|
хладилната част не пада под +14 |
|
|
|
|
|
|
Хладилникът бе ремонтиран в края на октомври м.г. - сменен компресор и термостат на хладилната част . Работи дали има и месец, след което е опразнен и спрян до началото на април 2017г. При пускането му да работи ми направи впечатление, че не изстудява достатъчно . За Великден напълнихме камерата му(горна) с агнешко, а в хладилника сложихме месото,което трябваше да се пече след едно денонощие . Преди да го сложим обаче беше леко замирисало ... Обадих се на майстора, който беше ремонтирал хладилника и той ми каза, че сме го претоварили, но след 2,3 дни тще влезе в режим . Това обаче не се случи . Добре, че камерата замрази поставеното сурово месо, а печеното сложихме в друг хладилник ... Обаждам се на "майстора" и му разказвам как стоят нещата, и той ме накара да замеря времената на вкл. и изкл. на компресора при положение на термостата на min u max. Оказа се, че времената са еднакви, а хладилната част поддържа т-ра не по-ниска от +12 гр. Казах това на "майстора", който уж щеше да дойде да "даде на късо ", за да е сигурен, че причината е в термостата, но... не си вдига телефона като му звъня ?! Прави ми впечатление и това, че решетката отзад( кондензатора?) се загрява само в единия край, а нататък не се загрява . Молбата ми е: каква може да е повредата и, ако причината е само в термостата, който при ремонта беше сменен, какъв термостат да търся за този хладилник и да го сменя ? Предишният термостат, който беше сменен е с означения K59 - L2683 и под тези цифри 7 23 3s . благодаря на всички! _______________________________________________________________________ Компресора, който е махнат е ТНА112 МТ А- 80-00 и заменен с мой компресор втора употреба италиански: АASPERA FRIGO 170 Вт. 1,4 A AE5ZF 9 . Включва и изключва редовно, но не охлажда достатъчно в хладилната част. В горната камера температурата е - 17 градуса и месото е замръзнало . Кондензаторът отзад е топъл само на изхода от компресора 2 , 3 серпентини, а нататък е със стайна т-ра . _______________________________________________________________________ И така, вчера с голям зор майстора дойде да види хладилника... Първо ме разпита, пита как се вади термостата, извади го,извади и осезателя, нагрева го със запалка, чука силно по него с еддна отвертка , защото компресора не тръгваше, излючи хладилника от термостата ,при което крушката изгасна(изгоря) и доста време се чудеше защо е изгоряла. Вратата на хладилника беше отворена през цялото време, но компресора както и при затворена врата, работи 5 минути и 8 мин. почива. В камерата държи -18 гр., но в хладилната част + 15 ?! Майстора си тръгна и ми каза да си търся добър термостат, защото причината е само в него ... Подхвърлих му, да не би да е малко френа, но той се обиди и се развика, че той 26 години работи тази работа и обеща днес до обяд да донесе някакъв термостат и да смени наличния, за да види какво ще стане ?!
Накрая, поне засега , май само термостат ще се сменя ?! Спрял съм се на DANFOSS K59 077B6220 с три извода за хладилници със саморазмразяване. Осезател 1000mm и настройки +3,5- 20/ +3,5- 10 . Ще съм благодарен за мнения ! |
|
|
|
|
|
|
|
Термостат К59 l 1102,или Атея А13 според мен би свършил работа.Кондензатора от зад трябва да грее ,от към нагнетателната повече,и колкото по надолу си местиш ръката да се усеща разлика в температурата към по студено,това му е работата да втечни фреона.В най долната част зависи как са разположени тръбичките на кондензатора ( преди филтъра) трябва да е на най студен.Чуваш ли го да включва и изключва?Компресора ТЕЕ ли е? ___________________________________________________________________ Съвета ми е ,да му се сложи манометър и да се види какво става в системата.Смяна на филтърчето вакумиране,и ново презареждане.Да му се капне и малко метанолче.Възможно е частично запушване,но не вярвам това са последователни системи.Да не би да му е малко фреона.Заредете до като смукателната тръбичка започне леко да се "изпотява" но не и замръзва.С R600a ли работи? |
|
Всичко записи: 273 : Дата на рег-ция: Окт. 2006 : Отправено: 06 Май, 2017 - 15:35:14 |
|
|
|
|
|
Всичко записи: 98 : Дата на рег-ция: Ноем. 2013 : Отправено: 11 Май, 2017 - 19:22:02 |
|
|
|
|
|
|
Зздравейте! Днес поставих на хладилника новия термостат- DANFOSS K59 77B6220 с три крачета , за хладилници с размрзяване и темп.нактройки +3,5 , -20 / +3,5 -10 . От 11ч. до сега, вече 7,5 часа работи,като в хладилната част температурата е 8 градуса и НЕ ИЗКЛЮЧВА ?! Термостата е на средно положение . Вече съм в чудо и се питам къде може да е повредата ? Ще съм благодарен на всяко компетентно мнение ! Моля ви ! Кажете какво да правя, защото камерата е пълна с месо, а трябва да отсъствам от вкъщи ?! Мога ли да оставя този компресор да работи денонощно без почивка няколко дни ??? |
|
|
|
|
frick
Постоянен участник От: гр. Девин
|
|
|
|
Проблема може да се дължи на няколко причини. Недостатъчен дебит на компресора, частично запушване на капилярката или филтъра ако не е сменен при ремонта, недостатъчно количество фреон, частична загуба на фреон поради престоя на изключване. Имал съм случай чисто нов компресор да работи към 18 месеца без да спира. След смяната на компресора клиента включва фризера на супер и го забравят и така компресора е работил толкова време до като се повреди. Компресора беше блокирал. |
|
Всичко записи: 329 : Дата на рег-ция: Яну. 2011 : Отправено: 12 Май, 2017 - 22:50:05 |
|
|
|
|
|
|
Четеш ,ама не искаш да разбереш за какво иде реч.Чакай още чудесата не са станали! Не се е усмърдело месото от камерата.Още веднъж,недостатъчно фреон,или компресор на който предстой преселение в вечните компресорни полета...Имаше ли омазняване на осезателя на стария термостат след изваждането му от мястото?T-off +3.5,T-on +8 gr.C. |
|
Всичко записи: 273 : Дата на рег-ция: Окт. 2006 : Отправено: 12 Май, 2017 - 23:01:29 |
|
|
|
|
|
|
Тази сутрин проверих t-те в хладилната и камерата, които бяха съответно +7 и -27 градуса ! Осезателя на махнатия термостат е абсолютно чист . В хладилната част, където е изпарителя се заскрежава ... Според моите скромни разсъждения причините са между: недостатъчно зареден хладилен агент, запушена тръбичка или недостатъчен дебид на компресора ( втора ръка ASPERA FRIGO ). В понеделник ще го прегледа друг "доктор" . Дано дотогава да не се е преселила Асперата във вечните компресорни полета ! Амин ! |
|
|
|
|
|
|
|
Искренно се надявам хладилничето да тръгне,близо е до възкресението. + 7 гр,имаш около 3 до като изключи.Компресорите втора ръка,крият много тайни.Може като позагрее пластинчатите клапанчета да се измятат и не уплатняват.От там идват ядовете.Както колегата казва, може и фълтърчето да е позапушено.Иначе във "вечните компресорни полета" компресорите си почиват, не са тормозени от токови удари,жеги,слънце,прах.Там ги обдухват с огромни вентилатори,дават им свеж фреон.... |
|
Всичко записи: 273 : Дата на рег-ция: Окт. 2006 : Отправено: 13 Май, 2017 - 21:32:30 |
|
|
|
|
|
|
Компресора, който е махнат е ТНА112 МТ А- 80-00 и заменен с мой компресор втора употреба италиански: АASPERA FRIGO 170 Вт. 1,4 A AE5ZF 9 . Включва и изключва редовно |
1.Според модела на хладилника , Обща вместимост 259 литра,Енергиен клас А,оригиналния компресор е за R600а 2.подменения според модела R12 - Low Suction Temperature,Capacity range 141-160 (watts). Това така ли е ? 3.работи 5 минути и 8 мин. почива- Времето на работа е недостатъчно да отнеме температурата от хладилнота част,това се получава когато е много по мощен компресор. |
|
Всичко записи: 238 : Дата на рег-ция: Юли 2008 : Отправено: 17 Май, 2017 - 10:13:49 |
|
|
|