата -провери и помпата дали работи и дали идва напрежение до нея. Най-лесно е като и подадеш директно напрежение с някой кабел. после пиши какво е станало.
Zdravkicha

Zdravkicha поне прочете ли какво си написал пък после и какво е написал питащия . Щом нетръгва на сушилня ,центрофуга и там каквото още изрежда що да мери вентил . Пресостат на тези перални откога цъка два пъти . LB2000 е гръмнала откъм симистора на помпата и питащия да вика техници от сервиз .
bamze


Всичко записи: 11566 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 23 Май, 2010 - 18:54:03
ZdravkichaСупер участник
От: Варна


Може и така да е. Е аз нали му писах да си види и помпата дали има напрежение в момента когато трябва да работи.

Всичко записи: 606 : Дата на рег-ция: Март 2010 : Отправено: 23 Май, 2010 - 19:00:22
rumenaleksiev


Нов участник


Здравейте!
Става въпрос за пералнята Indezit WD 105T, с проблема описан два поста по-нагоре. Проверих всички вериги и не открих повреда. При релетата за температура при пране и сушене нямаше верига, което според мен е нормално за изключена пералня. Дадох платката на един приятел който разбира от електроника да я провери - и той не откри повреда. Каза ми само че няма осцилоскоп да провери процесора и един друг голям зелен елемент които не знам какъв е, но пистите и всички други елементи са здрави.
Поставих платката, включих към мрежата, избрах една от програмите и натиснах бутона за стартиране. Люка се заключи и се подаде напрежение на един от вентилите, а след това на мотора. Зарадвах се че работи и я изключих. Свързах маркуча за водата, привързах кабелите да не висят свободно и я зглобих напълно. Зареждам пералнята пускам я, пълни се с вода мотора върти в двете посоки, всичко си е нормално. Искаше ми се да я наблюдавам през цялото време, но беше късно вечерта, и си легнах. На сутринта - програматора се върти безкрай, диода който свети при заключен люк примигваще в следната последователност: В интервал от 10 до 12 сек. не свети, след което светва два пъти, за малко по-малко от три секунди. Интервалът между двете светвания (когато не свети) е равен по продължителност на интервалите когато свети. Гледах метода за определяне на грешки тук:
http://www.service-ruse.eu/dounload/WM/Indesit/Faults_table_Dryer_Hotpoint_Ariston_BG.pdf
но моята пералня е с различен интерфейс от показаната в този PDF. Има само два светодиода - един за заключване на люка, и един за сушилнята. Как да изтълкувам сигнала от светодиода?
След като измерих интервалите на присветването, изключих я и я включих на плакнене. Пералнята започна да работи. Когато моторът се задвижваше, чувах пръщене като от електроволтова дъга, като пращенето беше по-силно като моторът засилваше по време на междинната центофуга. Завърши цикъла с източване и междинна центруфуга, след което спря и не правеше нищо. След няколко минути я изкючих и опитах да я пусна на плакнене, но единствено люка се заключи и нищо повече. Опитах и с други програми - пак същото. Изглежда има проблем в мотора, но вечерта когато я пуснах да пере нямаше такова пръщене. Преди да я затворя проверих трите вериги на мотора (ротор, статор и ако не се лъжа тахогенератор) и мултимера показа че има верига навсякаде. И така - как да тълкувам светванията на светодиода, и какво да правя от тук нататък?

Бих повикал техник, както ме посъветва bamze, но последните два месеца кризата се отрази и върху моите доходи. Затова наистина много разчитам на вашите мнения, съвети и напътствия, които ще ми помогната да се справя до колкото е възможно сам.

Всичко записи: 7 : Дата на рег-ция: Май 2010 : Отправено: 30 Май, 2010 - 11:58:29
боби 66


Редовен участник
От: гр. Сопот


Грешка F02
F02 : Моторът не работи, тахогенераторът окъсен/прекъснал.
1. Проверяват се контактите на куплунга CNE на платката.
2. Поверяват се изводите на мотора.
3. Проверява се връзката на мотора с платката.
4. Прозвънява се намотката на мотора и тахогенератора.
5. Заменя се платката.
Когато моторът се задвижваше, чувах пръщене като от електроволтова дъга, като пращенето беше по-силно като моторът засилваше по време на междинната центофуга.

Смени четките с нови

Всичко записи: 222 : Дата на рег-ция: Окт. 2009 : Отправено: 30 Май, 2010 - 12:37:53
rumenaleksiev


Нов участник


Отново имам проблем с пералнята. Както обикновенно я пуснах през ноща и си легнах. Сутринта жената ми каза че програматорът се въртял неспирно. Вероятно е спряла след някое от плакненията тъй като дрехите бяха доста добре изцедени. Изключих я и стартирах програма за изплакване. Почна да се пълни но двигателя не работеше както трябва, рязко се задвижваше за част от секундата, спираше, след секунда пак и т.н. Спрях я отворих капака отзад и направих още един опит за плакнене- резултата беше същия. Видях също че от към двигателя присветква. Това беше преди четири дена. След което едва днес намерих време да и обърна внимание.
И така, днес огледах четките и пластините на роторът с които те контактуват. На места имаше следи от дъга, но всико друго изглеждаше нормално. Обърнах пералнята настрани за да имам добра видимост от долу свалих ремъка, спрях водата и я включих на плакнене. Не можах да видя нищо повече, защото пералнята се изключи сякаш и дръпнах щепсела. Завъртях програматора в различни позиции но нищо не се случваше, дори светодиодът си стоеше изгасен. Проследих връзките на захраването.
Открих че на платката има изгоряла писта, която е свързана към захранването, http://rumenrumen.snimka.bg/other/indezit-wd-105-t.558954 и един елемент който е именуван като D8. Ясно е че платката трябва да се поправи. Чудя се обаче дали изгорялия елемент е причина двигателя да спре да работи, или неизправност в двигалеля е предизвикала токов удар и изгаряне на платката.
Прозвъних веригите на двигателя с мултимер, и всичко изглежда нормално. Иска ми се да го захраня директно към мрежата за да се уверя че проблема не е в него, но нямам необходимите щипки за да свържа и трите вериги към мрежата едновременно. Освен това не съм наясно с една от тях. Едната е на статора, другата на ротора, а третата каква роля изпълнява?

Ако се подмени елемента D8 и се поправи пистата, няма ли да стане? Мотора излежда изправен.

att-4d1647d10c3e4105T.jpg


Всичко записи: 7 : Дата на рег-ция: Май 2010 : Отправено: 25 Декември, 2010 - 21:06:48
kolyoАдмин
От: Русе


rumenaleksiev , ремонта(мотор+платка) ще ти струва колкото нова пералня,
по добре пиши писмо на дядо Мраз и я сменяй

Пистата е общата маса на платката

Всичко записи: 11566 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 25 Декември, 2010 - 21:38:51
rumenaleksiev


Нов участник


А, по-конкретно, какво мислиш че е повредено? Единствените поражения по платката са пистата и D8. Всички съпротивления в близост и в пряк контакт с изгорялята писта са изправни. Мисля че мога да допускам че по-сложните елементи също не са засегнати, (поне така ми се иска да е) Намотките на статора и ротора са добре.
______________________________________________________________________
Здравейте! Платката на пералнята вече е поправена от сервизен техник на НИК ЕЛЕКТРИК - струваше ми само 15 лв. Двигателя занесох в http://jovev-bobinage.com/ и направо го замених за нов - почти неизползван. Поставих двигателя и платката. Бях много внимателен и не бързах, исках да съм сигурен че всичко е монтирано коректно. Пуснах пералнята за проба на центрофуга (понеже цикълът е най-кратък), заработи нормално и изчаках да завърши. Двигателя беше по- тих от стария. Появи се обаче един особен мирис, но не можах да определя на какво мирише. Помислих си че е нормално за почти чисто нов двигател (съвсем не съм сигурен че е от двигателя). Заредих пералнята и я пуснах. След като поработи, отново осетих онзи мирис, а малко по-малко двигателя стана по- шумен. Прането мина нормално,(не бях при нея през цялото време) но когато е стигнала до плакнене е спряла по-време или след междинна центрофуга - най-вероятно първата. Заварих програматора да се върти, а светлинния индикатор показваше грешка 02 (две премигвания). В Йовев пробваха мотора като го взех и всичко си му е наред, а и техникът на НИК ЕЛЕКТРИК каза че платката е тествана на 100% и няма проблеми. Не мога да разбера в какво е проблема.

EDIT: Всъщност първата междинна центрофуга е веднага след изпирането, и вероятно плакнене въобще не е имало.

Забравих да отбележа че моторът се беше леко затоплил, след пробното пускане на центрофугиране. А това ми се струва ненормално за толкова малко време и с празен казан.

EDIT: Току що пусках пералнята на програма за пране. Моторът само бучи, но не върти, и веднага я излючих. Каква може да е причината нов мотор да спре да работи? Каква е схемата за стартиране на такъв мотор? Кои изводи на платката са свързани с мотора? Може ли да ми дадете ел. схема?

Всичко записи: 7 : Дата на рег-ция: Май 2010 : Отправено: 19 Януари, 2011 - 09:26:56
ValioПостоянен участник
От: Варна


Не ти трябва схема а здрав мотор,върни този на бобиньора да си го замери пак

Всичко записи: 305 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 19 Януари, 2011 - 19:40:00
rumenaleksiev


Нов участник


Така.
Моторът беше върнат и заменен, а платката проверена отново. Но какво се случи днес? Пускам на цетрофуга с празен казан - работи. Изчаках да завърши след което я наклонихи сложих длан върху двигателя - беше затоплен. Докоснах го и с лакът защото е по чувствителна кожата. Беше затоплен над телесна температура, но не повече от 45 градуса. Цикълът на центрофугиране е малко над 5 минути. Нормално ли е двигателя да се затопли така за толко малко време? Това малко ме притесни, но пералнята работеше. Поставих капаците, заредих пране и я пуснах. Изкара цялата програма. Заредих я втори път и я пуснах. Сега обаче долових пръщене при четките. Спрях я. Двигателя се беше затоплил значително.
Помагайте моля! Вероятно ако продължа да пера, ще изгори и този двигател.
Не ти трябва схема а здрав мотор,върни този на бобиньора да си го замери пак

Все пак, мисля че ел схемата може да ми е от полза.

Всичко записи: 7 : Дата на рег-ция: Май 2010 : Отправено: 28 Януари, 2011 - 00:22:48
ZdravkichaСупер участник
От: Варна


Мотора с нов ли е заменен? Искренето много ли е? Ако е стар мотора виж колко е дължината на четките и си почисти колектора.

Всичко записи: 606 : Дата на рег-ция: Март 2010 : Отправено: 28 Януари, 2011 - 07:23:38
Гост


ОТСТРАНЕН


Провери Какъв ток ти тегли Мотора по време на работа .

Отправено: 28 Януари, 2011 - 18:37:15
rumenaleksiev


Нов участник


Здравейте!
Благодаря на отзовалите се на помощ. Поради естеството на работата ми нямах възможност да реагирам веднага, въпреки че съм на зор.

Посетих бубиньора и всичко си е нормално. Явно след като изгоря първия мотор който беше нов, ме друсат фобии, заради които разкачих всички ел. елементи да търся къде избива на корпус . Ама който не е внимавал в училище... Проблема си е бил в моя контакт.

Всичко записи: 7 : Дата на рег-ция: Май 2010 : Отправено: 31 Януари, 2011 - 13:55:11
iko05


Нов участник


Пералня Indezit WD 105T със ­ сушилня - грешка F03
Привет на всички във форума!
Преди около месец за първи път ми направи проблем, програматора започна да се върти непрекъснато като едновременно и пълнеше вода и помпата я източваше.
Последва едно изключване от захранването за около 10м. и след това си тръгна нормално.
От вчера до днес обаче този проблем го прави много често.Неколкократно изключване от захранването, и едва на 5-я или 6-ят път тръгва нормално.
След четене във форума, днес след поредният проблем обърнах внимание, че светодиода мига 3 пъти, след това интервал от около 5с. и пак мигва 3 пъти.
Това грешка F03 ли ще рече?
За тази грешка пише, че проблемът е в датчика за температура или в платката.
Ако е това, направо към температурния датчик ли да се насоча, защото имам спомен че преди да се появи този проблем за първи път, бяхме я пуснали да пере на 70 градуса а водата в нея що не беше завряла.
Благодаря Ви предварително за мненията и съдействието!!!
_______________________________________________________________________
Със зануляванетовсичко е наред, утре мисля да я отворя и да видя как е датчика.
Дали обаче ще се намери такъв датчик от някъде, има ли ги като резервна част или ако излезе от процесора , дали си заслужава да се прави или по добре нова?

Всичко записи: 12 : Дата на рег-ция: Юни 2011 : Отправено: 14 Юни, 2011 - 09:13:54
VialexSuper Member
От: Стара Загора


iko05, при грешка F03 имаш право на жокер 50:50 - или е датчика, или е процесора... Най-често е процесора от незанулен контакт... Дано при теб е датчика
F03: Датчикът за температура окъсен/прекъснал/или няма обмен на данни между процесора и EEPROM
1. Проверяват се контактите на куплунга CA1 на платката.
2. Проверяват се проводниците на датчика за температура.
3. Проверява се целостта на проводниците от датчика до куплунга.
4. Заменя се датчика или платката.

_________________________________________________________________
http://nikelectric.com/index.php?cPath=21_154&sort=2a&filter_id=23

Всичко записи: 1116 : Дата на рег-ция: Авг. 2006 : Отправено: 15 Юни, 2011 - 08:08:48
iko05


Нов участник


Здр, колега Vialex.
Току що проверих датчика за температура и не отчита никаква стойност.Той ли е заминал и как се вади това чудо.
Вкаран е в някакъв гумен маншон и не помръдва нито датчика от маншона, нито маншона от корпуса.Не знам как се вади и не смея да го напъна да не стане инфекция.
Дай съвет как се вади. За целта прикрепям и снимка.
________________________________________________________________
Благодаря ти за съдействието Vialex !
Още същия ден я оправих. Оказа се, че датчика излиза от маншона.
Намерих датчик за 12 лв. от магазин за резервни части и го поставих.
За сега вече 3-4 пъти е пускана в експлоатация и няма никакви проблеми.

att-4dfa003fdf785105T.jpg


Всичко записи: 12 : Дата на рег-ция: Юни 2011 : Отправено: 16 Юни, 2011 - 12:43:58
rumenaleksiev


Нов участник


Здравейте!
Отново проблем с пералня Indesit WD 105 T

По време на цикъл на пране мотора спира и помпата източва водата. Програматора започва да се върти а диода мига 10 пъти.

F10 : Ниворегулатора е в положение «празен» или в неутрално положение (нито «празен», нито «пълен»).
1. Проверяват се контактите на куплунга CN1 на платката.
2. Проверяват се контактите на ниворегулатора и нагревателя.
3. Проверява се нагревателя.
4. Проверяват се проводниците от ниворегулатора до платката.
5. Заменя се платката , ниворегулатора или нагревателя.

Това в началото се случваше след като пералнята работи 15-20 минути при най често използваната програма 3. Опитах с програма 4, и изкара целият цикъл без проблеми. При следващи пускания на пералнята започна да се случва с всички програми след първите 3-4 завъртания на казана. След проверка на кабелите, куплунгите, ниворегулатора и помпата не открих повреда. С нагревателя не са ми ясни нещата. Още преди повредата ми направи впечатление че водата се загрява дори когато е зададено пране със студена вода. Помислих си че може да е от платката. Преди беше изгоряла писта и няколко елемента и е поправяна.
Пералнята изпълнява нормално и без проблеми всички варианти на циклите: плакнене, сушене, центрофуга, източване.
Моля за вашата помощ и благодаря.

Всичко записи: 7 : Дата на рег-ция: Май 2010 : Отправено: 21 Юли, 2012 - 09:48:38
 
| Нова тема | Изпрати | | Версия за печат |

Форум » Ремонт » Ремонт на перални , съдомиялни и сушилни машини » Пералня Indesit WD 105T [Страници (2): [1] 2 » ]Powered by ExBB 1.9.1

  BGtop.net

[ Script Execution time: 0.0437 ]   [ Gzipped ]