|
|
|
|
|
|
|
Здравейте, хладилник Liebherr CNes 4023 на 4г. забелязах, че както работи спира след като минат около 10 минути опитва да тръгне и се чува бучене на компресора без да завърта след което защитата му се задейства и следва тишина след няколко минути опитва пак да тръгне и се получава същото и така 3,4 пъти след което на 5-ят път тръгва и започва да работи като това продължава около 2 часа пак спира и пак се повтаря същото.( в фризерната част си е студено в хладилната също като в хладилната капчиците по гърба се залеждат и след определено време си се втечняват което си е нормално защото клапана изключва хладилната част и си работи фризерната) На другият ден извиках майстор който ми каза, че тези хладилници имали проблем в хладилната система проблема бил в това, че изпарителя е алуминиев а тръбата влизаща в него била медна и самата връзка била слаба и с течение на времето излитал фреона от там и тези хладилници страдали от това при което ми предложи да ми изкопае отзад изпарителя и да ми сложи напълно идентичен произведен от него меден с медни тръби и нямало съм да имам проблем каза ми цената която ми се видя много но се съгласих взе хладилника на другият ден ми звънна достави ми хладилника в къщи включих го и пак същото работи 2 часа спря и после не тръгва пак защита се включва. Извиках го пак дойте мери струва не може да разбере що не тръгва стигнахме до там да включим компресора директно без релета електроники той не тръгваше бил затегнал това ми е ясно(учил съм хладилна техника нищо не помня от едно време правили сме го това друсане навремето с затегнали компресори) след това го друсаше с един специално направен кабел с диоди и не знам си какво но не стана. Каза ми аз като ти направих хладилника вчера съм ти дал гаранция на труда ми за това сега ще сменям компресора за моя сметка ок казах аз каза че ще сложи абсолютно същият компресор като характеристики оригиналният е Embraco EGX 90CLC(12,25 м3) нямало същият щял да сложи аналог днеска ми донесе Embraco NBU1115Y(който е 11м3 и е по малък от оня ама ми каза че разликата била малка ) монтира го тръгна си хладилника тръгна си майстора от 18:20 до 01:24 изключи един път за 8 мин (след като му спрях хладилната част ръчно поработи малко и изключи явно навакса в фризера) след като пак тръгна сега е 02:30 не е спрял компресора и е толкова горещ, че държа ръката си там макс. 3,4 сек. Имам аз разни съмнения ама очаквам вашите отговори за да видя ще се потвърдят ли моите съмнения или не. edit: Днеска като смениха компресора дойде време на фреона R600a на лепенката пишеше 43грама той казва на колегата си сложи 40 аз казвам нали е 43 и той ми той сега новият изпарител е дето го направих е с тръба 6,5мм а старият беше с 7,5 което е допълнителното странно нещо, че уж щеше да е идентичен. В момента си направих тест отново когато спра хладилната част от бутона след малко компресора спира да работи след 2 мин си пускам хладилната част и компресора тръгва и пак не спира докато не спра хладилната част това е сега в 03:32 сутринта хладилника работи от 18:20. За компресора ми казваше че можело и по малък да е от оригиналния , че оригиналния бил много мощен щото това било заради клас А+ и работил на вакуум ли нещо си от сорта но това последното го казвам наизуст. |
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Май 2016 : Отправено: 19 Май, 2016 - 02:40:29 |
|
|
|
|
|
|
Разликата между двата компресора е малка 12%. Компресор EGX 90CLC(12,25 м3)=216W Компресор NBU1115Y(11м3)=192W. Хладилника би трябвало да работи с този компресор без никакъв проблем. Изпарителите на Либхер са алуминиеви и имат много шупли и изпускат фреона. Тръбата че е 6.5мм не е проблем. |
|
Всичко записи: 98 : Дата на рег-ция: Ноем. 2013 : Отправено: 19 Май, 2016 - 09:15:11 |
|
|
|
Gena_bs
Редовен участник От: Бургас
|
|
|
|
Обади се на обявения национален телефон на Liebherr BG. Там питай за оферта за замяна на стария с нов уред с доплащане. Може да се наложи да извикаш техник от техния местен оторизиран сервиз. Идват, носят ти до вратата новия и си прибират стария. Не се занимавай с глупости!
Оппа-а! Не ти дочетох поста. При това положение предложеното от мен няма да ти свърши работа. Моят хладилник си беше в оригинален вид, без намеса на сервиза. При мен офертата беше 250лв. за замяната на изпарителя. Обаче човекът ме предупреди, че почти 100% следва смяна на компресор - още 100лв. И няма гаранция, че изпарителя няма да пробие на друго място. |
|
Всичко записи: 125 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 19 Май, 2016 - 20:06:20 |
|
|
|
|
|
|
фригосервиз , Да така е разликата е малка същото ми каза и твоят колега но просто исках 2-ро мнение даже и 3-то имам вече. В хладилната част бях настроил на 5 градуса като там беше 15, 18 което беше проблем но сменихме 2-та датчика на хладилната част въздушният и този за дефроста и сега всичко е ок според мен работи около 30-40 мин. почива по 20-25 мин. което не знам дали е нормално компресора загрява до такава степен, че държа ръката си 3, 4 секунди максимум. След като изключи изстива до някаква степен за тези 20-25 мин. почивка след това загрява пак толкова. Нормално ли е това? сложихме логери за 24 часа в хладилната част държи м-у 5, 7 градуса фризерната -18, -22 градуса.
Edit: Измерих температурата на компресора е 60 градуса със сонда и мултицет тази вечер работи така в момента който спря засякох за тази вечер: (27мин. почива) Като клапана който спира хладилната част я изключва 1,2 мин преди да изключи компресора.
(74мин. работи)
(32мин. почива) Като клапана който спира хладилната част я изключва 1,2 мин преди да изключи компресора.
(96мин. работи) (15мин. почива) с 2,3 отваряния на вратата
Edit2:сега за 2-ри път ми прави впечатление, че при включване на компресора едната тръба която отива към изпарителя мисля че е (горната в дясно) става студена побелява обледява се за минута и после става нормална това нормално ли е?
|
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Май 2016 : Отправено: 20 Май, 2016 - 21:53:31 |
|
|
|
|
|
|
Нормалната температура на работа на компресора е 60-80 градуса. В противен случай няма да се изпари водата след дефрост от казанчето над компресора. При тези хладилници е нормално компресора да работи по-дълго от колкото почива, като може да е в съотношение 2/3 работи - 1/3 почива. Това, че избива скреж на смукателната тръба на компресора след включване е добре - това доохлажда компресора, и щом се скрива /прибира скрежта/ доказва че фреона е зареден в правилното количество. Сензорите на изпарителя на Либхер се развалят много често и е наложително подмяна с кит от Либхер /около 40лв. цена от миналата година/. До тук изпълнената работа от техника, който Ви е свършил работа, за мен е перфектна. Ако колегите ако имат друго мнение, да пишат. |
|
Всичко записи: 98 : Дата на рег-ция: Ноем. 2013 : Отправено: 25 Май, 2016 - 21:39:21 |
|
|
|
Gena_bs
|
|
|
|
Колко години е работил хладилникът и колко Ви струва удоволствието, наречено ремонт? Питам, за да знам кога да очаквам изненади и от моя Liebherr! |
|
Всичко записи: 125 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 26 Май, 2016 - 19:29:50 |
|
|
|
|
|
|
Колко години е работил хладилникът и колко Ви струва удоволствието, наречено ремонт? Питам, за да знам кога да очаквам изненади и от моя Liebherr! |
4г. е работил ремонтът струваше 270лв. + 40лв. датчици отделно е сенян компресор ама той е за сметка на майстора 150лв. |
|
Всичко записи: 3 : Дата на рег-ция: Май 2016 : Отправено: 28 Май, 2016 - 01:42:34 |
|
|
|
frick
Постоянен участник От: гр. Девин
|
|
|
|
Питам, за да знам кога да очаквам изненади и от моя Liebherr! |
От Liebherr може да очакваш изненади по всяко време дори и по време на гаранцията. |
|
Всичко записи: 329 : Дата на рег-ция: Яну. 2011 : Отправено: 28 Май, 2016 - 20:50:35 |
|
|
|
Gena_bs
|
|
|
|
Това го знам от собствен опит! Предишният "германец" изкара близо 7 години, преди да се повреди. Обаче аз отказах офертата за ремонт от 250лв. и си доплатих за ново "българче" с 3г гаранция. Исках да си доплатя за 5, но ми отказаха от Liebherr. Вече около 1,5г работи. Да изкара и това лято, пък ще го мисля после.
Между другото има доста оплаквания от подобни пробиви и за определени модели AEG/Electrolux. |
|
Всичко записи: 125 : Дата на рег-ция: Февр. 2007 : Отправено: 29 Май, 2016 - 20:13:15 |
|
|
|