|
|
|
|
clima
Участник От: Благоевград
|
|
|
|
Привет колеги,търся схема за генератор на импулсите на входа на IPM модул,ако е възможно и с регулиране на честотата.От какво зависи височината на изходните импулси към компресора и може ли да се коригират чрез входа. _________________________________________________________________ височината на импулсите е 15 волта,честотата е от 20-100 херца,но не схващам дефазирането как ще стане (между трите трябва да е на 120 градуса една спрямо друга)Дерзайте. ето един примерен ИПМ модул FSBB20CH60 те учените са го решили с процесор ама.. _________________________________________________________________ 50-120 Hz,Амплитуда-15 волта |
|
Всичко записи: 87 : Дата на рег-ция: Окт. 2009 : Отправено: 21 Декември, 2009 - 08:52:55 |
|
|
|
|
|
|
"височината" на импулсите може да се регулира с промяна на изправеното постоянно напрежение 100 - 300 V. За ниско напрежение може да използваш трансформатор за "японски" инвертор или регулируем автотрансформатор(ЛАТР) |
|
Всичко записи: 12527 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 21 Декември, 2009 - 09:31:32 |
|
|
|
|
|
|
търся схема за генератор на импулсите на входа на IPM модул,ако е възможно и с регулиране на честотата | Интересен въпрос както е тръгнало със тези проблеми ще трябва някой да се оборудват със стендове .НО някой трябва да направи изследвания на импулсите . 1.Някой имали информация във какъв диапазон са импулсите (честота ,напрежение ) Предполагам че по големите сервизи имат условия за наблюдения със осцилоскоп. |
|
Всичко записи: 238 : Дата на рег-ция: Юли 2008 : Отправено: 22 Декември, 2009 - 10:40:47 |
|
|
|
|
|
|
Ако формата на импулсите са правоъгълни може да се търси някакво решение с мултиплексор за да се докарат фазите. clima какъв е коефициента на запълване на тези инпулси. hladnia за целта ще е необходим трилъчев *триканален* осцилоскоп ______________________________________________________________ clima не разбрах само генератор ли ти трябва или стенд за DC компресори. Аз в тази връзка бих искал да попитам някой дали си е направил или купил изкуствен товар който да симулира DC компресор. Мисля ,че е по лесно диагностика да се прави от зад напред.
|
|
Всичко записи: 74 : Дата на рег-ция: Юни 2007 : Отправено: 23 Януари, 2010 - 16:50:10 |
|
|
|
|
|
|
Три нагревателя от печка ЕЛВА кварц и няколко лустърклеми
Наистина е бесмислено да се прави стенд, след като има толкова климатици с избил компресор - закачаш компресора и пробата е готова. |
|
Всичко записи: 12527 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 28 Януари, 2010 - 21:19:50 |
|
|
|
|
|
|
kolyo Пак много благодарности защото климатиците не са ми приоритет а пък с инверторите не съм в интимни отношения понеже времето ми е много кът. Прегггедах и IPM модула който е постнал clima и много неща ми се изясниха и реално не е голям проблем да се направи едно външно управление на DC компресор с дискретни елементи но не видях практически смисъл да се търси по този начин дали проблема е в IPM или в компресора.
ПП. Още утре ще имам изкуствен компресор с вот и амперметър на всеки полюс.
|
|
Всичко записи: 74 : Дата на рег-ция: Юни 2007 : Отправено: 28 Януари, 2010 - 22:58:00 |
|
|
|
miro
Редовен участник
|
|
|
|
Наистина е бесмислено да се прави стенд, след като има толкова климатици с избил компресор - закачаш компресора и пробата е готова. | Не само това е бесмислено е даже да се ремонтират,това е все едно да наливаш вода в разсъхнала каца.Смяна на компресора излиза колкото нов конвенционален-китаиски,нео,санг идр.И електрониката е толкова и после след време избива друго,винаги е по добре нов. |
|
Всичко записи: 239 : Дата на рег-ция: Юни 2006 : Отправено: 29 Януари, 2010 - 13:26:19 |
|
|
|
|
|
|
miro , Напълно съм съгласен но идеята е за бърза и лесна диагностика . Днес набарах едни стари отоплителни печки които имат два нагревателя по 375 вата в един корпус. Това ме накара да се замисля как да ги използвам и дали ако ги свържа да работят паралелно като 750 вата изкуствения товар да стане много голям и да се включи някоя токова защита. Мисъта ми е имали значение ако машината е 9000 или 24000 btu. И още нещо се чудя да ли да ползвам дигитални или аналогови волтметри защото ако има пулсация предпочитам да я видя. |
|
Всичко записи: 74 : Дата на рег-ция: Юни 2007 : Отправено: 29 Януари, 2010 - 15:21:22 |
|
|
|
|
|
|
След като ще бъдат вързани в "звезда" 750 вата дори са малко А волтметрите не знам как ще ти помогнат, нали общия край на нагревателите е "плаващ" По добре гледай как греят и мери тока на външното тяло |
|
Всичко записи: 12527 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 29 Януари, 2010 - 15:44:25 |
|
|
|
|
|
|
Идеята не е да следя някакви ефективни стойности а поведението на IPM-a просто за някаква ориентация и удобство но може и да греша. В неделя има вероятност да пробвам на една машина и ще пиша за впечатленията си. |
|
Всичко записи: 74 : Дата на рег-ция: Юни 2007 : Отправено: 29 Януари, 2010 - 16:36:37 |
|
|
|
nenko
Нов участник От: Пловдив
|
|
|
|
ilia, навий си авто- трансформатор с три намотки по 100в. и сложи на всяка намотка по един ампермер и термална защита от двигател и ще имаш стенд за компресори. |
|
Всичко записи: 22 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 20 Април, 2010 - 11:04:07 |
|
|
|
weka
Редовен участник От: Варна
|
|
|
|
дай нарисувай схемата на този траф , че ми се струва че е някаква нова електротехника за получаване на 3 фази |
|
Всичко записи: 129 : Дата на рег-ция: Ноем. 2009 : Отправено: 20 Април, 2010 - 20:44:13 |
|
|
|
|
|
|
Свързване на три крушки в звезда - как?
Срам не срам ще си попитам. Може ли някой да ми каже как точно се свързват три крушки в звезда и какво да очаквам да видя ако компресора е здрав? Искам да го изключа като възможен дефектирал. fujitsu | Същото е като свързването на нагреватели : Ако лампите(нагревателите) светнат, значи компресора е за боклука
|
|
Всичко записи: 12527 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 12 Януари, 2011 - 16:57:01 |
|
|
|
turboie
Постоянен участник От: любимец
|
|
|
|
Здравеите случаино някои от вас е да е пробвал ето тази схема (тестер) за тестване на външната платка на на ивертор ? В друг форум четох че вършела до накаде работа също има и колеги които я ползват но схемата подлежи на доразвива
|
|
Всичко записи: 307 : Дата на рег-ция: Авг. 2007 : Отправено: 30 Януари, 2011 - 09:03:36 |
|
|
|
|
|
|
Аз имам подобен, ползвам го от време на време да проверя изходните транзитори на IPM-a. Не бих казал че ми е помогнал кой знае колко, но поне не вреди
|
|
Всичко записи: 12527 : Дата на рег-ция: Дек. 2005 : Отправено: 30 Януари, 2011 - 16:04:12 |
|
|
|
|
|
|
Същото това устройство може би трябва да се определи за тест дали IPM модула работи или не, или ако се съмнявате за неработещ краен транзистор
|
|
Всичко записи: 137 : Дата на рег-ция: Юли 2007 : Отправено: 01 Февруари, 2011 - 13:59:12 |
|
|
|
vaioo
Редовен участник От: София
|
|
|
|
Един въпрос: Това с нагревателите, лампите и съпротивленията, което е описано по-горе може ли да се използва за проверка на захранващата част и за двата типа компресори AC И DC? |
|
Всичко записи: 174 : Дата на рег-ция: Ноем. 2007 : Отправено: 13 Ноември, 2011 - 19:52:14 |
|
|
|
|
|
|
Да. |
|
Всичко записи: 74 : Дата на рег-ция: Юни 2007 : Отправено: 26 Декември, 2011 - 18:50:00 |
|
|
|
nenko
|
|
|
|
weka, трансформатора е трифазен, мисля че в форума има грамотни хора. С този трансформатор работих 3 години във фирма която внасяше климатици от япония, НО ВНИМАВАЙТЕ, защото инверторните климатици се запускат на три степени и имаше HITACHI compresori които дефектираха. |
|
Всичко записи: 22 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 07 Февруари, 2012 - 17:51:39 |
|
|
|
weka
Редовен участник От: Варна
|
|
|
|
nenko преди 2 години да си уточнил какво имаш напредвид за авт.траф с 3 Х100 волтови намотки но и сега имам 3 причини да си мисля че идеята за траф е безсмислена : 1. Скъпа изработка на трафа: над 500лв може и повече 2. Липса на трифазно в всеки сервиз за клими 3. При условия че с 3 лампи можеш да провериш електрониката, и ако светят то ще ти стане ясно че компресора е аут!. Понеже не казваш какво толкова си тествал с този траф, аз си мисля че е използван за развъртане на блокирали компресори които след това сте монтирали на климите и продавали с надеждата да изкарат гаранцията. |
|
Всичко записи: 129 : Дата на рег-ция: Ноем. 2009 : Отправено: 07 Февруари, 2012 - 19:43:41 |
|
|
|
|
|
|
Refco INVERTER-CHECK-KIT,4678571 видях един колега е дал линк ...някой ползвал ли го е? |
|
Всичко записи: 35 : Дата на рег-ция: Юли 2011 : Отправено: 07 Февруари, 2012 - 21:05:34 |
|
|
|
nenko
|
|
|
|
WEKA, на този свят няма нищо безсмислено. 1. Изработката на трафа струва 180 лв. 2. С трите лампи можеш да провериш но не и да натовариш електрониката на климатика, ако искате вярвайте но съм включвал трифазен двигател от водна помпа 2КВ 220в за товар на климатика. 3. Има компресори които дефектират след определено време на работа и това не може да се констатира по никакъв друг начин. 4.Не може никоя фирма за климатици да си позволи лукса да продава климатици с блокирали компресори които си развъртял при положение че им дава гаранция 1 година. |
|
Всичко записи: 22 : Дата на рег-ция: Дек. 2007 : Отправено: 08 Февруари, 2012 - 11:46:47 |
|
|
|
|
|
|
1.Какви лампи се използват и с каква мощност? 2.Тестера по схемата по-горе ли е правен и как се свързва?На изводите към компресора ли или някъде на платката? 3.Тестера става ли за AC и DC компресори? |
|
Всичко записи: 73 : Дата на рег-ция: Май 2007 : Отправено: 14 Февруари, 2012 - 10:56:56 |
|
|
|
|
|
|
.Какви лампи се използват и с каква мощност |
С нажежаема жичка поне 200W свързани в звезда, става и с 3 кварцови нагревателя. |
|
Всичко записи: 249 : Дата на рег-ция: Окт. 2010 : Отправено: 14 Февруари, 2012 - 14:01:24 |
|
|
|
|
|
|
А за тестера,никой ли няма да каже нещо? |
|
Всичко записи: 73 : Дата на рег-ция: Май 2007 : Отправено: 14 Февруари, 2012 - 18:17:32 |
|
|
|